KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Muş'ta 5.0 büyüklüğünde deprem!

Muş Bulanık'ta 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Sultanlı köyü olan depremde ilk bilgilere göre 20'ye yakın ev yıkılırken çok sayıda evde de çatlak oluştu.

Muş`ta 5.0 büyüklüğünde deprem!
26 MART 2012 PAZARTESİ 21:17
0
1576
0
AA aa

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, merkez üssü Muş'un Bulanık İlçesi'nde saat 13.35'te meydana gelen depremin büyüklüğü 5,0 olarak ölçüldü.

Muş'ta meydana gelen 5 büyüklüğünde deprem Sultanlı Köyü'nde büyük hasara sebep oldu.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) alınan bilgiye göre Muş'un Bulanık ilçesinde saat 13.53'te 5 şiddetinde bir deprem meydana geldi.

Merkez üssü Bulanık ilçesi Sultanlı köyü olan depremde ilk bilgilere 20'ye yakın evin yıkıldığı belirtildi. Köyde ayrıca çok sayıda evde çatlak oluştu. Yaralılar Bulanık Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Deprem bölgesinde tipide etkisini göstermeye başladı.

VALİ'DEN AÇIKLAMA

Muş Valisi Ali Çınar, 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından ilk belirlemelere göre can kaybı olmadığını bildirdi.

Vali Çınar yaptığı yazılı açıklamada, Bulanık merkeze 15 kilometre mesafede bulunan Sultanlı köyünde, 5.0 şiddetin bir deprem meydana geldiğini anımsattı.

Çınar, şu bilgileri verdi:

''Bulanık merkez ve bağlı köylerde hissedilen deprem nedeniyle ilk tespitlere göre, can kaybı yaşanmadığı ve yaralı bulunmadığı öğrenilmiştir. Deprem nedeniyle Bulanık merkez ve bağlı köylerde bazı evlerde hafif hasar ve çatlaklar meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmektedir. Muhtemelen ihtiyaçların tespit ve gereken yardımların sağlanması için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Kızılay ekipleri ve İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ekipleri bölgeye gönderilmiştir.''

Sultanlı köyüne giderek incelemelerde bulunan Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez de, Bulanık ilçe merkezinde bazı binalarda çatlaklar olduğunu belirterek, ''Rüstemgedik Beldesindeki bir okulda da çatlak var. Bunun dışında Sultanlı köyündeki evlerde çatlaklar var. Can kaybımız yok, ancak hafif sıyrıkları olar bir kaç vatandaşımız var. Vatandaşlarımızın tedavileri ambulanslarımızda yapılıyor. Yıkılan ahırların alında kalan 3-5 hayvanımız telef oldu. Onun dışında ön incelemelerimizi yapıyoruz. Muş'tan gelecek teknik ekip de daha sonra hasar tespitini yapacak'' dedi.

Bulanık Belediye Başkanı Ziya Akkaya ise bölgede can kaybının olmadığını ve sadece maddi hasar olduğunu aynı zamanda hayvan barınaklarının da yıkıldığını söyledi.

KIZILAY, BÖLGEYE ÇADIR VE BATTANİYE GÖNDERDİ

Türk Kızılayı'nın Muş'ta merkez üssü Bulanık Sultanlı olan 5.0 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından bölgeye, afet müdahale ekibi ile çadır ve battaniye gönderdiği bildirildi.

 

Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamada, depremin komşu illerde de hissedildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Meydana gelen deprem sonrasında alarm durumuna geçen Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi (AFOM), Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi'nden bölgeye öncü ekip yönlendirdi.

Maddi hasar meydana getiren depremle ilgili bölge illerdeki Türk Kızılayı müdahale ekipleri de haberdar edildi. Gelişmeleri yakından takip eden AFOM, AFAD ile işbirliği içerisinde gerekli yardım malzemesinin bölgeye ulaştırılabilmesi için hazırlıkları tamamladı.

Türk Kızılayı Erzurum Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Van Yerel Afet Müdahale Merkezleri'nden 2 ekip, beraberinde toplu barınma çadırı, yeterli sayıda aile barınma çadırı ve battaniye ile yola çıktı.

Bölgedeki gelişmeler Türk Kızılayı tarafından yakından takip edilmektedir.''

AFAD:5 ARTÇI DEPREM DAHA OLDU!

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaşkanlIğı'ndan (AFAD) yapılan açıklamaya göre, saat 13.35'te, 5.0 büyüklüğünde Muş Bulanık merkezli bir deprem meydana geldi. Ana şoktan sonra, büyüklükleri 2,4-2,8 arasında değişen 5 artçı deprem oldu.

''Deprem, Muş, Bulanık, Malazgirt ilçelerinde kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana gelmemiştir'' ifadelerine yer verilen açıklamada, ana şok ve daha sonra meydana gelen artçı depremlerin Muş'un kuzey doğusunda yer alan Bulanık ilçesinin kuzeyinde dağılım gösterdiği bildirildi.

Bölgenin, Muş Bindirmesi ve Malazgirt fay zonlarının etkisi altında olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu bölge, sismik olarak aktif bir bölge olup, bölgedeki faylarda bu tür depremlerin olması normaldir. Deprem bölgesindeki hasarlı yapıların kullanılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması rica olunur.''

BİRİNCİ DERECEDE DEPREM BÖLGESİ

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, 5.0 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Bulanık bölgesinin birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer aldığını, ancak bu büyüklükte bir depremin can kaybına neden olmasının beklenmediğini bildirdi.

Kalafat, yerel saat ile 13.35'de Muş'un Bulanık ilçesine bağlı Sultanlı köyünde aletsel büyüklüğü 5.0 olan orta şiddette bir deprem meydana geldiğini hatırlatarak, depremin sığ odaklı (5 kilometre) olup Muş ve yakın ilçelerinde, Erzurum ve Ağrı'da hissedildiğini belirtti.

Bölgede bulunan binaların yüzde 1-2'sinde hafif ve orta hasar meydana gelmesinin muhtemel olduğunu belirten Kalafat, “Türkiye deprem bölgeleri haritası kapsamında Bulanık bölgesi birinci Derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır. Ancak bu büyüklükte bir depremin can kaybına neden olması beklenmemektedir” dedi.

Muş ve yakın çevresinin Kuzey Anadolu Fayı'nın doğu kesiminde yer aldığını, genel olarak bölgede çok sık aralıklarla olmasa da tahripkar depremler meydana geldiğini anlatan Kalafat, bunlara örnek olarak 7 Mart 1966'da 5.6 moment büyüklüğündeki Varto-Hınıs, 19 Ağustos 1966'da 6.0 moment büyüklüğündeki Varto, 24 Kasım 1976'da 6.3 moment büyüklüğündeki Çaldıran ve 27 Mart 1982'de 5.7 moment büyüklüğündeki Bulanık-Varto depremlerinin verilebileceğini bildirdi.

Geçen yıl şubat ayında olan ve yerel büyüklüğü 4.2-4.7 arasında değişen depremlerin bölgede tedirginlik yarattığına işaret eden Kalafat, şunları kaydetti:

“Bölgedeki yapı stoku da dikkate alındığında orta büyüklükteki depremler, özellikle kaynağa yakın köyler ve yığma taş ile kerpiç binalarda hasara, kısmen de olsa yıkıma, yaralanma ve can kaybına neden olabilirler. Bu büyüklükte bir depremden sonra yerel büyüklüğü yaklaşık 4.0 civarında artçıların olması beklenmelidir. Bu ise özellikle hasar görmüş yığma kerpiç binalarda hasarın artmasına, bazen yıkıma neden olabilir. Bu yüzden yörede yaşayan vatandaşlarımızın tedbirli ve bilinçli olması gerekmektedir.”

Kalafat, depremden sonraki süreçte bölgede hafif şiddette 4 artçı deprem meydana geldiğini de bildirdi.

 

 

 

 

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.05.2024
10:27
TFF`ye çağrı! Play-Off uygulansın
TFF'ye çağrı! Play-Off uygulansın
BAL'da sadece liderin 3. Lige yükselmesinin ciddi bir mağduriyete sebep olduğunu belirten 12Bingölspor Kulübü Başkanı Özturan, Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) BAL'da da diğer liglerde olduğu gibi Play-Off maçlarının oynanması çağrısında bulundu ve gerekçesini şu sözlerle açıkladı;
01.05.2024
18:30
Bingöl`den Gazze`ye un yardımı
Bingöl'den Gazze'ye un yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından düzenlenen 'Özgürlük Filosu Yeniden Yola Çıkıyor' kampanyası çerçevesinde, Bingöl'den Gazze'ye 4 tır dolusu un gönderildi.
01.05.2024
14:49
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 kişi yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 kişi yakalandı
Bingöl'de İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince 23 ve 18 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalanarak cezaevine sevk edildi.
01.05.2024
14:48
Bingöl`de çiftçilere hibe destekli horoz kuru fasulyesi
Bingöl'de çiftçilere hibe destekli horoz kuru fasulyesi
Bingöl'de çiftçilere Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yüzde 75 hibeli olarak coğrafi işaretli Yedisu horoz kuru fasulyesi dağıtıldı.
01.05.2024
14:47
Bingöl`de KKKA hastalığı hakkında bilgilendirme yapıldı
Bingöl'de KKKA hastalığı hakkında bilgilendirme yapıldı
Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü tarafından merkez Çavuşlar köyünde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında bilgilendirme yapıldı.
01.05.2024
14:20
Türk Lirası Mevduata Uygulanan Stopaj Oranları Değişti
Türk Lirası Mevduata Uygulanan Stopaj Oranları Değişti
Resmî Gazete'de yayınlanan karara göre; 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 7,5'e; 1 yıla kadar olan vadeli hesaplarda ise yüzde 5'e yükseldi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın