Bingöl Valiliği'nce düzenlenen resmi Nevruz Bayramı kutlamaları Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.
Kutlamalara Vali Mustafa Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Serdar Atalay, Vali Yardımcısı Numan Tahir Şimşek, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende bir konuşma yapan Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Anıl Yılmaz, Nevruz'un kültürümüzde önemli bir yere sahip olduğunu ve baharın müjdeleyicisi olduğunu söyledi.
Nevruz'un dünyada, kutlanan en eski ve köklü bayram olma özelliğini taşıdığını belirten Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Yılmaz: “Bugün, kültürümüzde önemli bir yere sahip olan, baharın müjdecisi Nevruz Bayramının; insan ilişkilerini sevgi, saygı ve kardeşlik bağlarıyla perçinlediği, böylesi günlerde birlik ve beraberliğimizi göstermek ve coşku içinde kutlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Nevruz, kelime anlamıyla nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelip, yenigün anlamını taşıyan ve miladi takvime göre de gece ve gündüzün eşitlendiği tarih olan 21 Mart'a rastlamaktadır. Dünyada, kutlanan en eski ve köklü bayram olma özelliğini taşıyan Nevruz, her toplum veya topluluğun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip, sembolleştirerek kutladığı bir gündür. Milletleri meydana getiren temel öğelerden en önemlisi, kültür dediğimiz maddi ve manevi değerlerdir. Özellikle geçmiş ile gelecek arasında köprü görevi yapan geleneklerin, örf ve adetlerin bir milletin millet olma şuurunun şekillenmesinde, kuvvetlenmesinde etkili olduğu bir gerçektir. Adı ne olursa olsun, bayramların kültürümüzde hep birleştirici bir gücü olmuştur. Bayramlarda kin ve nefretler unutulmuş, sevgi, dostluk ve barış baş tacı edilmiştir” dedi.
Nevruz'un Anadolu'da farklı isimlerle bilindiğine dikkat çeken Yılmaz: “Bütün milletlerin kültürlerinde görülen yeni yıl törenleri; yaşama biçimlerine, coğrafi şartlarına, ekonomik yapılarına ve inanç sistemlerine uygun şekli ile uygun zamanlarda, çeşitli pratiklerle kutlanmaktadır. Orta Asya ve Kafkaslardan başlayıp, Balkanlara kadar uzanan bu geniş coğrafyada yaşayan milletlerin, böylesine güzel tabiat olaylarını, kendi inanç değerleriyle şekillendirip, çeşitli törenler ve eğlence şenlikleri ile kutlamaları, ortak pek çok kültürel motifin de halen yaşamasını sağlamıştır. Anadoluda “ Sultan Nevruz”, “Mart Dokuzu”, “Mart Bozumu” gibi adlarla bilinen Nevruz gelenekleri; dini, mitolojik ve folklorik bir özellik kazanmış olup, Türk toplumunun vazgeçilmez gelenek-görenek sistemi içerisinde yaşamaya devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmanın ve okunan şiirlerin ardından protokol üyeleri arasında geleneksel yumurta tokuşturması yapıldı. Daha sonra Nevruz etkinlikleri kapsamındaki çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Vali Mustafa Hakan Güvençer ve protokol üyeleri tarafından ödülleri verdi.
Ödül töreninin ardından Kapalı Spor Salonu'nun önünde Vali Mustafa Hakan Güvençer tarafından Nevruz ateşi yakıldı. Öğrenciler ateşin üstünden atlayarak Nevruz'u kutladı. Nevruz kutlamaları halk oyunları gösterileriyle sona erdi.