Obezite ve iktidarsızlık ilişkili
Bel çevresi 102 santimetreden fazla olanlarda, üreme sorunları daha sık görülüyor. İZMİR - İktidarsızlık yakınması bulunan erkeklerin yüzde 79'u obez grubunda bulunuyor.
12 ŞUBAT 2007 PAZARTESİ 12:56 |
0 |
1103 |
0 |
|
AA |
aa |
|
Ege Üniversitesinden (EÜ) yapılan yazılı açıklamada, Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Çıkılı'nın obezite ve iktidarsızlık konusundaki görüşlerine yer verildi.
İktidarsızlık yakınması olan erkeklerin yüzde 79'unun obez grubunda bulunduğunu açıklayan Prof. Dr. Çıkılı, obezite ve buna eşlik eden hastalıklar sonucu erkeklerde iktidarsızlık ve üreme sorunlarının ortaya çıktığını belirtti.
Obez erkeklerde testesteron düzeylerinin azaldığını, damar sertliği görüldüğünü, cinsel istekte ve sperm üretiminde ciddi azalma meydana geldiğini ifade eden Prof. Dr. Çakılı, şunları kaydetti: “Bu bireylerde testesteron düzeylerinde düşmenin yanı sıra obeziteye eşlik eden birtakım hastalıklar nedeniyle sertleşme sorunları sık olarak görülmektedir. Yapılan çalışmalar, bel çevresi 102 santimetreden daha fazla olanlarda, üreme sorunlarının daha sık olduğunu göstermektedir.”
TANSİYON DÜŞÜRÜCÜ VE PSİKİYATRİK İLAÇLAR Prof. Dr. Çıkılı, iktidarsızlık ve kısırlıkta birtakım risk faktörleri bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Hareketi az olan yaşam tarzı, depresyon, diyabet, alkol ve sigara, hipertansiyon, testis yetmezliği, obezite başlıca risk faktörleridir. Obez erkeklerde üreme sorunlarının tedavisine yaşam tarzı değişiklikleri ile başlanmalı, bol lifli, kaloriden ve yağdan fakir diyet uygulanmalı, egzersiz mutlaka diyete eşlik etmelidir. Sigara önemli bir risk faktörüdür ve mutlaka bırakılmalıdır. Aşırı alkol alımı da iktidarsızlığa neden olabilir. Tansiyon düşürücü bazı ilaçlar, birtakım psikiyatrik ilaçlar da iktidarsızlık nedeni olabilir. Diğer tedavi yöntemleri ise cerrahi ve mekanik tedavilerdir. Hastaların eşli değerlendirilmesi tedavi başarısına olumlu katkılar yapmaktadır.”
Damarsal, hormonal ve sinirsel bozuklukların yanı sıra obez bireylerde ortaya çıkabilecek özgüven duyusunun kaybı, başarısızlık, dışlanma ve reddedilme korkularının, üreme fonksiyonlarında bozulmaya ve iktidarsızlığa neden olabileceğine işaret eden Prof. Dr. Çıkılı, kan yağlarındaki yüksekliğin de damar sertliğine dolayısıyla iktidarsızlığa neden olabildiğini bildirdi.
|
11.04.2026 18:19
 |
Bingöl'de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var |
Bingöl'de lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması' geniş katılımla gerçekleştirildi. İl genelinde yapılan sınavda gençler, Umre ödülü için ter döktü. |
|
11.04.2026 18:11
 |
Bingöl Belediyesi ile DEM Parti Grubu Arasında 'Denetim Raporu' Tartışması |
DEM Parti Bingöl Belediye Meclis Grubu, 2025 Denetim Komisyonu raporuna muhalefet şerhi koyarak belediye yönetimini eleştirdi. Bingöl Belediyesi ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek bütçe farkının yatırım ve afet harcamalarından kaynaklandığını açıkladı. |
|
11.04.2026 17:49
 |
Bingöl'de Bir Haftada Aranan 27Şahıs Yakalandı |
Bingöl'de polis ekiplerinin bir haftalık çalışmasında aranan 27 kişi yakalanırken, farklı suçlara yönelik operasyonlarda 20 şüpheli hakkında işlem yapıldı. |
|
10.04.2026 22:28
 |
Vali Çelik: Bingöl'ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz |
Yerel Kalkınma Hamlesi Programı'nın tanıtıldığı toplantıda konuşan Vali Çelik, istihdamı artıracak yatırım alanları ve KOBİ'lere sağlanacak finansman desteğini açıkladı. Tarımdan turizme birçok alanda yatırımcıya sunulacak teşviklerin anlatıldığı toplantıda, büyükbaş hayvancılık, termal turizm, bal üretimi ve su ürünleri yatırımları öne çıktı. |
|
10.04.2026 22:00
 |
Genç'te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi |
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen 'O'nu Oku, O'nu Yaşa' temalı umre ödüllü siyer sınavında Genç ilçesinde dereceye giren öğrencilere ödülleri, okullarda ve il merkezinde gerçekleştirilen programlarla takdim edildi. |
|
10.04.2026 21:58
 |
Bingöl'de 'İdam Yasası' Tepkisi: Kudüs, Aksa ve Filistin İçin Ortak Çağrı |
Bingöl Gazze Sivil İnisiyatifi, Cuma namazı sonrası Kent Meydanı'nda kitlesel basın açıklaması düzenleyerek İsrail'in Filistinli tutsaklara yönelik idam kararına tepki gösterdi. Açıklamada, Filistin halkına destek çağrısı yapılırken, Filistinli esirler için uluslararası topluma çağrıda bulunuldu. |
|
|