KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Eylül 2025 Cumartesi
°C

Öğretmenler ek işle geçiniyor

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, öğretmenlerin sosyo-ekonomik durumlarına yönelik yaptıkları anket sonuçlarına göre, öğretmenlerin yüzde 23.5'inin görevlerinden arta kalan zamanda ek iş yaptığını, yüzde 89.6'sının borçla yaşadığını, yüzde 78'inin bilimsel gelişmeleri takip edemediğini ve yüzde 72.7'sinin çocuklarının öğretmen olmasını istemediğini bildirdi.

Öğretmenler ek işle geçiniyor
20 KASIM 2007 SALI 09:52
0
1083
0
AA aa
Türk Eğitim-Sen, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla anket çalışması gerçekleştirdi. Öğretmenlerin sosyo-ekonomik durumunun yakın plana alındığı anket, bin 700 öğretmen üzerinde uygulandı. Anket sonuçlarına göre, ankete katılan öğretmenlerin yüzde 83.1'i maaş ve ek ücretleriyle birlikte 1000-1500 YTL arasında aylık gelir elde ederken, yüzde 9.8'i 500-1000 YTL, yüzde 4.6'sı da 1500-2000 YTL arasında ücret alıyor.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 23.5'İ EK İŞ YAPIYOR

Öğretmenlerin yüzde 23.5'i görevlerinden arta kalan zamanda ek iş yapıyor. Yüzde 89.6'sının kredi kartı borcu ya da taksitleri varken, kart borcu olmayanların oranı yüzde 10.3 düzeyinde bulunuyor. Öğretmenlerin yüzde 91.4'ü maaşından birikim yapamazken sadece yüzde 8.5'i birikim yapabiliyor. Yüzde 58.3 kirada otururken, yüzde 28.5'inin evi bulunuyor.

YÜZDE 78'İ BİLİMSEL GELİŞMELERİ TAKİP EDEMİYOR

Öğretmenlerin yüzde 78'si bilimsel gelişmeleri takip edemiyor. Bunun nedeni olarak ise ekonomik durum gösteriliyor. Ankete katılanların yüzde 75.2'si ekonomik nedenlerden dolayı bilimsel gelişmeleri takip edemezken, yüzde 10.9'u zamanın kısıtlı olması ve yüzde 3.6'sı yeterli yayın olmadığı nedeniyle bilimsel gelişmelerden uzak kalıyor.

ÇOCUKLARININ ÖĞRETMEN OLMASINI İSTEMİYORLAR

Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 72.7'si öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu dile getirmesine karşın çocuğunun öğretmen olmasını istemezken, yüzde 27.2'si çocuğunun öğretmen olmasını istiyor. “Çocuğunuzun niçin öğretmen olmasını istemezsiniz?” sorusuna öğretmenlerin yüzde 6.9'u öğretmenlik mesleğinin itibarının kalmaması, yüzde 13.3'ü öğretmenlerin gelir düzeyinin düşük olması, yüzde 5'i öğretmenlerin iş garantisinin bulunmaması, yüzde 4'ü öğretmenlerin çalışma koşullarının ağır olması ve yüzde 50.7'si ise “hepsi” yanıtını veriyor.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan yaptığı açıklamada, anket çalışmasının öğretmenlerin içinde bulunduğu ekonomik zorlukların bir vesikası olduğunu belirtti. Öğretmenlerin Türkiye'de hak ettiği konumda olmadığını söyleyen Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öyle ki öğretmenlerimiz artık çocuklarının bile öğretmenlik mesleğini seçmesini istememektedir. Bu durumda yapılması gereken, öğretmenlik mesleğine kaybettiği itibarını kazandırmaktır. Ayrıca eğitim çalışanları olarak Öğretmenler Gününde Milli Eğitim Bakanımızdan müjde beklediğimizi de ifade etmek istiyorum. Umuyoruz ki Bakanımız, 24 Kasım'da öğretmenlerimize gerek mali gerekse özlük haklar açısından güzel haberler vererek, onları onurlandırır.”


Hurriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.09.2025
20:05
12Bingölspor Efrayim Bebek için tek yürek!
12Bingölspor Efrayim Bebek için tek yürek!
Karaköprü Belediyespor maçı bilet gelirlerinin tamamını SMA Tip-1 hastası 6 aylık Efrayim Gökalp'in tedavisi için bağışladığını duyuran ve toplam bağış miktarını 455 Bin 256 TL olarak açıklayan TFF 3. Lig temsilcimiz 12Bingölspor; '12 Bingölspor olarak söz veriyoruz: Bu mücadele, Efrayim bebeğimiz sağlığına kavuşana kadar devam edecek!' açıklamasında bulundu.
12.09.2025
19:46
Bingöl Kent Konseyi`nden Aile ve Sağlık Eğitimleri
Bingöl Kent Konseyi'nden Aile ve Sağlık Eğitimleri
Kent Konseyi Başkanlığı; 'Daha güçlü aileler, daha sağlıklı bireyler ve daha bilinçli bir toplum için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şehrimize hep birlikte dokunmaya devam edeceğiz' açıklamasında bulundu.
12.09.2025
15:42
Bingöl Konteyner Kent`te sona doğru
Bingöl Konteyner Kent'te sona doğru
Konteyner Kentin altyapı yatırımını üstlenen Bingöl Belediyesi, sahadaki çalışmalarını yüzde 90 oranında tamamladı. Konteyner kentin donanımları Bingöl Valiliği ve AFAD tarafından karşılanacak.
12.09.2025
15:17
Bingöl`de
Bingöl'de 'Gazze için Dua' programı
HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Alpaya, katılımcılara teşekkür ederek, 'Sadece burada değil, gece ve seher vakitlerinde de ellerimizi Rabbimize açmaya devam edelim' çağrısında bulundu.
12.09.2025
15:02
Zıktê Sürkap`ta Atalay dönemi
Zıktê Sürkap'ta Atalay dönemi
Yeni Başkan Mehmet Atalay'ın, Zıktê aşiretinin birlik ve beraberliğini güçlendirmek, bölgesel kalkınmaya yönelik çalışmalar yürütmek ve gençlere yönelik projelere ağırlık vereceği belirtildi.
12.09.2025
14:55
‘Acaba` diye düşünürken denemeyi tercih etti, meyveyi su altında yedi
'Acaba' diye düşünürken denemeyi tercih etti, meyveyi su altında yedi
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nde farklı bir etkinliğe imza atan doğa tutkunu Vedat Avar, nehirde su altına dalarak meyve yedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın