KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Mayıs 2024 Pazartesi
°C

Ölüm tehditlerine rağmen cezayı arttırmadık

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, “2 ay uzaklaştırma cezası alan 3 kişi, iyi niyetimizi suiistimal etti. Camlarınızı dökeriz, arabalarınızı yakarız, adam döveriz, adam öldürürüz şeklinde tehditler savurup iyi niyet ölçülerinin dışına çıktıkları için gereken cezayı verdik. Ölüm tehditlerine rağmen cezayı da arttırmadık. Ama ceza indirimine de gitmedik. Mevzuatta belirtilen ceza neyse onu verdik” dedi.

Ölüm tehditlerine rağmen cezayı arttırmadık
19 NİSAN 2012 PERŞEMBE 23:35
0
2325
10
AA aa

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, son günlerin en tartışılan konusu olan “öğrencilerin ceza alması” ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine ve siyasi partilerin araştırmadan uzak beyanlarına dikkat çeken Baydaş, öğrencilerin savurduğu tehditlere rağmen en asgari cezayı uyguladıklarının göz ardı edilmesinin de manidar olduğunun altını çizdi.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) mevzuatında öğrencilerin okuldan atılamayacağının belirtildiğini ancak bunun sadece ‘terör eylemlerine katılmak ve terör örgütü propagandası yapmakla mümkün olduğunu' anlatan Rektör Baydaş, ceza aldığı iddia edilen öğrencilerle ilgili kamuoyunun her yönüyle yanıltıldığını söyledi.

 İYİ NİYETİMİZ TEHDİTLE KARŞILIK BULDU

 3 öğrencinin 2 ay, 39 öğrencinin de 15 gün uzaklaştırma cezası aldığını, 20 öğrenciye uyarı cezası verildiğini, 4 öğrencinin de hiç ceza almadığını kaydeden Rektör Baydaş: “Bu soruşturmadan sadece 3 öğrenci zararlı çıkmıştır. 39 öğrencinin aldığı cezayı da sınav dönemine denk getirtmedik. Böylece hiçbir kayıpları söz konusu değildir. 3 öğrenci için uygulanan 6 ay ile 2 ay arasında değişen cezada da yine alt limit uygulanmıştır. Öğrencilerimizin menfaatine ne varsa yaptık. Bu soruşturmada öğrencilerimizin tamamına nasihat ettik, dilekçelerinde pişmanlıklarını belirten ifadelere yer vermelerini, bu yapılanın yasal olmadığını yönünde bilgi sahibi olmadıklarını beyan etmelerini söyledik. Bunu da, sırf ceza almasınlar, zarar görmesinler diye yaptık. Uyarı cezası uzaklaştırma cezası değildir. Maalesef bu iyi niyetimize rağmen bazıları çıkıp ‘bilerek yaptık' diye direttiler. 2 ay uzaklaştırma cezası alan 3 kişi, iyi niyetimizi suiistimal etti. Camlarınızı dökeriz, arabalarınızı yakarız, adam döveriz, adam öldürürüz şeklinde tehditler savurup iyi niyet ölçülerinin dışına çıktıkları için gereken cezayı verdik. Ölüm tehditlerine rağmen cezayı da arttırmadık. Ama ceza indirimine de gitmedik. Mevzuatta belirtilen ceza neyse onu verdik. Fakat kamuoyunda sanki bizler 70 kişiyi okuldan uzaklaştırmışız gibi bir algı oluşturuldu. Bugüne kadar sadece bu öğrencilerimize değil, daha önce de disiplin cezası verdiklerimiz oldu. Hiç birinde bir sıkıntı çıkmadı. Yargıya taşır ve yargı da öğrenci lehinde karar verirse, bizler de yargı kararını uygularız” dedi.

 DİĞER ÖĞRENCİLERİ DE DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ

 “Her kurumun kendine özgü bir disiplini vardır. Eğer o disiplini uygulamazsanız idare zayıf kalır” diyen Rektör Baydaş: “Basın açıklamasını üniversitenin dışında yaptıklarını söylüyorlar. Oysa elimizde görüntüler, kayıtlar var. Geçen yıllarda da bu tür talepleri olduklarında şunu söyledik, ‘kapının hemen önünde yaparsınız, kampus alanı dışında olduğu için hiçbir müdahalemiz olmaz. Polis zaten gerekli tedbirleri alıyor orada. Yürüyüş mü yaparınız, pankart mı açarsınız, bildiri mi okursunuz, ne yaparsanız yapın. Biz size karışmayız, hakkınızda işlem yapmayız. Çünkü kampus alanı içerisinde değil. Daha önce hep böyle yaparlardı ve biz de hiç karışmazdık. 2010 hariç. Ama bu yıl, bildirilerini kampus içerisinde okuduktan sonra sloganlarla, marşlarla yürüyüş yaptılar. Diğer öğrencileri de düşünmek durumundayız. Karşıt bir başka gruptan da böyle bir taleple geldi, onlara da izin vermedik. Karşıt grupları bu şekilde karşı karşıya getirmek istemiyoruz. Bugüne kadar bir tek öğrencimizin dahi burnu kanamadıysa, bu tür bir yönetim anlayışından kaynaklandı. Birçok üniversitede olaylar oluyor ama burada hiç öyle bir olay olmadı. Siz ideolojik bir slogan attığınızda başka öğrenciler de var burada. Onlar da karşıt sloganlarla mukabele etmek isterler. Biz, polisin üniversite içerisinde girmesini istemiyoruz. İzin vermememize rağmen bildiri ve marşlar okundu, sloganlar atıldı, pankartlar açıldı. Disiplin yönetmeliği gereği “kampus içerisinde toplantı yapmak, slogan atmak ve buna katılmak” kapsamında işlem yaptık ki, yine de tüm iyi niyetimizi kullandık.  Fakat bu işi siyasal ve ideolojik boyuta taşımaları doğru olmadı. Sivil toplum örgütleri bir açıklama yapmış. O açıklamada da dikkat edilirse, eleştiriler ve tepkiler öğrencilere yönelik değildir. ‘Dışardan yapılan müdahalelere karşıyız' diyorlar. Asıl önemli nokta burasıdır” diye konuştu.

 İŞİN ÖZÜ ÖĞRENİLMEDEN BEYANAT VERİLİYOR

 Baydaş, “Siyasi partilerin eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusunu da şöyle yanıtladı: “Siyasi partilerin yaptıkları hoşgüzarlık. Konu hakkında yeterli bilgiye sahip olunmadan, ilgili mecradan bilgi edinilmeden basına ve kamuoyuna beyanat verilmesi doğru değil. Önce bir gelin öğrenin, ondan sonra hakkımızda beyanat verin. Her iki siyasi partinin de amacı işi karıştırmak ve bunu tasvip etmiyoruz. Burada memuruna, akademisyenine, öğrencisine veya tümüyle çalışanlarına mevzuatlar kapsamında bir yönetim geliştirmezseniz kurumu nasıl idare edeceksiniz?” 60–70 kişi okuldan uzaklaştırılmamış. Burada dönem kaybeden sadece 3 kişi var.”

 ÖĞRENCİ, KAVGA OLURSA GELMEZ!

  “Protesto sırasında açılan ‘…öğrenci gelmez' pankartını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna “Böyle olursa zaten gelmez” yanıtını veren Baydaş; “Eğer Bingöl Üniversitesi kavgalarla, sloganlarla anılırsa zaten öğrenci gelmez. Yoksa burada sorun olmazsa, öğrenci kendini güvende hissederse neden gelmesin ki?” dedi.

 HERKES FİKRİNİ SÖYLEYEBİLİR

 “Bazı eleştirilerde üniversiteler için ‘özgürlüğün olduğu, herkesin fikrini özgürce dile getirebildiği alan' tanımlaması yapıldı. Sizce de öyle değil mi?” sorusuna da Baydaş, şöyle yanıt verdi: “Tabi ki herkes fikrini özgürce dile getirmelidir. Bu noktada bir sıkıntı yok. Bugüne kadar kim söylediği bir sözden ötürü cezalandırılmış? Ama burası devletin bir kurumudur. Burada terör örgütü propagandası yapılamaz. Buna müsaade edince mi özgür olunacak? Bakın, Nevruz kutlamaları için izin istendi. Slogan atılmaması, poster açılmaması ve propaganda yapılmaması durumunda her türlü eğlenceyi tertipleyebileceklerini söyledik ve bunu kabul edip programı düzenlediler. Bizler de kutlamalar için yer açtık. Ateş yaktılar, halay çektiler, eğlendiler ama birkaç kişi çıkıp yine slogan attı. Halepçe Katliamının yıl dönümü münasebetiyle bir program düzenleyeceklerini belirtip konferans salonunu istediler. Yine gerekli uyarıyı yaptık ama her şey gayet güzel devam ederken pankart açıldı, propaganda yapıldı, slogan atıldı. Her defasında sorun yaşandı. Onlar bunu yapınca başkaları da karşı atağa geçiyor. Bu kez iç çatışma başlıyor. Bizler de idare olarak buna müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz de”  

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
ziman (@Misafir_8378)
21 Nisan 2012 Cumartesi 21:01
neden yorumlarımız onaylanmıyor bu kadar mı korkuyorsunuz basit bir denklem 28 şubatta mağdur olanlar neyden şikayetçi olmuş iseler onu yapıyorlar. cezaevi fişleme tutuklama saymakla bitmez. onlar da kovuyor bunlar da onlar da manşetleri değiştiriyordu bunlarda faklarını yazın eger gazeteci iseniz vesayetin her türlüsü zarar. seyfi oktay yargılanıyor sadullah ergin de yargılanacak ahhhhhh yayınlamayın mesajım yönetime kimseye hakaret yok gerçekleri gazetecilik adabı ile yazın eleştirin yoksa siz de tarihte yerinizi alırsınız
ersin (@Misafir_8374)
20 Nisan 2012 Cuma 19:08
öğrenci rahat olmadığı yere gelmez.öğrenci kendisine kakı yapamayan üniv. gelmez. caddeden topladığınız ,nsanlarla eğitim yaparsanız kimse gelmez. bunu böyle biliniz.
Erdal CAN (@Misafir_8373)
20 Nisan 2012 Cuma 17:56
Bunlar İşlerine gelmeyen düzenlemeler oldumu özgürlüklerden dem vururlar. Dingonun ahırı değil burası Teşekkürler rektör bey. gençlerimizi özgürlük demokrasi naraları atarak teröre bulaştıranlara fırsat vermediğiniz için teşekkürler.
ABDULLAH ARAVİ (@Misafir_8371)
20 Nisan 2012 Cuma 17:28
SAYIN REKTÖRÜMÜZ DOĞRULARI SÖYLÜYOR HERKES KENDİ İŞİNE BAKSIN KİMSE TEHDİTLERLE YILMAZ ÖĞRENCİ ÖĞRENCİLİĞİNİ BİLECEK SAYIN REKTÖR KİMSENİN DÜŞMANIDA DEĞİLDİR PROSÜDÜR NEYSE ONU UYGULUYOR
zazagencli (@Misafir_8368)
20 Nisan 2012 Cuma 16:06
arkandayız buyuk başkan
ziman (@Misafir_8366)
20 Nisan 2012 Cuma 11:58
28 şubat döneminin mağdur siyasetini yapıp bir yerlere gelenler başkalarını mağdur ederlerken vicdanlarından sıyrılmışlar. unutmayalım ki mazlumun zalimleştiği bir toplumda yaşıyoruz. vaktinde fikirlerimizden dolayı kovulduk diyenler başkalarını fikirlerinden dolayı kovuyorlarsa artık geçmişle değil kendileri ile hesaplaşsınlar.
Feyzi (@Misafir_8365)
20 Nisan 2012 Cuma 11:45
Bu söylem sahibi sözde öğrencilerin kesinlikle üniversitede okuma hakları yoktur. mesela:benim çocuğumun bu karekterde kişilerle aynı ortamı paylaşması beni tedirgin eder. söz ve söylemler terörü çağrıştırmaktadır. hak arama medenice olur. başka şekilde olmaz ve lamaz.... Üniversite yönetimi daha duyarlı olmalı..
zaza12 (@Misafir_8364)
20 Nisan 2012 Cuma 11:12
dört yolda bunlar için imza toplanıyor bide
nome mı zazawo (@Misafir_8363)
20 Nisan 2012 Cuma 08:56
sayın rektör biz biliyoruz ki bunların size olan düşmanlıkları kürt ırkçılığındandır sırf siz zazalar zazadır dediğiniz için üzerinizde kirli medyaları ile sizi karalamaktadırlar. ama şunu bilinizki bingöl bizimdir, üniversitemiz tüm kardeş halklarındır faşi,stlerin değildir. bingöl zaza gençliği olarak arkanızdayız yeterki memleketimize hayrınız olsun.
nome mı zazawo (@Misafir_8362)
20 Nisan 2012 Cuma 08:55
acaba sayın rektöre karşı çıkanlar kimler? elbette malum mürted çevredir karşı çıkan peki şöyle bir soru sorsam farzedelim ki bu tehditleri savuran mürted çevrenin ırkçıları değil de ülkücüler yapmış olaydılar ve sayın rektörü tehdit edeydiler buna karşılık da rektörlük tarafından bu ırkçılara yaptırım uyguılansaydı bu malum mürted çevre yine hak-hukuk- adelet kavramlarını bu şekilde suistimal eder miydi???
19.05.2024
23:11
Görür`den kritik Bingöl uyarısı;
Görür'den kritik Bingöl uyarısı; 'Deprem üretme zamanı dolmuş'
Katıldığı bir programda Tunceli ve Bingöl için kritik deprem uyarısını bir kez daha yineleyen Prof. Dr. Naci Görür; 'Erzincan, Bingöl-Karlıova arası endişe ettiğimiz yer. Deprem olma periyodu dolmuş, tehlikeli bir duruma gelmiş artık. Deprem üretme zamanı dolmuş' dedi.
19.05.2024
22:53
Bingöl`de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105'inci yılı coşkuyla kutlandı.
19.05.2024
01:15
Bingöl`de 342 araca far cezası!
Bingöl'de 342 araca far cezası!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri rahatsız eden xenon far ve usulsüz ışık kullanımına yönelik il geneli yapılan denetimlerde 2024 yılının ilk 4,5 aylık sürecinde 342 araç sahibi ve sürücüsüne idari cezai işlem uygulandığını duyurdu.
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın