KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Ekim 2026 Perşembe

Ömrümüz yetmeyecek galiba

Başörtü yasağının kaldırılmasına ilişkin yaşanan gelişmelere ve yaşanan sürece ilişkin bir değerlendirmede bulunan Bingöl Sosyal Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER)  Başkanı Doğan Karasu, Türkiye'nin iki temel sorunu bulunduğunu, bunlardan birinin ‘Başörtü', diğerinin de ‘Kürt' sorunu olduğunu belirtti.

Ömrümüz yetmeyecek galiba
28 OCAK 2008 PAZARTESİ 09:30
0
1431
0
AA aa
‘İki temel sorun da devlet sorunudur, ancak devletin irade beyanıyla sorun olmaktan çıkabilir' diyen Karasu, “Bu iki temel sorun ülkenin normalleşmesini; hukuka dayalı, sivil, açık toplum olma sürecini engelliyor” ifadelerini kullandı.
Karasu: “Bu iki sorun militer düşünceleri tetikliyor, kurumlar oligarşisini oluşturuyor, devletçi vesayet sistemini güçlendiriyor, egemenlik mülkiyetini halktan alıyor, şiddet kültürünü besliyor. Bu iki temel sorun, sorunlara taraf veya karşı olan kesimler yaratıyor. Aynı zamanda bir çok kesimin rant alanı haline geliyor. Ülke kaynaklarının sağlıklı kullanılmamasına, farklılıkların ortak sinerjik bir psikolojik ortaklık sağlayamamalarına neden oluyor” dedi. 
‘Kürt ve Türban' sorunlarının ülkeyi gerdiğini, rahatsız ettiğini, devletçi elit gücün elini güçlendirdiğini, sivil alanı daralttığını, hesap verirlilik ortamını zorlaştırdığını dile getiren Karasu, bu sorunların, halkın denetim gücünü zayıflattığını, demokratik kültürün güçlenmesini engellediğini söyledi.
‘Devletin geleceği, ülke insanının mutluluğu büyük ölçüde bu iki sorunun çözümüne bağlıdır' diyen Karasu: “Bu işin başkaca bir yolu da yoktur. Hayat standardımızın iyileşmesi, hukukun egemenliği, devletin küçülmesi, çok sesliliğin yaygınlaşması ve yerleşik değer haline gelmesi bu iki temel sorunun çözüne bağlıdır. Türban ile alakalı tartışmaları çok anlamsız buluyoruz. Türbanın sorun yapılmasının insani, sosyal, hak ve hakikat temelinde hiçbir dayanağı yoktur. Böyle bir sorunun yasal dayanağı olsa da; ahlaki, vicdani, hak ve özgürlükler temelinde bir dayanağı ve meşruiyeti yoktur. Bir insan, bir kurum veya sosyal kesim hak ve özgürlüklerin iyileştirilmesini istediği için suçlu görülemez, bu talebinden dolayı yasal koğuşturmaya tabii tutulamaz. Türban dini bir vecibedir ve inanç özgürlüğünün önemli bir parçasıdır. Türban imge midir, simge midir? bilmeyiz. Bunu bilmeyi hak ve özgürlükler için tehdit olarak algılarız. Hak ve özgürlükler insanidir, hiçbir gerekçe ile sınırlandırılmamalıdır, sınırlandırılamaz. BİN-DER olarak hiçbir insan hakkının tartışılmadığı, standartları yüksek bir yaşam alanı arzuluyoruz” şeklinde konuştu.
 

 

 

 





BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.10.2026
21:30
Bingöl TSO`da yeni yönetim belli oldu
Bingöl TSO'da yeni yönetim belli oldu
3 Ekim'de gerçekleştirilen Oda Organ Seçimleri sonrası BİNTSO'da yeni dönemin yönetim ve meclis kadrosu netleşti. Kadir Çintay yeniden Yönetim Kurulu Başkanı olurken, ilk Meclis toplantısında Doğan Koç Meclis Başkanlığına seçildi. Yönetim, Meclis, Disiplin Kurulu ve TOBB delegeliğinde görev alacak isimler de belli oldu.
07.10.2026
20:56
Baraç önce teşekkür etti, sonra uyardı: `Yeni statü sahada karşılık bulmalı`
Baraç önce teşekkür etti, sonra uyardı: 'Yeni statü sahada karşılık bulmalı'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Bingöl Devlet Hastanesi'nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsüne kavuşmasını önemli bir kazanım olarak değerlendirdi. Sürece katkı sunanlara teşekkür eden Baraç, bundan sonraki aşamada personel alımlarında liyakat ve eşitlik vurgusu yaparak yeni statünün yalnızca tabelada kalmaması gerektiğini söyledi.
07.10.2026
20:45
HÜDA PAR`dan Boğlan`daki GES projesine tepki:
HÜDA PAR'dan Boğlan'daki GES projesine tepki: 'Ekmek teknemiz olan meralarımızı kaybetmeyelim'
HÜDA PAR Solhan İlçe Başkanlığı, Boğlan Mahallesi'nde planlanan GES projesine ilişkin açıklama yaptı. Yenilenebilir enerji yatırımlarına karşı olmadıklarını belirten parti, hayvancılık ve arıcılıkla geçinen vatandaşların kullandığı meraların projeye tahsis edilmesine tepki göstererek alternatif alanların değerlendirilmesini istedi.
07.10.2026
20:02
Bingöl`de ceviz hasadı başladı: 150 dönümden 6 ton rekolte bekleniyor
Bingöl'de ceviz hasadı başladı: 150 dönümden 6 ton rekolte bekleniyor
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 150 dönümlük ceviz bahçesinde hasat mesaisi başladı. Yaklaşık 12 yıllık ağaçlardan bu yıl 5-6 ton civarında ürün elde edilmesi hedeflenirken, geçen yıl yaşanan don olayının üretimi olumsuz etkilediği belirtildi.
07.10.2026
19:50
Bingöl`de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bingöl'de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bingöl'de iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
07.10.2026
19:26
Bingöllü yazar İsmail Avcı`nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöllü yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöl'de doğan yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı Korkuya Alışmak, 1990'lı yıllarda Anadolu'nun doğusunda yaşayan 11 yaşındaki Beşir'in gözünden çocukluğa, aileye, eğitime, dostluğa, vefaya ve geçmişten geleceğe taşınan emanetlere uzanan bir hikâye anlatıyor. Avcı, romanını 'geçmişe bakarken geleceği de unutmamak' duygusuyla kaleme aldığını söylüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın