KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Nisan 2024 Salı
°C

Onları seviyoruz ama...

Türkiye kadına karşı şiddette birinci çıktı.

Onları seviyoruz ama...
08 MART 2008 CUMARTESİ 10:52
0
762
0
AA aa
Dünya İzleme Enstitüsü'nün raporuna göre, Türkiye'de kadınların yüzde 58'i şiddet görüyor. Bu oran Bangladeş ve Hindistan'dan bile yüksek. Eşitlikte ise yerimiz 177 ülke arasında 111'incilik..
Kadın ve şiddet üzerine çalışmalar yapan Okan Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Alemdar'ın Dünya İzleme Enstitüsü'nün raporuna dayanarak verdiği bilgilere göre Türkiye'de kadınların yüzde 58'i şiddet görüyor. Türkiye'yi yüzde 47 ile Bangladeş, yüzde 45 ile Etiyopya, yüzde 40 ile Hindistan ve yüzde 34'le Mısır izliyor. ABD'de yayımlanan Violence Against Women (Kadına Karşı Şiddet) dergisinin son sayısında yer alan araştırma, Türkiye'nin Ortadoğu ülkeleri arasında kadına en fazla şiddet uygulayan ülke olduğunu ortaya koyuyor. Çalışmanın sonuçlarına göre; Türkiye'deki 19 yaş üstü evli kadınların yüzde 51'i aile içi şiddetin mağduru. Bu rakam İsrail'deki Yahudi toplumunda yüzde 30, Mısır'da yüzde 34, Lübnan'daki Filistinli mülteci kadınlar arasında ise yüzde 22.

ŞİDDETİN SONUCU İNTİHAR
Cinsler arasındaki eşitsizliği azaltmak için son yıllarda yasalarda bazı iyileştirmeler yapsa da Türkiye, Dünya Gelişmişlik Endeksi 2007 sonuçlarına göre de kadın erkek eşitliğinde 177 ülke arasında 111'inci sırada yer alıyor. 2006 yılında yayımlanan cinsiyet güçlendirme endeksinde, yani kadınların ekonomik hayata katılmasını artırma, karar alma ve politika mekanizmalarına sokma konusunda da Türkiye oldukça başarısız. Bu konuda 75 ülke içinde 72'nci sırada yer alan Türkiye'nin durumu sadece Mısır, Suudi Arabistan ve Yemen'den iyi. İran'da bile kadınların siyasi hayat içindeki yeri Türkiye'nin önünde. Dünya İzleme Enstitüsü Türkiye'deki aile içi şiddetin sonuçlarından biri olan kadın intiharlarına da dikkat çekiyor. Enstitü'nün araştırmasına göre Türkiye'deki intiharların yüzde 80'i kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor.

ŞİDDET İÇSELLEŞMİŞ
Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'nın ortaya koyduğu bir başka ilginç sonuç ise Türkiye'de kadınların kültürel, eğitim, sosyalleşme gibi nedenlerle ister zengin ister fakir olsun kocalarından dayak yemeyi içselleştirmiş olmaları. Yrd. Doç. Dr. Alemdar, Türkiye'de son yıllarda kadınların maruz kaldığı şiddette sayısal bir artma olmasa da istatistiklerde oransal artışların tespit edildiğinin altını çiziyor.

VAN Kadın Derneği VAKAD, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle 1 Mart'tan beri yeni bir çalışma yürütüyor. Minibüslerle mahalle mahalle gezen VAKAD'lılar "Kuma İstemiyoruz" ve "Başlık Parası İstemiyoruz" sloganları atarak kadınları Van'da yaygın olan kuma uygulamasına karşı çıkmaya çağırıyor. VAKAD Danışmanı Emine Baz, mahalle gezileri sırasında bir erkeğin yanlarına gelip "Sizin kesin kocanız yoktur, ondan böyle ortalardasınız" dediğini belirtiyor. Kente asılan billboard'larla da 8 Mart'ın önemi ve bilinçlendirme çabalarına destek aranıyor.

ULUSLARARASI yapılan bir ankette, Batılı ülkelerde olduğu kadar Müslüman ülkelerdeki kadınların da eşit haklara sahip olmak istediği belirlendi. Türkiye'de oran yüzde 91 çıktı. Anket ABD'den Çin'e kadar 16 ülkede, 14 bin 896 kişinin katılımıyla yapıldı. WorldPublicOpinion.org'ın yaptırdığı Maryland Üniversitesi'nin 'Uluslararası Tavırların İncelenmesi Programı' grubu yönetiminde gerçekleştirilen anket, dünya üzerindeki araştırma merkezleri tarafından yürütüldü. Erkeklerin yüzde 84'ü, kadınların yüzde 88'i eşitliğin "önemli" olduğunu, kadınların yüzde 64'ü, erkeklerin yüzde 54'ü "çok önemli" olduğunu söyledi.

KADIN Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER), Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün verileri ile hazırladığı "Türkiye'nin Temsilde Kadın-Erkek Eşitliği Karnesi"ni açıkladı. KA-DER, kadın erkek herkesi, "utanç verici" olarak adlandırdığı tablonun vehametini anlamaya; göstermelik kutlamalarla 8 Mart'ın geçiştirilmesi çabalarına son vermeye davet etti. "Sıfır dolu karne"ye ek olarak bir de not düşen KA-DER, haftalardır bu karne için resmi kurumlardan bilgi almaya çalıştıklarını, ancak yönetimlerinde erkeklerin bulunduğu devlet kurumları, partiler ve sivil toplum kuruluşlarının çoğundan bilgi alamadıklarını belirtti. KA-DER, bilgi alamadıkları kurumları takibe devam edecekleri sözü verdi.

Sabah
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.04.2024
17:29
Bingöl`de zehir tacirleriyle mücadele! 17 gözaltı
Bingöl'de zehir tacirleriyle mücadele! 17 gözaltı
Güvenlik birimlerini tebrik eden Vali Usta; 'Operasyonları başarıyla gerçekleştiren kahraman Emniyet ve Jandarma ekiplerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle...' açıklamasında bulundu.
29.04.2024
15:56
IBAN`la ödeme alan esnaf 3 bin 400 TL ceza ödeyecek
IBAN'la ödeme alan esnaf 3 bin 400 TL ceza ödeyecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN yoluyla yapılan ödemeleri sıkı bir şekilde denetleyerek vergi kaybını önlemeye çalışıyor. Bu doğrultuda artık fiş kesmeyenlere her bir fiş için 3 bin 400 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek.
29.04.2024
14:54
Başkan Özturan`dan sitem dolu açıklama!
Başkan Özturan'dan sitem dolu açıklama!
3. Lige yükselen Yozgat Bozospor'a 'kupanızın hikayesi kapkaranlıktır' diyen Başkan Özturan, şehrin sahipsizliğine de işaret etti; 'Ne yazık ki rakibimiz kadar şehrimize, gençlerimize, hayallerimize, bu işe harcanmış maddi manevi değerlere sahip çıkılmadı... Sesimiz, 'Canımız yanıyor, hakkımız yeniyor' feryatlarımız duyulması gereken mecralar tarafından bir türlü duyulmadı... Onların sözü, siyasi gücü birçok masada bizi ezdi geçti... Bir itirazımıza bile olumlu bir dönüş alma gücünü arkamızda hissedemedim, hissedemedik...'
29.04.2024
14:52
Bingöl`de ilk dört ayda 606 bebek dünyaya geldi
Bingöl'de ilk dört ayda 606 bebek dünyaya geldi
Doğumların 315'nin sezaryenle, 291'inin ise normal doğum yoluyla gerçekleştiği belirtildi.
29.04.2024
14:51
Uzman Psikolog Kemal Alimoğlu Klinik Açtı!
Uzman Psikolog Kemal Alimoğlu Klinik Açtı!
Uzman Psikolog Kemal Alimoğlu, kendi özel kliniğini açarak Bingöllü vatandaşlara hizmet vermeye başladı.
29.04.2024
14:50
Rotahane`nin durağı `Yüzen Adalar` oldu
Rotahane'nin durağı 'Yüzen Adalar' oldu
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un eşi Pervin Ersoy, Türkiye'nin kültürel zenginliğini tanıtmak amacıyla hayata geçirdiği proje çerçevesinde Bingöl'e gelerek Yüzen Adalar'ı gezdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın