KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Aralık 2025 Cuma
°C

''Ordunun Gölgesi Seçimin Üzerinde''

Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinde ordunun gölgesinin dolaştığı öne sürüldü. İngiliz The Economist dergisi, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına adaylığını koyması hakkında, "Ordu, Erdoğan'ı durdurmak için ne yapabilir? Bir askeri darbe dışında çok az bir şey" diye yazdı.

``Ordunun Gölgesi Seçimin Üzerinde``
30 MART 2007 CUMA 13:47
0
887
0
AA aa
Erdoğan'ın cumhubaşkanı olursa yerine geçmesi beklenen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ilişkilerinin bozulabileceğini öne süren dergi, "Gerçekten devlet adamlığı niteliğine sahip olan sayın Gül'ün daha iyi bir cumhurbaşkanı olacağı giderek artan bir biçimde söyleniyor" diye yazdı.

The Economist dergisi "Erdoğan'ın ikilemi" başlıklı yazısında Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle yaşanan sıkıntıları değerlendirdi. Secimlerin şimdiden kargaşa yarattığını kaydeden dergi, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimlerin hiçbir zaman kolay geçmediğini, işe karışan generallerin her zaman söz hakkı istediklerini öne sürdü.

Ancak bu günlerde ordunun silah sallamadığını, AB'ye katılmak isteyen Türkiye'nin de, daha demokratik olduğunu belirten The Economist, "Ancak ordunun gölgesi, hala cumhurbaşkanlığı üzerinde dolaşıyor" yorumunu yaptı.

Generaller ve "laik müttefikleri"nin Atatürk'ün cumhuriyetinin "tehlike"de olduğunu öne sürdüklerini yazan dergi, bunun da iktidardaki "ılımlı İslami" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmeyi düşünmesinden kaynaklandığını kaydetti.

LAİK CUMHURİYETİN DÜŞÜŞÜ KAYGISI

İngiliz dergisi, Cumhurbaşkanının yargı ve üniversite atamalarında oynadığı rolüne işaret ederken, Erdoğan'ın engel ile karşılaşmadan "gizli İslamcı gündemi"ni ilerletebileceği, başörtülü bir first lady ile birlikte laik cumhuriyetin düşüşünün tam olacağı yolundaki eleştirilere dikkat çekti.

"İşler o kadar kötü mü?" sorusunu soran The Economist, Erdoğan'ın iktidara geldikten sonra birkaç "İslamcı" adım atmaya çalıştığını belirterek zinayı cezalandırmaya, imam hatiplilerin üniversiteye girişlerini kolaylaştırmaya, faizsiz bankacılık yapan bir kuruluşun müdürünün Merkez Bankası'nın başına getirmeye çalıştığını anımsattı.

LAİK, BATI YANLISI YÖNELİŞE DOKUNMADI

Ancak genel olarak Erdoğan'ın, Türkiye'nin laik, Batı yanlısı yönelişine dokunmadığını kaydeden dergi, AKP'nin gerçekleştirdiği reformların AB müzakerelerinin başlatılmasını sağladığını, yüksek ekonomik büyümenin elde edildiğini, AKP'nin anketlerde büyük farkla birinci parti olmayı sürdürdüğünü kaydetti.

Dergi "Bazıları, ordunun sayın Erdoğan'a karşı çıkmasının gerçek nedeninin, askeri gücün daha da erozyona uğratılması korkusu olduğunu söylüyorlar" değerlendirmesini yaptıktan sonra "Ordu, Erdoğan'ı durdurmak için ne yapabilir? Bir askeri darbe dışında çok az bir şey" diye yazdı. The Economist şöyle devam etti:

"Ancak Generallerin, sayın Erdoğan cumhurbaşkanı olursa yaşamını sefil bir hale getirmek için ellerinden geleni yapacakları demek değil. Hükümet karşıtı söylemlerini sürdürmenin yanısıra, cumhurbaşkanlığı törenleri veya MGK toplantılarına katılmayabilir. Bunun sonucunda Türkiye daha çok geriler. Belki bunun için AKP'nin popülaritesine rağmen çoğu Türk sayın Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına karşı çıkıyor. Bu, aynı zamanda adayların kaydolması için sadece iki hafta kalmasına rağmen sayın Erdoğan'ın hala ilan etmemesini izah ediyor."

The Economist, Erdoğan'ın destekçilerinin bile aday olmaması için birçok neden gördüklerini belirterek, "Erdoğan, rakipsiz bir karizması var ve AKP'yi Kasım'da diğer bir büyük zafere kadar taşıyabilir. Birçok işadamı, onun olmadan, milliyetçiler, İslamcılar ve liberallerden gevşek bir koalisyon olan partisinin, Türkiye'yi yeniden istikrasızlığa sürükleyerek dağılabilmesinden kaygı duyuyorlar" diye yazdı.

Erdoğan'ın "otokratik" içgüdüsünün, (cumhurbaşkanı olursa) yerine gelmesi beklenen ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ilişkileri bozabileceğini de öne süren dergi, şöyle devam etti:

"Gerçekten devlet adamlığı niteliğine sahip olan sayın Gül'ün daha iyi bir cumhurbaşkanı olacağı giderek artan bir biçimde söyleniyor. Kesin bir biçimde Avrupa yanlısı olan ve yolsuzluk iddiaları ile lekelenmeyen sayın Gül, AKP'yi kurmak üzere eski İslamcı Başbakanı Necmettin Erbakan'a karşı ayaklanmaya liderlik yapmış olmasının sağladığı moral otoriteye sahiptir. Sayın Erdoğan'ın aksine akıcı bir İngilizcesi var ve yurt dışında bulundu. Tek pürüzü eşi de başını örtüyor."

SABAH
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.12.2025
02:45
Bingöl`de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de yapımı süren yeni devlet hastanesinin, yalnızca sağlık hizmeti sunan bir yapı olmasının ötesinde; hasta ve hasta yakınlarını merkeze alan cami, refakatçi evi, kütüphane ve sosyal ikram alanlarını içeren sosyal donatılarla birlikte planlanması talep ediliyor.
19.12.2025
02:43
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Fırat Kalkınma Ajansı'nın teknik desteği ve Bingöl Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla yürütülecek çalışmada, arıcılıkta verimliliğin artırılması ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
19.12.2025
02:42
Kırmızı ışık ihlallerine ehliyet iptali geliyor
Kırmızı ışık ihlallerine ehliyet iptali geliyor
2024'te 137 can kaybına yol açan kırmızı ışık ihlalleri için yeni dönem başlıyor. İçişleri Bakanlığı, kırmızı ışık ihlallerine karşı en ağır yaptırımı devreye alıyor; tekrar eden ihlallerde ehliyete el konulacak.
19.12.2025
02:41
Kısa Film Festivali Sona Erdi
Kısa Film Festivali Sona Erdi
7. Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali kapanış töreniyle sona erdi. 135 ülkeden 1.787 kısa film başvurusunun yapıldığı festival, üç gün boyunca film gösterimleri, özel seçkiler ve söyleşilerle Bingöl'ü sinemanın buluşma noktası haline getirdi.
19.12.2025
02:40
Vali Usta:
Vali Usta: 'Yeni hastanemiz en kısa sürede hizmete sunulacak'
Kısa sürede açılacağını belirttiği Yeni Bingöl Devlet Hastanesi'nin mühendislik altyapısına da dikkat çeken Vali Usta; 'Tamamlandığında yerli ve milli mühendislerimizin eseri olarak Türkiye'nin en güvenli binalarından biri olacak' dedi.
19.12.2025
02:39
Fuhuş şebekesi çökertildi! 3 tutuklama!
Fuhuş şebekesi çökertildi! 3 tutuklama!
Bingöl ve Mersin'de yabancıların pasaportlarına el koyup fuhuş yaptıran şebeke çökertildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 4 şüpheliden 3'ü tutuklandı, 1'i ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın