KUDÜS - Olmert'in konutunda yapılan ve 2 saat süren görüşmenin, bundan sonra düzenlenmesi planlanan bir dizi görüşmenin ilki olduğu açıklandı.
Görüşmede Olmert'in, Hamas'ın iktidara gelmesinden sonra dondurulan ve Filistinlilere yapılması öngörülen 100 milyon dolarlık insani yardımı serbest bırakmayı ve seyahat kısıtlamalarını hafifletmeyi kabul ettiği belirtildi.
Anlaşma kapsamında, Batı Şeria'daki birtakım kontrol noktalarının da kaldırılmasına karar verildi.
Olmert ve Abbas'ın sekteye uğrayan barış sürecini canlandırmak konusunda da hemfikir olduğu bildirildi. İki liderin bunun dışında da birtakım konularda anlaşmaya vardığı açıklandı ancak bu konularda ayrıntı verilmedi.
Anlaşmaya varılan konular arasında filistinli mahkumların serbest bırakılmasının bulunmadığı gelen haberler arasında.. Olmert-Abbas görüşmesinin yapılabilmesi için uzun süredir çaba gösteriliyordu.
PERETZ: GÖRÜŞME, ANLAŞMAYA GİDEBİLİR
İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Kudüs'teki buluşması, oldukça sıcak bir havada başladı.
Mahmud Abbas'ın araçları, Ehud Olmert'in ikametgahının içine girdi. Olmert, araçtan çıkan Abbas'ı, ellerini sıkarak ve yanaklarından öperek karşıladı.
Abbas'a, Kudüs'teki buluşmaya gelişinde eski başbakanlardan Ahmed Kurey ile Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna eşlik etti.
Abbas, ikametgahta, Olmert'in eşi Aliza Olmert ile de tanıştı. Ancak ikilinin görüşmesinin “başbaşa” yapıldığı, masada İsrail ve Filistin bayraklarının da yer aldığı bildirildi.
Olmert ve Abbas, İsrailli asker Gilad Şalit'in kaçırıldığı 25 Haziran'dan birkaç gün önce Ürdün'de, Kral Abdullah'ın daveti üzerine, Petra Antik Kenti'ndeki kahvaltıda bir araya gelmişlerdi. Ancak bu toplantı, resmi bir nitelik taşımıyordu.
İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Olmert-Abbas buluşmasını, iki taraf arasında anlaşmalara ve görüşmelerin yeniden başlamasına kapıyı açabilecek “çok önemli bir görüşme” olarak nitelendirdi.
Olmert'in, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesi öncesi, Amir Peretz ile bir değerlendirme yaptığı kaydedildi.
Peretz, iki lider arasındaki görüşmenin önemini vurgularken, Filistin yönetimindeki ılımlı grupları güçlendirmek için elinden gelen herşeyi yapacağını da söyledi.
İsrail Başbakan Yardımcısı, Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanı Eliyahu Yişai ise her iki lider arasındaki görüşmenin, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasını sağlayacağını umut ettiğini dile getirdi.
İsrail Parlamentosu'ndan Meretz Partisi Başkanı Yossi Beilin de buluşmayı övdü. Beilin, görüşmenin öneminin, siyasal görüşmelerin başlamasına mı yol açacağına, yoksa daha alt düzeyli yetkililerce çözümlenebilecek görece önemsiz konularla mı yetinileceğine bağlı olacağının altını çizdi.
Beilin, “Eğer bu bir mevcut durumu korumaya yönelik bir görüşme olursa, boşa harcanmış bir fırsat olmaktan öteye geçmez” diye konuştu.
Hamas Sözcüsü İsmail Rıdvan ise Olmert-Abbas buluşmasının Filistin davasına hizmet etmeyeceğini savundu. Rıdvan, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı, İsrail karşısında geri adım atmaktan çekinmeye de çağırdı.
EREKAT: TARAFLAR ANLAŞMALARA BAĞLILILIK TEYİT EDİLDİ
Filistinli Başgörüşmeci Saib Erekat, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın bugün yaptıkları görüşmede tarafların, aralarındaki anlaşmalara bağlı kalacaklarını teyid ettiklerini kaydetti.
Ehud Olmert ve Mahmud Abbas'ın, Olmert'in Kudüs'teki ikametgahında yaptıkları toplantının ardından ilk açıklama, Kudüs buluşmasında Abbas'a refakat edenler arasında yer alan Filistinli Başgörüşmeci Saib Erekat'tan geldi.
Erekat, Ramallah'ta, Mukata karargahında düzenlediği basın toplantısında, görüşmeyi çok olumlu ve yapıcı olarak nitelendirerek, Abbas ve Olmert'in tek yanlı davranışlardan kaçınmaları konusunda anlaştıklarını açıkladı. Erekat, iki liderin güvenilir bir barış sürecinin yeniden başlatılması için tüm genel konuları ele aldıklarını söyledi.
Saib Erekat, bu çerçevede ele alınan iki temel konudan birinin, Kudüs yakınlarında inşa edilmekte olan “güvenlik çiti”, diğerinin de “her Filistinli aileyi” ilgilendiren “Filistinli tutukluların serbest bırakılması” olduğunu bildirdi.
Öte yandan Erekat'a göre İsrail, Hamas hükümetinin işbaşına gelmesinden sonra dondurduğu Filistin'e ait gümrük ve vergi gelirlerinden 100 milyon doları da serbest bırakmayı kabul etti. Erekat, 35 milyon Yeni İsrail Şekeli (yaklaşık 8 milyon dolar) tutarında bir kaynağın da Doğu Kudüs'teki hastanelere aktarılması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.
“(VAHŞET VAHŞETİ DOĞURUR) DEDİK”
Erekat, görüşmede İsrail tarafına “Vahşet vahşeti doğurmaktadır” dediklerini, işgal, suikast ve öldürmelerin hiç kimseyi güvenliğe götürmeyeceğini anlattıklarını söyledi.
Erekat'ın verdiği bilgiye göre taraflar, aralarında konuştukları konularla ilgili 3 komisyon oluşturacaklar.
Buna göre Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına yönelik kriterleri belirlemek üzere bir ortak komisyon oluşturulacak. Görüşmede, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılması konusunun gündeme gelmediği belirtilirken, buna neden olarak da Mısır'ın arabuluculuğunda temaslar yapılması gösterildi.
Güvenlik alanında oluşturulacak ikinci bir komisyon, özellikle Batı Şeria'daki bazı kentllerde güvenlik kontrolünün tümüyle Filistinliler'e bırakılmasını değerlendirecek.
Kurulacak üçüncü komisyon ise başta ürün ve malların geçiş noktaları ile Filistin yönetiminin parasal konularını ele alacak.
Erekat, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in, askeri kontrol noktalarında Filistinliler'in gündelik yaşamlarının kolaylaştırılmasına yönelik önlemler konusunda söz verdiğini de kaydetti.
Gazze Şeridi'ne günde 400 konteynerin girmesine izin verilmesi kararı da benimsendi.
Filistin tarafı görüşmede ayrıca, Filistin topraklarında İsrail tarafından “arananlar” konusunu da gündeme getirdi ve bu kişilerin normal bir yaşam sürdürebilmeleri ve sivil yaşama dönüşlerine yardımcı olunmasını da istedi.
Ayrıca taraflar, İsrail tarafından tutuklanan bazı Hamaslı bakan ve parlamenterler ile yurtdışında sürgünde bulunan bazı Filistinliler'in durumunu da değerlendirdiler.