KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
31 Mayıs 2026 Pazar
°C

Osmanlı Bilim Tarihi Üzerine Düşünceler konferansı verildi

Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı etkinlikleri çerçevesinde birçok program düzenleyecek olan Bingöl Üniversitesi, bu programların ilkini gerçekleştirdi. Fen Edebiyat Konferans Salonunda düzenlenen ilk etkinlikte, İbni Haldun Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi M. Fatih Çalışır tarafından Osmanlı Bilim Tarihi Üzerine Düşünceler bir konferans verildi.

Osmanlı Bilim Tarihi Üzerine Düşünceler konferansı verildi
29 MART 2019 CUMA 20:48
1
2180
1
AA aa

Hayatı boyunca bilime önemli katkılarda bulunmuş ve özelikle İslam Bilim Tarihi alanında çok kıymetli çalışmaları ve eserleri olan Prof. Dr. Fuat Sezgin'in mirasının yaşatılması ve geride bıraktığı eserlerin daha geniş kitlelere ve genç kuşaklara aktarılması için protokol imzalayan Üniversitemiz bu kapsamda yıl içerisinde pek çok etkinlik düzenleyecek. Bunların ilki olan ve Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ile İlahiyat Fakültesi'nin Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına ortaklaşa düzenlediği "Osmanlı Bilim Tarihi Üzerine Düşünceler" başlıklı konferans Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansta selamlama konuşması yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hayatını bilime adamış örnek bir şahsiyet olduğunu vurguladı.

 İbn Haldun Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. M. Fatih Çalışır'ın verdiği konferansta ünlü bilim tarihçisi Fuat Sezgin'in İstanbul'da Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurduğu İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi'ndeki eserlerden hareketle bilim tarihimizin farklı boyutlarına dikkat çekildi. Konuşmasında Prof. Dr. Fuat Sezgin'in "Müslüman aydının maddiyat, bencillik ve rehavet rüzgârlarına kapılmayıp ilmî kalkınmayı sağlamak için zarurî zühtten nasibini alması gerekir" sözünü değerlendiren Dr. Çalışır, İslam/Osmanlı bilim tarihinde ortaya çıkarılması gereken daha nice eser ve tanıtılması gereken nice âlimin olduğunu ifade etti. Osmanlı bilim tarihine yönelik gerilemeci bakışın değişmesi gerektiğini de vurgulayan Dr. Çalışır, on yedinci ve on sekizinci yüzyılda verdiği örneklerle Osmanlı'daki ilmî heyecan ve merakın hiçbir zaman sönmediğine işaret etti. Soru-cevap kısmıyla sona eren konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

FUAT SEZGİN KİMDİR?

Bitlis'te 24 Ekim 1924'te dünyaya gelen Prof. Dr. Fuat Sezgin, İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsünde alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı Helmut Ritter'in tavsiyesi üzerine İslam bilimlerine yöneldi ve 1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdikten sonra Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı.

"Buhari'nin Kaynakları" konulu doktora tezini tamamlayan Prof. Dr. Sezgin, bu çalışmasıyla hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli yere sahip Buhari'nin, bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya koydu. Sezgin, Türkiye'de 1960'ta askeri darbenin iktidara getirdiği hükümet tarafından hazırlanan ve 147 akademisyenin üniversitelerden men edildiği listede kendi adının da bulunması üzerine Türkiye'den ayrılarak Frankfurt Üniversitesinde çalışmalarına devam etti. İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar sahasında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi'nin ilk cildini 1967'de tamamlayan Sezgin, 17 ciltten oluşan eserin 18. cildini yazıyordu. Yüzlerce esere imza atan Prof. Dr. Sezgin, Farsça, Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dâhil 27 dili çok iyi derecede biliyordu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_42456)
31 Mart 2019 Pazar 00:40
Bu ve benzeri etkinlikleri öncesinde yazıp vatandaşı haberdar etmenizin daha yararlı olacağını düşünüyorum sonuçta üniversitenin sadece öğrencilere değil halka da yarar sağlaması kollektif bir vizyon oluşuşturur. Vesselam..
31.05.2026
18:04
Bingöl ESOB`un yeni başkanı belirlendi
Bingöl ESOB'un yeni başkanı belirlendi
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) genel kurulunda başkanlık el değiştirdi. Üç adayın yarıştığı seçimde en fazla oyu alan Mesut Kurtaran, birliğin yeni başkanı oldu. Yılların başkanı Ali Bayram ise Şoförler Odası'nın ardından ESOB Başkanlığına da veda etti.
31.05.2026
18:02
Bayram tatilinin ağır bilançosu: 1 ölü, 39 yaralı
Bayram tatilinin ağır bilançosu: 1 ölü, 39 yaralı
Kurban Bayramı tatili boyunca Bingöl ve çevresindeki kara yollarında meydana gelen çok sayıda trafik kazası, bayram sevincini gölgeledi. Kent merkezi, ilçe yolları ve çevre illerle bağlantılı güzergâhlarda yaşanan kazalarda 1 kişi hayatını kaybederken, toplam 39 kişi yaralandı.
31.05.2026
18:01
Bingöl`de yağışlar ekimleri geciktirdi: Çiftçi güneşli havayı bekliyor
Bingöl'de yağışlar ekimleri geciktirdi: Çiftçi güneşli havayı bekliyor
Bingöl'de etkisini sürdüren yağışlı hava, bağ ve bahçe ekimlerini geciktirdi. Her yıl mayıs ayında tamamlanan ekimler, bu yıl haziran ayına girilmesine rağmen birçok bölgede hâlâ yapılamadı. Toprağın yeterince kurumasını bekleyen çiftçiler, havaların ısınmasını umutla takip ediyor.
31.05.2026
17:59
Akaryakıtta indirim geliyor! Bingöl`de fiyatlar ne olacak?
Akaryakıtta indirim geliyor! Bingöl'de fiyatlar ne olacak?
Akaryakıt fiyatlarında bir kez daha değişiklik yaşanıyor. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin ardından 1 Haziran Pazartesi gece yarısından itibaren benzine ve motorine indirim yapılması bekleniyor. İndirim Bingöl'de tabelalara şöyle yansıyacak!
31.05.2026
17:57
Bingöl`de gelincik tarlası ilgi odağına dönüştü
Bingöl'de gelincik tarlası ilgi odağına dönüştü
Bingöl-Muş karayolu üzerinde doğal olarak oluşan gelincik tarlası, Kurban Bayramı dönüş yolculuğundaki vatandaşların ilgi odağı oldu. Yol kenarını adeta kırmızıya boyayan gelincikler, sürücülere görsel şölen sundu.
31.05.2026
17:55
Bingöl`de kasaplarda bayram yoğunluğu
Bingöl'de kasaplarda bayram yoğunluğu
Kurban Bayramı'nda Bingöl'de kasaplarda yoğunluk yaşandı. Kurban etlerini kıyma ve kuşbaşı yaptırmak isteyen vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren kasapların önünde yoğunluk oluşturdu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın