KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ekim 2025 Salı
°C

Otomotiv gaza bastı, geçen yılın rakamını yakaladı

Türkiye'nin otomotiv endüstrisi eylülde gerçekleştirdiği 2,6 milyar dolar ihracatla yılın aylık bazdaki en yüksek ihracat rakamına ulaştı.

Otomotiv gaza bastı, geçen yılın rakamını yakaladı
06 EKİM 2020 SALI 12:05
1
1558
0
AA aa

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamaya göre, otomotiv sektörünün eylül ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 artışla 2 milyar 605 milyon dolar oldu.

Türkiye ihracatında yeniden ilk sıraya yerleşen endüstrinin, toplam dış satımdan aldığı pay da yüzde 17,5 olarak kayıtlara geçti.

Otomotiv sektörünün ocak-eylül ihracatı ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle 2019'un aynı dönemine kıyasla yüzde 24 gerileyerek 17,1 milyar dolar oldu. 

TEDARİK ENDÜSTRİSİ İHRACATI YÜZDE 5,5 ARTTI

Eylülde ürün grupları bazında binek otomobil ihracatı geçen senenin aynı ayına göre yüzde 7 azalışla 899 milyon dolar, tedarik endüstrisi dış satımı yüzde 5,5 artışla 979 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 12 yükselişle 489 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 2 artışla 159 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

Geçen ay, ülkeler bazında en büyük pazar olan Almanya'ya, Eylül 2019'a nazaran yüzde 0,73 gerilemeyle 334 milyon dolar, Fransa'ya yüzde 20 artışla 305 milyon dolar, Birleşik Krallık'a ise yüzde 42 yükselişle 282 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

Eylül ihracatında İtalya'ya yüzde 18, İspanya'ya yüzde 21, Slovenya'ya yüzde 23, Hollanda'ya yüzde 51 düşüş; Polonya'ya yüzde 25, Belçika'ya yüzde 15,5 Romanya'ya yüzde 14, İsrail'e yüzde 37, Fas'a yüzde 24 ve Mısır'a yüzde 41 artış yaşandı.

Ülke grubu bazında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine dış satım yüzde 1 artışla 1 milyar 995 milyon dolar oldu. İhracattan yüzde 76,6 pay alan AB ülkeleri yine ilk sırada yer aldı. Okyanusya ülkelerine ihracatta da yüzde 63 artışa ulaşıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, "Eylülde gerçekleştirdiğimiz 2,6 milyar dolar ihracatla lider olarak bitirdiğimiz 2019 yılının aylık ortalama ihracatı olan 2,55 milyar dolar seviyesini de geçmeyi başardık. Ürün grubu bazında bakıldığında tedarik endüstrisinde yüzde 5,5, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatında da yüzde 12 artış kaydettik." değerlendirmesinde bulundu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.10.2025
16:36
Bingöl`de yayalar neden yolun ortasından yürür?
Bingöl'de yayalar neden yolun ortasından yürür?
Çarşı merkezindeki birçok yaya yolu ve kaldırımı işgal eden araçlar nedeniyle halk yolun ortasından yürümek zorunda kalıyor! Çözüm mü? Henüz icat edilmedi!
21.10.2025
16:13
Okul kayıtlarında yeni dönem: Merkezi sınırlama geliyor
Okul kayıtlarında yeni dönem: Merkezi sınırlama geliyor
Millî Eğitim Bakanlığı, okul kayıtlarında adres dışı kayıtları önlemek için yeni bir sisteme geçileceğini duyurdu. Bakan Tekin, merkezi sınırlamayla kayıtların kontrol altına alınacağını ve taşra okullarındaki baskıların sona ereceğini belirtti.
21.10.2025
15:58
Ormangören:
Ormangören: 'Sağlık hizmetlerine daha hızlı ve etkili erişim sağlanmalı'
DEM Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, beraberindeki parti heyetiyle Solhan Devlet Hastanesi'nde bir dizi ziyaretlerde bulundu. Ziyarette, doktor eksiklikleri, randevu sorunları ve hizmet kalitesinin artırılması gibi konular ele alındı.
21.10.2025
13:18
Bingöl`de 3 yıldır aranan şahıs yakalandı
Bingöl'de 3 yıldır aranan şahıs yakalandı
Bingöl'de uyuşturucu suçundan 6 yıl 11 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli, jandarma tarafından yakalandı. Şahıs, cezaevine teslim edildi.
21.10.2025
12:57
Bingöl`de 2 kilo esrar ele geçirildi: 1 tutuklama
Bingöl'de 2 kilo esrar ele geçirildi: 1 tutuklama
Jandarma tarafından yürütülen operasyonda 1 şüpheli tutuklanarak cezaevine teslim edildi.
21.10.2025
12:56
Sülbüs`ün zirvesinde görüldü
Sülbüs'ün zirvesinde görüldü
Normalde düşük rakımlarda görülen bu istilacı türün yüksek dağ ekosisteminde tespit edilmesi, uzmanlarca iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir gözlem olarak değerlendirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın