Fransa'daki sosyo-ekonomik gerilim, bu kez başkent Paris'in en önemli ulaşım merkezlerinden Kuzey Garı'ndaki bir olayla kendini gösterdi. 100 kadar Afrika kökenli genç, garda terör estirdi. Çöp kutularını ateşe veren gençler, istasyondaki mağazaları yağmaladı. Gençler istasyondaki bir danışma bürosunu da ateşe verdi.
Polisin müdahalesi üzerine arbede çıktı. Güvenlik güçleri, kendilerine saldıran gençleri durdurmak için önce eğitimli köpekleri, ardından da göz yaşartıcı gaz kullandı. Kısa sürede istasyonu talan eden gençlerden bazıları gözaltına alındı.
Olayların rutin bilet kontrolü sırasında bileti olmayan bir yolcunun görevlilerle tartışması üzerine patlak verdiği sanılıyor. Fransa'da son dönem yükselişe geçen ırkçılık ve işsizlik, toplumsal olayları körüklüyor. Kendilerine ikinci sınıf insan muamelesi yapıldığını savunan göçmen gençlerin, 2005 yılında Fransız banliyölerinde başlattıkları isyan, güçlükle önlenebilmişti. Çıkan olaylarda, yüzlerce okul, kamu binası ve araç kullanılamaz hale gelmişti.
NTV-MSNBC