KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2026 Pazartesi
°C

Rehavete Kapılmayalım

Üniversite sınavlarına hazırlanan adaylara uyarıda bulunan Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alkayış; 'Havaların ısınmasıyla birlikte bazı adaylarda yorulmuşluk ve bıkkınlık sendorumu başlayabilir. Aman bu tehlikeli rehavete kendimizi kaptırmayalım.'

Rehavete Kapılmayalım
27 MAYIS 2019 PAZARTESİ 20:06
3
3150
4
AA aa

Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alkayış, YKS'ye girecek olan öğrenciler için önemli tavsiyelerde bulundu.

Üniversite adayları için geri sayımın başladığını hatırlatan Alkayış; “15 Haziran 2019 Cumartesi günü TYT (Temel Yeterlilik Testi); 16 Haziran Pazar günü ise AYT (Alan Yeterlilik Testi) uygulanacak.
Sınav için bütün çalışmaları yaparak gerekli donanıma sahip olan adayın sınava çok kısa bir süre kala ve sınav anında bazı önemli konulara dikkat etmesi gerekir” dedi.

Üniversite sınavına hazırlanan adayların son günlerde dikkat etmesi gereken hususlar olduğunu söyleyen Alkayış; “ Üniversite sınavı için zor bir sürecin son virajına girildi. Bu son virajda havaların ısınmasıyla birlikte bazı adaylarda yorulmuşluk ve bıkkınlık sendorumu başlayabilir. Aman bu tehlikeli rehavete kendimizi kaptırmayalım. Çünkü maratonumuzun son parkurunu tamamlaya çalışıyoruz. Son günler konu eksiklerimizi tamamlamak için iyi bir fırsattır.  Bu süreçte ders çalışmalarla birlikte soru çözümlerimizi artırmalıyız. Ancak ders çalışma masasında sadece o gün ya da o hafta çalışılacak kaynaklar olmalıdır. Sınava kadar çalışacak bütün kaynakların masanın üzerinde bulundurulmaması gerekir. Yoksa adayın bu kadar kaynak karşısında ders çalışma isteği azalacak. Aday birden fazla ders ve konu çalıştığı için önemli bilgileri yazarak veya şifrelendirerek öğrenmeyi daha kalıcı hale getirebilir. Öğrenmeyi eğlenceli hale getirmeliyiz. Bu bağlamda eksik konular tamamlanmalı ve konu tekrarları asla ihmal edilmemeli” diye konuştu.

“Deneme sınavlarını hangi aralıklarla çözmeliler?”

Son iki hafta içinde her gün birer deneme çözülmesi gerektiğini vurgulayan Alkayış; şu ifadelere yer verdi:

“Son iki hafta hemen hemen her gün ÖSYM'nin biyolojik saatinde (10.15) birer deneme sınavı çözülmeli.  Her zaman olduğu gibi bu süreçteki deneme sınavlarını ve sonuçlarını ciddiye alınmalı. İki ya da üç deneme sınavında aynı konu ya da konularda yanlış sorular varsa mutlaka ilgili konu tekrar edilmeli. Önceki yıllarda üniversite sınavında çıkan sorulara bakılmalı, çünkü çıkmış sorular bu yıl çıkabilecek soru sitillerine birer referanstır. Ayrıca farklı soru sitillerini öğrenmek ve mantık sorularını rahatlıkla çözebilmek adına mutlaka ALES tarzı sorulara göz gezdirmekte fayda var. Sınavın tarihi yaklaştıkça adaylarda stresle birlikte kaygı düzeyide artmakta, bu önemli süreçte adaylar neyi göz önünde bulundurmalı?  Sınava hazırlık döneminde her aday orta ya da yüksek düzeyde olsa kaygı yaşamakta. Ancak bu durum sınavın doğal bir parçasıdır. Orta düzeyde stres, beyindeki bilgi akışını hızlandırmaktadır. Gereğinden fazla stres ise beyinde kimyasal krizler yaratmakta. Bu nedenle son bir ay çok iyi değerlendirilerek kalan süre verimli kullanılmalı. Bir diğer önemli konu ise sınav anında sonucu değil, süreci düşünmek gerekir. Aday, şimdiye elimden geldiği kadarıyla yerinde ve zamanında çalıştım, üstüme düşen öğrencilik görevini en iyi şekilde yaptım, diye kedine güvenli limanlar yaratmalı. Kendini motive etmelidir. Sınava hazırlık dönemde hangi testten başlıyorsanız, sınav anında da aynı testten başlamalısınız.  Sınavlarda doğru gördüğünüz ilk seçeneği hemen işaretlemeyin, geri kalan bütün seçenekleri okuduktan sonra doğru seçeneği optiğe kodlamalısınız.  Sınavlarda bazı sorular o kadar kolay sorulur ki, asla bu kadar basit bir sorunun sorulmayacağını düşünürsünüz. Bazı adayların yanlışları bu basit sorulardan gelir. Şimdiye kadar kodlama sistemini oluşturmuş olmanız gerekiyor. Sınavda alıştığınız kodlama yönteminin dışına çıkmayın. Cevaplarınızı kontrol ederken, çok güçlü bir nedeniniz yoksa cevap şıkkınızı değiştirmeyin. Akla gelen ilk şıkkın doğruluk oranı her zaman daha yüksektir.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_44722)
28 Mayıs 2019 Salı 13:20
psikoloji ile alakası olmayan, psikoloji ile ilgili hiçbir akademik alt yapısı olmayan bir insanın mezun edeceği ve psikolog ünvanı alacak kişilere yazık. Bıkkınlık ve yorulmuşluk sendromunu da herhalde yeni literatüre katmış olmalı. Bilimin merkezi olan üniversitelere yazık ediliyor.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_44708)
28 Mayıs 2019 Salı 07:47
Ahmet hocam tebrikler! siz bu üniversitenin medya yüzü olacaksınız.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_44726)
28 Mayıs 2019 Salı 16:17
@Misafir Kullanıcı Güzel düşünceleriniz için çok çok teşekkür ederiz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_44689)
27 Mayıs 2019 Pazartesi 22:36
Çalışmalarından ötürü kendilerini tebrik ediyorum.
26.04.2026
22:47
DEVA Partili Baraç, vekilleri işaret eti:
DEVA Partili Baraç, vekilleri işaret eti: 'Belediye başkanına baskı uygulanıyor'
Milletvekillerinin bazı taleplerinin karşılık bulmaması halinde belediye başkanını kamuoyu önünde yıpratmaya yönelik girişimlerde bulunduğunu vurgulayan DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, bu sürecin siyasi hesaplaşmaya dönüştürülmemesi gerektiğini vurguladı.
26.04.2026
20:27
Gökyüzü deliniyor! Bingöl için sağanak uyarısı!
Gökyüzü deliniyor! Bingöl için sağanak uyarısı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Bingöl için uyardı! Pazartesi gök gürültülü sağanak uyarısı yapılan Bingöl için hafta içinde sağanak etkisinin süreceği vurgulanırken, sel ve yüksek kesimlerdeki çığ riskine karşı da tedbirli olunması çağrısında bulundu.
26.04.2026
20:23
Bingöl`de Soğuk Hava Yayla Sezonunu Geciktirdi
Bingöl'de Soğuk Hava Yayla Sezonunu Geciktirdi
Bingöl'de mevsim normallerinin altına düşen hava sıcaklıkları ve yüksek kesimlerde erimeyen kar nedeniyle besiciler yaylalara çıkamadı. Hayvanlar bu yıl ahırlarda besiye alındı.
26.04.2026
20:22
Yedisu Depremi Sonrası Uzmanlar İkiye Bölündü
Yedisu Depremi Sonrası Uzmanlar İkiye Bölündü
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremin ardından uzman isimlerden dikkat çeken açıklamalar geldi. Prof. Dr. Naci Görür 'büyük depremi tetikleyebilir' derken, Prof. Dr. Osman Bektaş daha temkinli konuştu.
26.04.2026
20:15
Bingöl`de Deprem! Olumsuzluk yok, tarama sürüyor
Bingöl'de Deprem! Olumsuzluk yok, tarama sürüyor
Sabah saatlerinde Bingöl'ün Yedisu ilçesinde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem paniğe neden olurken, ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı. Valilik, saha tarama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
26.04.2026
20:12
Genç Muratspor`dan 5 Gollü Galibiyet
Genç Muratspor'dan 5 Gollü Galibiyet
Ligde kalma mücadelesi veren Genç Muratspor, deplasmanda Bulanık Kopspor'u 5-2 mağlup ederek kaderini son haftaya taşıdı. Kritik Doğubeyazıt maçı öncesi kentte birlik çağrısı yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın