KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Eylül 2026 Cumartesi
°C

Rehavete Kapılmayalım

Üniversite sınavlarına hazırlanan adaylara uyarıda bulunan Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alkayış; 'Havaların ısınmasıyla birlikte bazı adaylarda yorulmuşluk ve bıkkınlık sendorumu başlayabilir. Aman bu tehlikeli rehavete kendimizi kaptırmayalım.'

Rehavete Kapılmayalım
27 MAYIS 2019 PAZARTESİ 20:06
3
3220
4
AA aa

Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alkayış, YKS'ye girecek olan öğrenciler için önemli tavsiyelerde bulundu.

Üniversite adayları için geri sayımın başladığını hatırlatan Alkayış; “15 Haziran 2019 Cumartesi günü TYT (Temel Yeterlilik Testi); 16 Haziran Pazar günü ise AYT (Alan Yeterlilik Testi) uygulanacak.
Sınav için bütün çalışmaları yaparak gerekli donanıma sahip olan adayın sınava çok kısa bir süre kala ve sınav anında bazı önemli konulara dikkat etmesi gerekir” dedi.

Üniversite sınavına hazırlanan adayların son günlerde dikkat etmesi gereken hususlar olduğunu söyleyen Alkayış; “ Üniversite sınavı için zor bir sürecin son virajına girildi. Bu son virajda havaların ısınmasıyla birlikte bazı adaylarda yorulmuşluk ve bıkkınlık sendorumu başlayabilir. Aman bu tehlikeli rehavete kendimizi kaptırmayalım. Çünkü maratonumuzun son parkurunu tamamlaya çalışıyoruz. Son günler konu eksiklerimizi tamamlamak için iyi bir fırsattır.  Bu süreçte ders çalışmalarla birlikte soru çözümlerimizi artırmalıyız. Ancak ders çalışma masasında sadece o gün ya da o hafta çalışılacak kaynaklar olmalıdır. Sınava kadar çalışacak bütün kaynakların masanın üzerinde bulundurulmaması gerekir. Yoksa adayın bu kadar kaynak karşısında ders çalışma isteği azalacak. Aday birden fazla ders ve konu çalıştığı için önemli bilgileri yazarak veya şifrelendirerek öğrenmeyi daha kalıcı hale getirebilir. Öğrenmeyi eğlenceli hale getirmeliyiz. Bu bağlamda eksik konular tamamlanmalı ve konu tekrarları asla ihmal edilmemeli” diye konuştu.

“Deneme sınavlarını hangi aralıklarla çözmeliler?”

Son iki hafta içinde her gün birer deneme çözülmesi gerektiğini vurgulayan Alkayış; şu ifadelere yer verdi:

“Son iki hafta hemen hemen her gün ÖSYM'nin biyolojik saatinde (10.15) birer deneme sınavı çözülmeli.  Her zaman olduğu gibi bu süreçteki deneme sınavlarını ve sonuçlarını ciddiye alınmalı. İki ya da üç deneme sınavında aynı konu ya da konularda yanlış sorular varsa mutlaka ilgili konu tekrar edilmeli. Önceki yıllarda üniversite sınavında çıkan sorulara bakılmalı, çünkü çıkmış sorular bu yıl çıkabilecek soru sitillerine birer referanstır. Ayrıca farklı soru sitillerini öğrenmek ve mantık sorularını rahatlıkla çözebilmek adına mutlaka ALES tarzı sorulara göz gezdirmekte fayda var. Sınavın tarihi yaklaştıkça adaylarda stresle birlikte kaygı düzeyide artmakta, bu önemli süreçte adaylar neyi göz önünde bulundurmalı?  Sınava hazırlık döneminde her aday orta ya da yüksek düzeyde olsa kaygı yaşamakta. Ancak bu durum sınavın doğal bir parçasıdır. Orta düzeyde stres, beyindeki bilgi akışını hızlandırmaktadır. Gereğinden fazla stres ise beyinde kimyasal krizler yaratmakta. Bu nedenle son bir ay çok iyi değerlendirilerek kalan süre verimli kullanılmalı. Bir diğer önemli konu ise sınav anında sonucu değil, süreci düşünmek gerekir. Aday, şimdiye elimden geldiği kadarıyla yerinde ve zamanında çalıştım, üstüme düşen öğrencilik görevini en iyi şekilde yaptım, diye kedine güvenli limanlar yaratmalı. Kendini motive etmelidir. Sınava hazırlık dönemde hangi testten başlıyorsanız, sınav anında da aynı testten başlamalısınız.  Sınavlarda doğru gördüğünüz ilk seçeneği hemen işaretlemeyin, geri kalan bütün seçenekleri okuduktan sonra doğru seçeneği optiğe kodlamalısınız.  Sınavlarda bazı sorular o kadar kolay sorulur ki, asla bu kadar basit bir sorunun sorulmayacağını düşünürsünüz. Bazı adayların yanlışları bu basit sorulardan gelir. Şimdiye kadar kodlama sistemini oluşturmuş olmanız gerekiyor. Sınavda alıştığınız kodlama yönteminin dışına çıkmayın. Cevaplarınızı kontrol ederken, çok güçlü bir nedeniniz yoksa cevap şıkkınızı değiştirmeyin. Akla gelen ilk şıkkın doğruluk oranı her zaman daha yüksektir.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_44722)
28 Mayıs 2019 Salı 13:20
psikoloji ile alakası olmayan, psikoloji ile ilgili hiçbir akademik alt yapısı olmayan bir insanın mezun edeceği ve psikolog ünvanı alacak kişilere yazık. Bıkkınlık ve yorulmuşluk sendromunu da herhalde yeni literatüre katmış olmalı. Bilimin merkezi olan üniversitelere yazık ediliyor.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_44708)
28 Mayıs 2019 Salı 07:47
Ahmet hocam tebrikler! siz bu üniversitenin medya yüzü olacaksınız.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_44726)
28 Mayıs 2019 Salı 16:17
@Misafir Kullanıcı Güzel düşünceleriniz için çok çok teşekkür ederiz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_44689)
27 Mayıs 2019 Pazartesi 22:36
Çalışmalarından ötürü kendilerini tebrik ediyorum.
11.09.2026
23:23
Çift listeli MHP Bingöl kongresinde kazanan belli oldu
Çift listeli MHP Bingöl kongresinde kazanan belli oldu
MHP Bingöl 15. Olağan İl Kongresi'nde iki liste yarıştı. Oy kullanma işleminin ardından 186 oy alan mevcut başkan Emin Varan yeniden il başkanlığına seçilirken, Niyazi Çağlar 49 oyda kaldı. Kongrede birlik ve beraberlik mesajları öne çıktı. Yeni yönetim listesi ise şöyle şekillendi;
11.09.2026
23:19
Çalıkağıllılar ilk kez bir Valiyi ağırladılar!
Çalıkağıllılar ilk kez bir Valiyi ağırladılar!
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Yayladere programının son durağında Çalıkağıl Köyü'nü ziyaret ederek köy sakinleriyle bir araya geldi. Vatandaşların talep ve beklentilerini dinleyen Çelik'e köylüler, kendilerini ziyaret eden ilk vali olması nedeniyle teşekkür etti.
11.09.2026
23:18
MEB`den ikili eğitim kararı: Ders süreleri 30 dakikaya düşürülebilecek
MEB'den ikili eğitim kararı: Ders süreleri 30 dakikaya düşürülebilecek
Millî Eğitim Bakanlığı, 2026-2027 eğitim öğretim yılında bazı okullarda ders süreleri için yeni düzenlemeye gitti. Yapım, güçlendirme veya öğrenci yoğunluğu nedeniyle ikili eğitim yapan okullarda 40 dakikalık ders süresi, valilik planlamasıyla 30 dakikaya kadar indirilebilecek.
11.09.2026
23:14
Bingöl`de okullarda güvenlik alarmı: Çocuklar için yeni tedbirler masada
Bingöl'de okullarda güvenlik alarmı: Çocuklar için yeni tedbirler masada
Bingöl'de öğrencilerin güvenliği için kurumlar aynı masada buluştu. Okul ve çevrelerinin güvenliği, öğrenci servisleri, trafik, siber güvenlik, sağlık ve gıda güvenliği ile eğitim ortamlarının fiziki şartlarına kadar birçok başlık ele alındı.
11.09.2026
23:12
Bingöl`de akaryakıta çifte zam: Motorin 100 liraya dayanıyor
Bingöl'de akaryakıta çifte zam: Motorin 100 liraya dayanıyor
Akaryakıt fiyatlarında yeni zam dalgası geliyor. Brent petrolün 105 doların üzerine çıkmasının ardından benzine bu gece 3 lira 20 kuruş, motorine ise yeni haftada 7 lira 67 kuruş zam bekleniyor. Zamların gerçekleşmesi halinde Bingöl'de motorinin litre fiyatı 100 liraya dayanacak!
11.09.2026
02:34
Bingöl Üniversitesi`nden Balkanlar`a akademik açılım
Bingöl Üniversitesi'nden Balkanlar'a akademik açılım
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen EAIE 2026 kapsamında farklı ülkelerden üniversite temsilcileriyle bir araya gelerek uluslararası akademik iş birlikleri ve öğrenci hareketliliği üzerine temaslarda bulundu. Görüşmelerin yanı sıra Bingöl Üniversitesi ile Arnavutluk'taki University of New York Tirana arasında ikili iş birliği anlaşması imzalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın