KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Mayıs 2024 Pazartesi
°C

Rektör Çapak, hedeflerini açıkladı

Bingöl Üniversitesi'nin hâlihazırda 19 bin civarında öğrenci olduğunu, 40 farklı ülkeden yabancı öğrenci aldığını ve Türkiye'deki ilk beş yeşil kampüsten birine sahip olduğunu belirten Rektör İbrahim Çapak; 'Sadece bir bölgeden, ilden ve komşu illerden oluşan değil; ulusal ve uluslararası düzeyde bir üniversite olmak istiyoruz. Bunun da altyapısını oluşturmak için özel çaba sarf ediyoruz' dedi.

Rektör Çapak, hedeflerini açıkladı
02 OCAK 2024 SALI 23:31
16
705
5
AA aa

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Kanal23'ün Ayrıntı Programının canlı yayın konuğu oldu. Üniversitenin gelişim sürecini aktarıp mevcut durum analizini de paylaşan Çapak, bugüne kadar yapılanları özetlerken, gelecek hedeflerini de aktardı.

“Türkiye'deki ilk beş yeşil kampüsten birisiyiz”

Programın giriş kısmında Bingöl Üniversitesi'nin fiziki alanı ve konumu hakkında bilgi veren Rektör Çapak, “Şehrin içerisinde çok güzel bir kampüsümüz var. Dolayısıyla gençler nizamiyeden çıktıkları gibi hemen sokakta, alışveriş merkezlerinde kendilerini bulabiliyorlar. Göreve başladığımızda kampüsümüzün bitişiğindeki ormanlık alanı kampüsümüze dahil ederek, kampüs alanımızı genişlettik, kampüs alanımızı genişletmeseydik, ne Elâzığ yoluna bakan yeni nizamiye ve MYO bağlantı yolu, ne Hayvan Hastanesi, ne ilahiyat Fakültesi ne de Diş Hakimliği Hastanesi ne de bundan sonra yapılacak bina alanları olmayacaktı. Tabii esas olan sadece fiziki alan değil. Fiziki alanla ilgili epey uğraştık, yatırım yaptık. Yakın zamanda YÖK'ün üniversite raporları yayınlandı. Türkiye'deki ilk beş yeşil kampüsten birisiyiz. Binlerce ağaç dikildi. Yeşil meşe ağaçlarıyla dolu bir alan. Dolayısıyla yemyeşil bir kampüs var” dedi.

“Gençlik merkezi düşünüyoruz”

Bingöl Üniversitesi'nin kütüphane ve sosyal imkânlar bakımından iyi bir noktada olduğunu belirten Rektör Çapak, “Büyük bir kütüphanemiz var, mimarisi de çok güzel. Aynı anda Bin 200 kişi oturup ders çalışabiliyor. Kütüphanemizde bireysel çalışma odaları da var. Kütüphanenin içinde küçük bir cep sineması var. Dolayısıyla kütüphanemiz son derece işlevsel. Hakikaten birçok büyük şehirde olmayan bir imkân var orada. Onun dışında sosyal yaşam merkezi olarak tanımladığımız bir alanımız var. Merkezi kafeterya, yemekhane, kafeterya vesaire alanları var. Spor Fakültemizin içerisinde spor alanları var, kapalı spor salonumuz var. Önümüzdeki zamanlarda fırsat bulabilirsek inşallah sadece gençlerin istifade edebileceği bir gençlik merkezi düşünüyoruz” diye konuştu.

“Ulusal ve uluslararası düzeyde bir üniversite olmak istiyoruz”

Üniversitenin akademik birimleri, öğrenci sayısı ve yabancı uyruklu öğrenciler hakkında da bilgi veren Rektör Çapak, “Bizim hâlihazırda 19 bin civarında öğrencimiz var. Dolayısıyla büyük bir üniversiteyiz. 40 farklı ülkeden yabancı öğrenci alıyoruz. Orada da kotamız var. Aynı ülkelerden çok fazla öğrenci almıyoruz. Bingöl'ün, Türkiye'nin gelenek göreneklerini öğreniyorlar. Hem bizim gönül elçilerimiz oluyorlar hem de aynı zamanda eğitimle ilgili kendi eğitim süreçlerini tamamlıyorlar. 10 fakültemiz var. 6 meslek yüksekokulumuz var, 5 enstitümüz var, 21 tane de araştırma merkezimiz var. Bir yüksekokulumuz var. Devasa bir üniversiteyiz. 750'ye yakın akademisyenimiz var. İdari personelle beraber toplamda Bin 400 civarında personelimiz var. Biz hantal, sağlıklı büyümeyen, obez bir üniversite olmak istemiyoruz. Hâlihazırda var olan öğrenci bize yeter. Belki önümüzdeki zamanlarda eklemek istediğimiz fakültelerimiz olabilir. Öğrenciyi biz sadece kendi bölgemizden değil, Türkiye'nin her yerinden istiyoruz. Dolayısıyla sadece bir bölgeden, ilden ve komşu illerden oluşan değil; ulusal ve uluslararası düzeyde bir üniversite olmak istiyoruz. Bunun da altyapısını oluşturmak için özel çaba sarf ediyoruz” dedi.

“Bingöl balı Avrupa Birliği coğrafi işaret sürecinde olan tek bal”

Üniversiten arı ve arı ürünleri alanında ihtisaslaşma sürecinin devam ettirdiğini aktaran Rektör Çapak; “Biz arı ürünleri ve endemik bitkiler alanında güzel çalışmalar yaptık. Bir arı kompleksimiz var. Burada arı kovanları var. Arı ıslahı ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Şehirlerarası yol güzergâhında kendi ürünlerimiz içi tanıtım ve satış ofisi yaptık. Bingöl coğrafyasında yeni tespit edilen birtakım bitkiler var. 17-19 Kasım'da Uluslararası Bal Şurası, Türkiye'de ilk defa yapıldı. Bingöl balının kalitesinin ortaya çıkması için çalışmalar yapıyoruz. 36 bölge, 108 farklı noktaya üç yıl boyunca arı kovanları koyduk ve 3 yıl boyunca aldığımız numuneleri inceledik. Bunun akabinde Bingöl balı coğrafi işaret belgesi aldı. Coğrafi işaret belgesi bütün Bingöl coğrafyasındaki 117 bitkiden hareketle alınmış bir coğrafi işaret belgesidir. O süreçten dolayı şimdi Bingöl balı Avrupa Birliği coğrafi işaret sürecinde olan tek bal. Sadece bal değil, polen ile ilgili, propolis ile ilgili, arı ürünleriyle ilgili çalışmalar var” şeklinde konuştu.

“Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın desteği çok büyük”

Bingöl Üniversitesi'nin kurulması ve bu aşamaya kadar gelmesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz'ın her aşamada büyük destekler verdiğini belirten Rektör Çapak, “Sağ olsunlar biz göreve başladığımız günden itibaren güçlerini arkamızda hissettik. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın Kalkınma Bakanlığı döneminden beri özellikle üniversitelere ciddi anlamda katkıları olmuş. Bingöl Üniversitesi zaten kendilerinin eseri. Bunu kolaylıkla söyleyebilirim. Kendilerinin desteği olmasaydı Bingöl Üniversitesinde bizim bu başarıya ulaşmamız, kampüsümüz bu derece büyütmemiz ve o ihtiyacımız olan binaları vesaire yapmamız zor olurdu. O yüzden onların varlıkları bize güç katıyor. Ben inşallah gerek Türkiye'deki üniversiteler, özellikle de bizim bölgedeki üniversitelerin bunu bir fırsat bilerek proje ağırlıklı birtakım çalışmalar yapmalarını temenni ediyorum. Ben eminim proje varsa destekleri vardır. Bu noktada bize düşen işler var. Biz yaparsak arkası gelir” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_106960)
06 Ocak 2024 Cumartesi 19:39
Hadi ulusal bir nebze anlaşılır da uluslararası ne ya. Bu malzemeden ne çıkabilir ki uluslararası diyor.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_106854)
03 Ocak 2024 Çarşamba 22:35
Sayın Çapak söylediklerinizin hiç bir tanesine kendiniz bile inanmıyorsunuz. Laf olsun torbam dolsun muhabbeti.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_106821)
03 Ocak 2024 Çarşamba 07:47
Rektörlüğün son aylarını yaşarken acaba başka bir makama atayabilirmiyim reklamı.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_106818)
03 Ocak 2024 Çarşamba 07:03
Övündüğü şeye bak, 40 farklı ülkeden öğrenci gelmişmiş. Moderatör 'bu 40 ülkenin kaç tanesi gelişmiş ülke kategorisinde' diye sorsaydı keşke. Sorsaydı da gerçekleri yüzüne vursaydı.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_106816)
03 Ocak 2024 Çarşamba 06:51
'Ulusal ve uluslararası düzeyde bir üniversite olmak istiyoruz' sözü laf olsun diye söylenen bir sözdür, kendiside iyi biliyor ki Bingöl üniversitesi 'tabela üniversitesi' olmaktan öteye geçemeyecek.
05.05.2024
23:08
Eski İl Başkanı ölümden döndü
Eski İl Başkanı ölümden döndü
AK Parti önceki dönem Bingöl İl Başkanı Haşim Sağlar, Bingöl-Genç yolunda kaza yaptı. Hava yastıklarının patladığı kaza sonrası hastaneye kaldırılan Sağlar'ın ilk ziyaretçisi ise mevcut il Başkanı Yılmaz Seven oldu.
05.05.2024
23:06
O polis hakkında soruşturma açıldı
O polis hakkında soruşturma açıldı
Bozoksporlu yedek oyuncuların sahadaki 12Bingölsporlu futbolcuları taciziyle başlayan gerilim, bir anda alevlendi. Taraftarın tepkisi de artınca polis biber gazı kullandı. Bir polis ise beylik tabancasıyla havaya ateş açtı! Emniyet Müdürlüğü, o polis hakkında adli ve idari soruşturma açıldığını duyurdu!
05.05.2024
23:04
Yozgat maçına damga vuran pankartlar!
Yozgat maçına damga vuran pankartlar!
Sezon boyunca hakem oyunlarıyla yolu kesilmek istenen 12Bingölspor, grup lideri ve şampiyonu Yozgat Belediyesi Bozokspor'u ağırladı. Karşılaşmaya çıkan Bozokspor, tribün korkuluklarına asılan iki ayrı pankartla şampiyonluk hikayelerinin yanıtını aldı!
05.05.2024
23:03
Bingöl`de öğrencilere malzeme desteği
Bingöl'de öğrencilere malzeme desteği
Bingöl'ün Genç Kaymakamlığı himayesinde yürütülen 'Gençler Harekete Geçiyor' projesi kapsamında öğrencilere malzeme desteği verildi.
05.05.2024
23:02
Bingöl`de otomobil ata çarptı: 1 ölü, 5 yaralı
Bingöl'de otomobil ata çarptı: 1 ölü, 5 yaralı
Bingöl'ün Sancak beldesinde meydana gelen trafik kazasında otomobil başıboş ata çarptı, kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın