KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Aralık 2025 Cuma
°C

Romatizma deyip geçmeyin!

Uzmanlar, romantizmal hastalığın dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.

Romatizma deyip geçmeyin!
29 ŞUBAT 2012 ÇARŞAMBA 00:24
0
1387
0
AA aa

Uzmanlar, tıp dilinde 'ankilozan spondilit' olarak bilinen romantizmal hastalığın dikkate alınması gerektiğini belirterek, romantizmanın eklemlere olan zararlarının dışında gözlere, kalbe, akciğerlere ve böbreklere de zarar verebilen bir hastalık olduğunu söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 400 bin romatizma hastasının bulunduğunu belirten uzmanlar, ankilozan spondilit hastalarının çoğunun daha önce hekim tarafından görülmüş olmalarına rağmen tanı konmamış olma ihtimalinin çok yüksek olduğuna dikkat çekti. 

Genellikle hastalık başladıktan 9-10 yıl sonra tanısı konulan ve sıklıkla bel incinmesi, bel fıtığı ve kireçlenme sanılan ankilozan spondilitin hastalığın bir omurga hastalığı olduğunu belirten uzmanlar, ankilozan spondolitin hastanın şikayetleri ve basit bir röntgen grafi yardımı ile tanı konulabilecek bir hastalık olduğunu belirtti.

"HER AĞRI BASİT AĞRI DEĞİLDİR"

Bel bölgesinde genellikle üç aydan daha uzun süren ağrı ve hareket kısıtlanmasının her zaman ankilozan sondiliti akla getirmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, "Bel ağrısı özellikle istirahat döneminde belirgindir. Hasta gece ya da sabah, ağrı ve hareket kısıtlılığı ile uyanır. Gün boyu hareketle, bel ağrısı ve tutukluk azalır. Çoğu hastada belirtiler, omurganın bel bölgesinde başlar, bazı hastalarda ise sırt ve boyun ağrıları da gözlenebilir. Ankilozan spondilit eklemlere olan zararlarının dışında gözlere, kalbe, akciğerlere ve böbreklere de zarar verebilen bir hastalıktır. Genellikle bu hastalık erkeklerde kadınlara göre üç kat daha fazla görülür. Ankilozan spondilit, ergenlik döneminde ve genç yaşlarda başlayan bir hastalıktır. Ortalama başlangıç yaşı 25'dir. Fakat ilerleyen yaşlarda da görülebilir. Ankilozan spondilit tüm romatizmal hastalıklar içerisinde genetik geçiş özelliği gösterebilen, yani birinci derece akrabalarda hastalık gelişme riski en yüksek olan hastalıktır" dedi.

Fizik tedavinin ve egzersiz programlarının hastalık üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirten uzmanlar, "Egzersiz, hastalığın en önemli tedavi yöntemlerinden birisini oluşturmaktadır. Eklemlere yönelik yapılan egzersizler, eklemlerin normal hareketini ve esnekliğini korumada yardımcı olur. Solunum egzersizleri akciğer kapasitesini korur. Uygun yatma ve yürüme pozisyonları, karın ve sırt egzersizleri normal duruş şeklini korumada etkilidir. Yüzme ankilozan spondilit için en yararlı egzersiz şeklidir" diye konuştu.

 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.12.2025
02:45
Bingöl`de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de yapımı süren yeni devlet hastanesinin, yalnızca sağlık hizmeti sunan bir yapı olmasının ötesinde; hasta ve hasta yakınlarını merkeze alan cami, refakatçi evi, kütüphane ve sosyal ikram alanlarını içeren sosyal donatılarla birlikte planlanması talep ediliyor.
19.12.2025
02:43
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Fırat Kalkınma Ajansı'nın teknik desteği ve Bingöl Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla yürütülecek çalışmada, arıcılıkta verimliliğin artırılması ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
19.12.2025
02:42
Kırmızı ışık ihlallerine ehliyet iptali geliyor
Kırmızı ışık ihlallerine ehliyet iptali geliyor
2024'te 137 can kaybına yol açan kırmızı ışık ihlalleri için yeni dönem başlıyor. İçişleri Bakanlığı, kırmızı ışık ihlallerine karşı en ağır yaptırımı devreye alıyor; tekrar eden ihlallerde ehliyete el konulacak.
19.12.2025
02:41
Kısa Film Festivali Sona Erdi
Kısa Film Festivali Sona Erdi
7. Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali kapanış töreniyle sona erdi. 135 ülkeden 1.787 kısa film başvurusunun yapıldığı festival, üç gün boyunca film gösterimleri, özel seçkiler ve söyleşilerle Bingöl'ü sinemanın buluşma noktası haline getirdi.
19.12.2025
02:40
Vali Usta:
Vali Usta: 'Yeni hastanemiz en kısa sürede hizmete sunulacak'
Kısa sürede açılacağını belirttiği Yeni Bingöl Devlet Hastanesi'nin mühendislik altyapısına da dikkat çeken Vali Usta; 'Tamamlandığında yerli ve milli mühendislerimizin eseri olarak Türkiye'nin en güvenli binalarından biri olacak' dedi.
19.12.2025
02:39
Fuhuş şebekesi çökertildi! 3 tutuklama!
Fuhuş şebekesi çökertildi! 3 tutuklama!
Bingöl ve Mersin'de yabancıların pasaportlarına el koyup fuhuş yaptıran şebeke çökertildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 4 şüpheliden 3'ü tutuklandı, 1'i ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın