KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Aralık 2025 Salı
°C

Sağlıklı yaşam ömrü uzatır

İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Demir, “Kaynağı ne olursa olsun, stres ilk olarak “güvensizliği” körükler ve kaygı ya da korku duygusunu harekete geçirir. Kaygı, korku ve panik duyguları içinde olan insanların ise sağlıklı bir biçimde davranmalarını beklemek pek de gerçekçi bir beklenti değildir” dedi.

Sağlıklı yaşam ömrü uzatır
09 NİSAN 2012 PAZARTESİ 00:29
0
1390
0
AA aa

İl Sağlık Müdürü Dr. Demir, 07-13 Nisan tarihleri arasında kutlanılan Dünya Sağlık Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. 

Her yıl kutlanılan bu haftada Dünya Sağlık Örgütü'nün Yaşlılık ve Sağlık konusunu ön plana aldığını söyleyen Demir, “İyi sağlıklı yaşam ömrü uzatır, yaşlanma ve sağlık konusu odak alınarak, yaşam boyunca sağlıklı erkek ve kadınlara üretken bir yaşam sürmeleri aileleri ve toplum için bir kaynak oluşturmaktadır. Bilindiği gibi 1948 yılından beri her yıl Nisan'ın 7' si, “Dünya Sağlık Günü” olarak kutlanmaktadır. Her geçen gün yeni bilgiler ortaya çıkardıkça, insanlarda ruh sağlığının önemi ve gerekli bilinçli davranışlar konusunda insanların neleri yitirdiği daha iyi anlaşılmaktadır. Bu nedenlerle, tüm dünyada bu yıl “Yaşlılık ve Sağlık” konusunun önemine dikkat çekmek ve bununla birlikte insanlarda ruh sağlığının ne kadar önemli olduğunu vurgulamak gerekmektedir” diye konuştu. 

“Kişinin beden sağlığı ve ruh sağlığı yanında genel beslenme sağlığının da belirleyici etkisi çok önemlidir, insan sağlığı üzerinde ortaya çıkan herhangi bir değişme, öbürünü de aynı yönde etkiler” diyen Demir, şunları kaydetti:

“Bunun doğruluğu bilinse de genelde bedensel sağlığa verilen önem, aynı ölçüde ruh sağlığına verilmemektedir. Sağlık merkezlerine bedensel rahatsızlıklarla başvuran her 4 kişiden birinin asıl sorununun, ruh sağlığındaki bozulmalar olduğu bilinmektedir. Ruh sağlığı bozuklukları, gelişmiş veya gelişmekte olan tüm ülkelerin sorunudur ve insanın işlevselliğini, yaratıcılığını, mutluluğunu ve yaşam doyumunu engelleyecek kadar da önemlidir. Bu konu insan sağlığını bozduğu gibi iş verimliliğinde düşmeler, iş kazalarında artışlar, iş makinelerinin özensiz kullanımı ve gereksiz yere yıpranması, işe devamsızlıklar, insan kaynaklarının verimli kullanılamaması gibi nedenlere büyük ölçülerde sebep olmakta ve beraberinde değişik kayıpları meydana getirmektedir. Bu nedenlerle, bazen bilinmeyen, bazen önemsenmeyen bazen de bilerek saklı tutulan bu rahatsızlıklar, teşhis edilmeli ve çok geç olmadan tedavi edilmelidir.”

Demir, “Başımızdan geçen depremler veya değişik olaylar ruhsal veya nörolojik bozukluklara neden olmakta ve acı sonuçlar bırakmaktadır, Bu tür sorunları yalnız halk arasında bireylerin kendi başına çözme imkanı olmadığı bilinen bir gerçektir, ancak büyük acıların etkisi geçtikçe, insanlar üzerinde bedensel sağlık ve ruh sağlığı bozukluğuna neden olurlar, bu psiko-sosyal durum ne yazık ki unutulmaktadır. Oysa ki “koruyucu ruh sağlığı” çalışmaları, insanları sadece doğal afetlere karşı değil, toplumların içinden geçtiği sosyal, ekonomik, pek çok stresli olaylara karşı da hazırlıklı kılacaktır. Özellikle her türlü yoğun ve ani değişimlerin sıklıkla yaşandığı ülkemizde, ruhsal açıdan kırılgan olmayan, psikolojik anlamda dirençli, kendilerine güvenen bireylerin gelişmesi, toplumsal dengelerin ve düzenin sağlanması açısından yadsınması mümkün olmayan bir önem taşımaktadır. Çünkü bilindiği gibi, kaynağı ne olursa olsun, stres ilk olarak “güvensizliği” körükler ve kaygı ya da korku duygusunu harekete geçirir. Kaygı, korku ve panik duyguları içinde olan insanların ise sağlıklı bir biçimde davranmalarını beklemek pek de gerçekçi bir beklenti değildir. Bununla beraber, asıl önemli, anlamlı ve ekonomik olan yaklaşım ise kişilere, ruh sağlığı bozulmadan “koruyucu-önleyici” desteklerin verilebilmesidir. Psikoloji alanında, kişilerarası iletişim becerileri, problemlerini çözmek için ilimi toplum Sağlığı Merkezinde psikologlarımız, Devlet Hastanesinde ise açılan Toplum Temelli Ruh Sağlığı Merkezinde halkımıza bu sorunlarla ilgili hizmet verilmektedir” şeklinde konuştu. 

 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.12.2025
14:08
Vali Usta`dan mühendislere kritik uyarı!
Vali Usta'dan mühendislere kritik uyarı! 'Emin olmadan imzalamayın!'
Bingöl'de düzenlenen 'Deprem Yönetmeliği Uygulama Eğitimi' programında konuşan Vali Ahmet Hamdi Usta, mühendisleri uyardı! 'Emin olmadığınız hiçbir belgeye, rapora, plana imza atmayın. Çünkü bunun dönüşü can kaybı ve büyük acılar oluyor; Bingöl bunu geçmişte çok ağır şekilde yaşadı'
02.12.2025
13:52
Genç`te kış tedbirleri ele alındı
Genç'te kış tedbirleri ele alındı
Kaymakam Muhammet Güzel, kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekerek yapılacak hazırlıkların ilçede sorunsuz bir kış sezonu geçirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
02.12.2025
13:44
Kuzey ilçeler beyaza büründü
Kuzey ilçeler beyaza büründü
Bingöl'ün Karlıova ve Adaklı İlçesi'nde gece yarısı etkili olan karla birlikte yerleşim yerleri beyaza büründü.
01.12.2025
10:10
Cep telefonu hattı alımında şartlar zorlaşıyor
Cep telefonu hattı alımında şartlar zorlaşıyor
TBMM'ye sunulan torba yasa tasarısıyla cep telefonu aboneliğinde köklü değişikliklere gidiliyor. Buna göre, suçla mücadele amacıyla aboneliklerde elektronik ve biyometrik kimlik doğrulaması zorunlu hale gelecek. Ayrıca, aktif olmayan ve sahibinin hayatta olduğu teyit edilemeyen mobil hatlar 3 ay içinde otomatik olarak kapatılacak; yabancılara ise özel numara serileri tahsis edilecek.
29.11.2025
19:09
Bingöl Engelliler Platformu`ndan Erişilebilirlik ve Destek Çağrısı
Bingöl Engelliler Platformu'ndan Erişilebilirlik ve Destek Çağrısı
'Engelliler yalnızca bir günde değil, her gün hatırlanmalı' diyen Korkutata, Dünya Engelliler Günü'nün bir kutlama değil, erişilebilirlik ve eşitlik konusunda kalıcı adımlar atılması için önemli bir farkındalık günü olduğuna dikkat çekti.
29.11.2025
18:56
Hatısaru: `Bingöl Halkı Seçimi Bekliyor, Değişim Kapıda!`
Hatısaru: 'Bingöl Halkı Seçimi Bekliyor, Değişim Kapıda!'
'Adaleti ve hakkaniyeti yeniden tesis etmek için sorumluluk almaya hazırız' diyen Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru; 'Bingöl halkı seçimi bekliyor! Bu milletin derdiyle dertlenen kadrolar iktidara taliptir' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın