KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Şubat 2026 Salı
°C

Sahte bal test çubuğu ile belirlenecek

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'ne araştırma yapmak için Malezya'daki Malaya Üniversitesi'nden gelen Prof. Dr. Kamaruddin M. Yusoff ile Doç. Dr. Yunus Bekdemir'in üzerinde çalıştıkları bir araştırma sonuçlandığında, sahte bal “test çubuğu” ile belirlenecek

Sahte bal test çubuğu ile belirlenecek
28 MART 2006 SALI 11:28
0
1594
0
AA aa
Balda sahtecilik tüketicilerin en fazla şikayet ettikleri sorunların başında gelirken, sahte bal ile hakiki balın birbirinden kesin olarak ayırt edilmesi ise uzun laboratuvar çalışmaları gerektiriyor.

Uzamanlar, tüketicilerin aldığı balın sahte olup olmadığını anlamasının adeta imkansız olduğunu, kesin sonucun ancak laboratuvar ortamında yapılacak analizler sonucu anlaşılabileceğini belirtirken, bu soruna OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nde Malezyalı Prof. Dr. Yusoff ile Doç. Dr. Bekdemir çözüm arıyor.

Yaptıkları çalışmanın Türkiye için de bir ilk olduğunu kaydeden Doç. Dr. Bekdemir, Malaya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde balın yara tedavisinde kullanımı konusunda araştırmaları olan Prof. Dr. Kamaruddin M. Yusoff'u Türkiye'ye davet ederek ortak bir çalışma yapmaya başladıklarını söyledi.

Geliştirecekleri basit bir yöntemle tüketicinin alacağı balı anında test ederek hakiki mi, yoksa sahte mi olduğunun anlaşılabileceğini anlatan Doç. Dr. Bekdemir, geliştirecekleri yöntemin tüm dünyada kullanılabilecek bir yöntem olacağını belirtti.

Araştırma sonuçlandığında sahte bal ile doğal balı birbirinden ayırt etmenin sorun olmaktan çıkacağını vurgulayan Bekdemir, şunları söyledi:

“Balın hakiki olup olmadığı çok önemli. Bir kişi markete gidip de bal almaya niyetlendiğinde ilk aklına gelen şey 'acaba bu hakiki bal mıdır?' sorusudur. Bu sorunun cevabını vermek çok kolay değil. Böyle basit bir yöntem yok. Bizim amacımız sahte bal ile hakiki balı birbirinden ayırmak için basit bir yöntem geliştirmek. Çalışmamızın amacı da bütün laboratuvar işlemlerinden arındırılmış, yanımızda taşıyacağımız küçük bir çubukla balın hakiki olup olmadığının anlaşılabilmesidir.”

Bekdemir, geliştirmek istedikleri yöntem ile balın içine sokulacak test çubuğundaki renk değişimlerine bakarak balın sahte veya doğal olduğunun anında anlaşılabileceğini kaydetti.

MALEZYA'DAN TÜRKİYE'YE

Türkiye'de olmaktan ve OMÜ'de araştırma yapmaktan son derece mutlu olduğunu anlatan Prof. Dr. Yusoff ise yürüttükleri çalışmanın sonuçlanması halinde hem kendi üniversitesi hem de OMÜ için büyük bir başarı elde edileceğini belirtti.

Sahte balın sadece Türkiye'de değil gelişmiş ülkeler dahil dünyanın bir çok yerinde önemli bir sorun olduğuna dikkati çeken Yusoff, henüz dünyada sahte bal ile hakiki balı birbirinden kolayca ayırabilecek bir yöntemin geliştirilemediğini belirtti.

Kendi ülkesinde de sahte balın sorun olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yusoff, hakiki balın son derece faydalı bir besin kaynağı olmasının yanı sıra tüm dünyada balın farklı özellikleri ile ilgili araştırmalar yapıldığını ifade etti.

Yapılan araştırmaların işe yaraması için insanların önce hakiki bala ulaşmaları gerektiğini söyleyen Yusoff, bunun için yürüttükleri çalışmanın herkes tarafından uygulanabilir olacağı için önemli olduğunu vurguladı.

TÜRK BALI

Türkiye'deki balları beğendiğini de söyleyen Yusoff, Malezya'daki balların su içeriğinin daha fazla olduğunu, Türk balının ise aroması ve yoğunluğu nedeniyle kaliteli olduğunu belirtti.

Türk balının kokusu ve renginin de çok güzel olduğunu vurgulayan Yusoff, Türk balının tadını sevdiğini belirtti.
Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Gümrükçüoğlu da bölüm olarak araştırmaya her türlü desteği verdiklerini söyledi.

Gümrükçüoğlu, ülkelerarasında bilimsel işbirliği yapılmasından da memnunluk duyduklarını ifade etti.

hürriyetim.com
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.02.2026
00:07
Ekinyolu mevkiinde kaza: 3 yaralı
Ekinyolu mevkiinde kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş karayolu Ekinyolu mevkiinde meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen ekipler tarafından hastaneye kaldırıldı.
24.02.2026
00:06
'İslam Düşmanlığınızı Laiklikle Örtemezsiniz'
Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Yunus Kava, bazı meslek odaları ve sendikaların yayımladığı bildiriye sert tepki gösterdi. Kava, 'Laiklik adı altında milletin inancına düşmanlık ediliyor' dedi.
24.02.2026
00:05
'Muhtarlık Makamı Siyasetin Değil Halkın Hizmetindedir'
Bingöl'de muhtarlık kurumunun işleyişine ilişkin değerlendirmesinde, muhtarların asli görevinin halka hizmet etmek olduğunu vurgulayan DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 'Muhtarlık makamı siyasilerin kölesi değil, milletin hizmetkârı olmalıdır' dedi.
24.02.2026
00:03
Bingöl`de Atık Yağlar Sabuna Dönüşüyor
Bingöl'de Atık Yağlar Sabuna Dönüşüyor
Bingöl'ün Solhan ilçesinde Sabiha Bahçıvan Fen Lisesi öğrencileri, atık yağları sıvı sabuna dönüştürerek hem çevre bilinci kazanıyor hem de okulun temizlik giderlerine katkı sağlıyor.
24.02.2026
00:01
Sülbüs Dağı`nda zorlu kış tırmanışı
Sülbüs Dağı'nda zorlu kış tırmanışı
Dağcılar bir araya gelerek Sülbüs Dağına zorlu kış tırmanışı gerçekleştirdi. Yoğun kar örtüsü ve sert hava koşulları altında ilerleyen sporcular, planlı ve disiplinli bir şekilde hareket ederek zirveye ulaştı.
23.02.2026
03:42
'Kuaförler güzellik salonu gibi çalışamaz ama göz yumuluyor'
Bingöl'de Güzellik Salonu İşletmecisi Necla Gülek, bayan kuaförlerinin yetki alanı dışına çıkarak hizmet verdiğini belirtti ve defalarca yaptığı şikayetlerden dönüş alamadığını vurgulayarak yetkililere çağrıda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın