KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Sahte bal test çubuğu ile belirlenecek

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'ne araştırma yapmak için Malezya'daki Malaya Üniversitesi'nden gelen Prof. Dr. Kamaruddin M. Yusoff ile Doç. Dr. Yunus Bekdemir'in üzerinde çalıştıkları bir araştırma sonuçlandığında, sahte bal “test çubuğu” ile belirlenecek

Sahte bal test çubuğu ile belirlenecek
28 MART 2006 SALI 11:28
0
1590
0
AA aa
Balda sahtecilik tüketicilerin en fazla şikayet ettikleri sorunların başında gelirken, sahte bal ile hakiki balın birbirinden kesin olarak ayırt edilmesi ise uzun laboratuvar çalışmaları gerektiriyor.

Uzamanlar, tüketicilerin aldığı balın sahte olup olmadığını anlamasının adeta imkansız olduğunu, kesin sonucun ancak laboratuvar ortamında yapılacak analizler sonucu anlaşılabileceğini belirtirken, bu soruna OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nde Malezyalı Prof. Dr. Yusoff ile Doç. Dr. Bekdemir çözüm arıyor.

Yaptıkları çalışmanın Türkiye için de bir ilk olduğunu kaydeden Doç. Dr. Bekdemir, Malaya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde balın yara tedavisinde kullanımı konusunda araştırmaları olan Prof. Dr. Kamaruddin M. Yusoff'u Türkiye'ye davet ederek ortak bir çalışma yapmaya başladıklarını söyledi.

Geliştirecekleri basit bir yöntemle tüketicinin alacağı balı anında test ederek hakiki mi, yoksa sahte mi olduğunun anlaşılabileceğini anlatan Doç. Dr. Bekdemir, geliştirecekleri yöntemin tüm dünyada kullanılabilecek bir yöntem olacağını belirtti.

Araştırma sonuçlandığında sahte bal ile doğal balı birbirinden ayırt etmenin sorun olmaktan çıkacağını vurgulayan Bekdemir, şunları söyledi:

“Balın hakiki olup olmadığı çok önemli. Bir kişi markete gidip de bal almaya niyetlendiğinde ilk aklına gelen şey 'acaba bu hakiki bal mıdır?' sorusudur. Bu sorunun cevabını vermek çok kolay değil. Böyle basit bir yöntem yok. Bizim amacımız sahte bal ile hakiki balı birbirinden ayırmak için basit bir yöntem geliştirmek. Çalışmamızın amacı da bütün laboratuvar işlemlerinden arındırılmış, yanımızda taşıyacağımız küçük bir çubukla balın hakiki olup olmadığının anlaşılabilmesidir.”

Bekdemir, geliştirmek istedikleri yöntem ile balın içine sokulacak test çubuğundaki renk değişimlerine bakarak balın sahte veya doğal olduğunun anında anlaşılabileceğini kaydetti.

MALEZYA'DAN TÜRKİYE'YE

Türkiye'de olmaktan ve OMÜ'de araştırma yapmaktan son derece mutlu olduğunu anlatan Prof. Dr. Yusoff ise yürüttükleri çalışmanın sonuçlanması halinde hem kendi üniversitesi hem de OMÜ için büyük bir başarı elde edileceğini belirtti.

Sahte balın sadece Türkiye'de değil gelişmiş ülkeler dahil dünyanın bir çok yerinde önemli bir sorun olduğuna dikkati çeken Yusoff, henüz dünyada sahte bal ile hakiki balı birbirinden kolayca ayırabilecek bir yöntemin geliştirilemediğini belirtti.

Kendi ülkesinde de sahte balın sorun olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yusoff, hakiki balın son derece faydalı bir besin kaynağı olmasının yanı sıra tüm dünyada balın farklı özellikleri ile ilgili araştırmalar yapıldığını ifade etti.

Yapılan araştırmaların işe yaraması için insanların önce hakiki bala ulaşmaları gerektiğini söyleyen Yusoff, bunun için yürüttükleri çalışmanın herkes tarafından uygulanabilir olacağı için önemli olduğunu vurguladı.

TÜRK BALI

Türkiye'deki balları beğendiğini de söyleyen Yusoff, Malezya'daki balların su içeriğinin daha fazla olduğunu, Türk balının ise aroması ve yoğunluğu nedeniyle kaliteli olduğunu belirtti.

Türk balının kokusu ve renginin de çok güzel olduğunu vurgulayan Yusoff, Türk balının tadını sevdiğini belirtti.
Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Gümrükçüoğlu da bölüm olarak araştırmaya her türlü desteği verdiklerini söyledi.

Gümrükçüoğlu, ülkelerarasında bilimsel işbirliği yapılmasından da memnunluk duyduklarını ifade etti.

hürriyetim.com
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın