KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Aralık 2025 Perşembe
°C

Sigarada korkutan tablo!

Türkiye'de sigaradan 1 yılda tam 300 bin kişi ölüyor..

Sigarada korkutan tablo!
16 MART 2008 PAZAR 15:15
0
915
0
AA aa
Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, "Türkiye'de yılda 300 bin insan hayatını sigaradan dolayı kaybediyor. Bunların 100 bini kanserden. Yani her yıl sigaradan bir şehrimiz yok oluyor. Sigara nedeniyle Türkiye'de her yıl bir Tusunami yaşanıyor" dedi.

Malatya'da Tabipler Odası'nın davetlisi olarak Belediye Konferans Salonu'nda "Kanser" konulu bir konferans veren Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, "Bugün biliyoruz ki, sigara ile ilişkisi olmayan her hangi bir kanser türü yok. Çok yakın zamana kadar kadınlardaki meme kanserinin sigara ile ilişkisi yok diye biliyorduk. Ama geçen aylarda çıkan çalışmalar gösterdi ki, özellikle pasif içiciler, içmeniz bile gerekmiyor, pasif içicinin kadınlardaki meme kanserinde de ciddi etkisi var. Ülkemizde en sık kanser, akciğer kanseridir. Acaba komşu ülkelerde nasıl? Avrupa'nın en sık akciğer kanserine yakalanan ülkesiyiz. Hiçbir şekilde kıyaslanmayacak şekilde diğer kanserler azken, maalesef akciğer kanseri çok fazla. Niye fazla? Çünkü Türkiye'de her gün 17 milyon paket sigara tüketiyoruz. Yani bir günde 17 milyon paket sigara tüketiyoruz. Sigarayı keserseniz Akciğer kanseri olmazsınız, gırtlak kanseri olmazsınız. Yüzde 99, akciğer kKanseri olmazsınız" dedi.

Türkiye'nin sigarayı bırakma sıralamasında Cezayir, Ekvator, Şili, Güney Afrika'dan daha kötü bir durumda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat Tuncer, "Sigarayı bırakamıyoruz. Dünyada 1 milyardan fazla 0-14 yaş arasında çocuk pasif içici. Türkiye'de ise 12 milyon çocuk evlerinde sigara ile karşılaşıyor. Size bir tabanca versem, içinde 6 mermilik bir tabanca olsa. Bu 6 mermiden 3'ünü çıkartsam. Tesadüfü olarak. Rus ruleti oynayacaksınız. Çocuğunuzun kafasına dayayıp, acaba tetiği çekermiydiniz? Eğer evinizde sigara içiyorsanız, tetiği çekiyorsunuz demektir. Şans yüzde 50. Her 2 sigara ile karşılaşan insanlardan bir tanesi sigara nedeniyle ölüyor. Yani tetiği çekiyorsunuz. Hiçbir ölüm makinesinde bu kadar yüksek risk yok. Dünyada hiçbir öldürücü makine, kitle imha silahı sigara kadar insan öldürmüyor. Dünyada her 8 saniyede bir insan ölüyor. Türkiye'de yılda 300 bin insan hayatını sigaradan dolayı kaybediyor. Bunların 100 bini kanserden. Yani her yıl sigaradan bir şehrimiz yok oluyor. Sigara nedeniyle Türkiye'de her yıl bir Tusunami yaşanıyor" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Tuncer, Türkiye'de bir yılda 5 milyar 263 milyon 946 bin paket sigara tüketildiğini belirterek, "Çıkan rakamı 3 YTL ile çarpın. Her paket sigaranın 3-5 dolar ek sağlık yatırımı yaptığını düşünün. Artı, 100 bin kansere yol açıyor. Her kanser içinde 100 bin dolar ithal ilaç alındığını varsayın. Türkiye'nin sigaradan dolayı 50 milyar dolar zararı var. Ülke olarak sigara satışından ise 6.5 milyar dolar kazanıyoruz. Kazandığımız verginin 10 mislini sigaraya harcıyorsunuz" şeklindeki bilgi verdi.

Türkiye'nin sigara ile savaş konusunda şu anda en büyük şansının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer şunları söyledi:
"Türkiye'nin aslında şu anda çok büyük bir şansı var. Nedir bu şans? Başbakanımız. Gerçekten bugüne kadar ilk defa sigara bıraktırmak için tütün kontrolünde bu kadar yiğitçe savaşan tek Başbakan şu ana kadar. Herkesin önünde sigara içen Başbakanlar gördük. Evinde sigara içen Başbakanlar gördük. Sigara yasasını geri çeviren Cumhurbaşkanları gördük. Şuan için bir bilim adamı olarak çok mutluyum. Çünkü sigaradan dolayı neler kaybettiğimizi çok iyi görüyorum. Her yıl sigaradan dolayı bir Tusunami yaşanan bir ülkedeyiz."
Konferansa Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf İzzettin Cengiz, Malatya Tabip Odası Başkanı Mehmet Gündüz ile çok sayıda davetli katıldı.

İHA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.12.2025
22:38
LÖSEV`den Bingöl Üniversitesi`nde Anlamlı Etkinlik
LÖSEV'den Bingöl Üniversitesi'nde Anlamlı Etkinlik
LÖSEV'in 27. kuruluş yılı ve Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte, lösemiyle mücadelede farkındalık çağrısı yapıldı; kanser bilinci ve sağlıklı yaşam vurgusu öne çıktı.
24.12.2025
20:24
Meteoroloji`den Bingöl`e Yoğun Kar Uyarısı
Meteoroloji'den Bingöl'e Yoğun Kar Uyarısı
Sürücüler ve besiciler için kritik günler başlıyor! Bir diğer önemli uyarı ise sürücülere! Kış lastiği olmadan yola çıkılmaması istenirken, olası tipi ve buzlanma nedeniyle yollarda mahsur kalma riskine de dikkat çekildi.
24.12.2025
20:20
50 bin mahkûma tahliye yolu
50 bin mahkûma tahliye yolu
Kamuoyunda 'Covid-19 düzenlemesi' olarak anılan ve infaz indirimini içeren 27. madde kabul edildi. Deprem suçları ise pakete dahil edilmeyerek, deprem suçlularının infaz indiriminden faydalanılmasının önüne geçildi.
24.12.2025
16:57
12 Bingölspor Cephesinde Disiplin Gündemi
12 Bingölspor Cephesinde Disiplin Gündemi
Tartışmaların gölgesinde kalan Silifke Belediyespor–12 Bingölspor karşılaşmasının ardından disiplin süreci başladı; kulüp, başkan Özturan ve bir futbolcu PFDK'ya sevk edildi.
24.12.2025
16:36
Bingöl`deki silahlı saldırı olaylarıyla ilgili 2 şüpheli tutuklandı
Bingöl'deki silahlı saldırı olaylarıyla ilgili 2 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de meydana gelen iki ayrı silahlı saldırı olayıyla ilgili gözaltına alınan ve işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
24.12.2025
16:34
Hayatını kaybeden Uzman Çavuş Arı, son yolculuğuna uğurlandı
Hayatını kaybeden Uzman Çavuş Arı, son yolculuğuna uğurlandı
Kuzey Irak harekât alanında görev yapan ve hayatını kaybeden Piyade Uzman Çavuş Taner Arı, memleketi Bingöl'de son yolcuğuna uğurlandı
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın