KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2025 Cumartesi
°C

Silikozis hastalarına emeklilik hakkı tanındı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bingöl Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Yusuf Coşkun, silikozis hastalarına emeklilik hakkı tanıyan maddenin TBMM'de kabul edildiğini belirterek, 'Kabul edilen bu madde ile birlikte en düşüğü 500 TL olmak üzere, hastalığın çalışma kaybı oranına göre kendilerine aylık bağlanacak' dedi.

Silikozis hastalarına emeklilik hakkı tanındı
07 ŞUBAT 2011 PAZARTESİ 09:25
0
2613
0
AA aa

Kaçak olarak işletilen kot taşlama atölyelerinde çalışan ve yaşları 17-30 arası olan binlerce kişinin yıllar sonra ölümcül hastalık olan silikozis hastalığına yakalandıklarını hatırlatan Milletvekili Coşkun, "Yıllar önce ekmek parası kazanmak için İstanbul'a giden ve orada kot taşlama atölyelerinde çalışan binlerce vatandaşımız silikozis hastalığına yakalandı.

 Bu acı gerçekle karşılaşan vatandaşlarımız sigortalı olarak çalıştırılanı da hemen hemen yok gibiydi. Yani çoğunluğu sigortasız olarak çalıştırılmıştı. Bu yüzden de işten ayrılanların hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için tedavi edilemiyordu ve kendilerine aylık bağlanamıyordu. Bir kısmı hayatını kaybetti. Geriye kalanlar ise tedavi konusunda ve çalışma güçlerini kaybettikleri için sıkıntı yaşıyordu. Ayrıca kayıt dışı çalıştırıldıkları için de meslek hastalığı sigortasından yararlanamadıkları için aylık bağlanamıyordu. Bingöl merkez ve özellikle Karlıova ilçemizden yüzlerce kişi bu hastalığa yakalandı.

Bu sıkıntılar tarafımıza iletilince, hem TBMM'de hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde girişimler yaptık. Bu konunun ciddi olduğu yönündeki girişimler, önce bu vatandaşlarımızın tedavilerinin ücretsiz olarak yapılması için Sağlık Bakanlığı'nca düzenleme yapılarak tedavilerine başlandı. Daha sonra bu hastalarımıza aylık bağlanması için çalışmalar başlatıldı" ifadelerini kullandı.

Kendisinin bizzat konuyu çok yakından takip ettiğini ve mağdur olan bu vatandaşların haklarının iadesi için yoğun bir çalışma içerisine girdiğini vurgulayan Coşkun, "Sıkı girişimlerimiz sonucu Bakanlar Kurulu tarafından TBMM'ye sunulan ve 'Torba Yasası' olarak bilinen yasa tasarısına eklenen bir ek madde ile silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünün en az yüzde 40'nı kaybettiği belgelenen kişilere diğer şartlar aranmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aylık bağlanması öngörülmüştü. Silikozis hastası binlerce vatandaşımız bizden takipçisi olmamızı ısrarla istedikleri ve kendilerini sosyal güvenceye kavuşturacak bu çok önemli yasanın biran önce çıkması için elimizden geleni yapacağımızı daha önceki açıklamalarımızda belirtmiştik.

Bu arada hemşerilerimiz bizi arayarak tasarıda öngörülen yüzde 40 oranının yüksek olduğunu, bunun en az yüzde 15'e çekilmesi yönündeki telkinleri üzerine AK Parti Grup Başkanvekillerimizle yaptığımız görüşmeler sonucunda, bu hususun çok önemli olduğunu ve mutlaka iyi bir düzenleme yapmamız gerektiğine inanarak yeni bir önerge hazırladık. Meclis Başkanlığı'na sunduğumuz önerge dün gece mecliste oylanarak kabul edildi. Böylece silikozis hastası yüzlerce hastamızın emeklilik hakkı kazanması kabul edildi" dedi.

"En düşük aylık 500 TL olacak"
Kabul edilen bu madde ile birlikte en düşüğü 500 TL olmak üzere hastalığın çalışma kaybı oranına göre kendilerine aylık bağlanacağı müjdesini veren Coşkun, "Bu vatandaşlarımıza aylık bağlanacak, sosyal güvenlik kapsamına alınarak tedavileri yapılacaktır. Bugün Karlıova ilçemizin Taşlıçay, Toklular, Bahçe ve diğer köylerinde çok yoğun yaşanan ve geçmişte ölümle sonuçlanan vakaların bulunduğu bu hastalıkla ilgili getirdiğimiz bu düzenleme bence 'Torba Yasası'nın en önemli maddesidir. Ölümle baş başa olan bu insanlar bizim insanımız ve kardeşimizdir. Bunlara sahip çıkmak hepimizin en temel görevidir. Bu nedenle de çok hayırlı bir iş yaptığımıza inanıyorum. Mecliste bu önergemizin kabulünde destek sunan bütün milletvekillerine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.10.2025
16:22
Bingöl`de bir haftada 29 narkotik olaya müdahale
Bingöl'de bir haftada 29 narkotik olaya müdahale
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı açıklamasında; 'Halkımızın da desteğiyle huzur ve güvenliği sağlamak maksadıyla, ilimiz genelinde mücadelemiz kararlılıkla sürdürmektedir' vurgusu yapıldı.
17.10.2025
16:05
Baylaz:
Baylaz: 'Boş tencereler bile konuşuyor ama iktidar duymuyor!'
'17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü' kapsamında açıklamada bulunan CHP Bingöl Kadın Kolları Başkanı Gülten Baylaz: 'Çocuklar yatağa aç giriyor, kadınlar pazardan eli boş dönüyor, emekliler bir ömür çalıştıktan sonra kuru ekmeğe muhtaç ediliyor. Gençler geleceğe değil, yurt ve burs kuyruklarına bakıyor. Bu tablo bir kader değil, 23 yıldır iktidarda olan AKP'nin iflas etmiş düzeninin sonucudur!' dedi.
17.10.2025
13:43
12Bingölspor`da hedef, kayıpsız bir hafta!
12Bingölspor'da hedef, kayıpsız bir hafta!
Nesine 3.Lig 2. Grup'ta mücadele veren 12Bingölspor, ligin 7'nci haftasında Kırşehir Spor'a konuk oluyor. Yeşil beyazlı temsilcimizde hedef, deplasmandan 3 puan çıkararak liderliğini koruyup yükselişini sürdürmek.
17.10.2025
13:11
Çeyrek altın 10 bin lirayı geçti! Asgari ücretli nasıl geçinecek?
Çeyrek altın 10 bin lirayı geçti! Asgari ücretli nasıl geçinecek?
Ons altındaki artış yurt içinde altın fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor. Bu sabah Kapalıçarşı serbest piyasanın açılışında çeyrek altın 10 bin lirayı, Cumhuriyet altın ise 40 bin lirayı geçti. Asgari ücretliler yoksulluk sınırının altında maaşla mücadele verirken, Hükümet kanadından neredeyse her gün Türkiye ekonomisinin büyümesinden bahsediliyor.
17.10.2025
12:49
Bingöl Deprem Master Planı Çalıştayı sona erdi
Bingöl Deprem Master Planı Çalıştayı sona erdi
Çalıştayla, Bingöl'ün depreme hazırlık sürecine bilimsel ve katılımcı bir bakış kazandırıldığı, ortak akılla şekillenen bu sürecin, Bingöl'ün geleceğini güvence altına alacak önemli bir adım olduğu vurgulandı.
16.10.2025
14:16
Cevdet Yılmaz 2026 bütçesini, enflasyon, işsizlik ve büyüme tahminini açıkladı
Cevdet Yılmaz 2026 bütçesini, enflasyon, işsizlik ve büyüme tahminini açıkladı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Bağlama Töreni'nde açıklamalarda bulundu. '2026 yıl sonu enflasyon hedefimiz yüzde 16' diyen Yılmaz, yüzde 3.3 büyümeyi öngördüklerini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın