KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Sınava psikolojik hazırlık yapın

Bu hafta sonu 1 milyon 810 bin aday, sınavların ilk basamağı olan YGS'ye girecek. Sınav öncesi öğrencilerin psikolojik olarak hazırlanması, ailelerin onlara destek vermesi, başarı anlamında önemli görülmektedir.

Sınava psikolojik hazırlık yapın
29 MART 2012 PERŞEMBE 00:57
0
1388
0
AA aa

Sınav zamanı yaklaştıkça öğrencilerde birtakım paniklemeler gözlenecektir. Ailelerin bu konuda sabır ve anlayış göstermeleri gerekmektedir. "Mutlaka kazanmalısın" baskısı öğrencide sınav kaygısını oluşturur. Ailelerin yapmaları gereken ise çocuğumu rahatlatayım düşüncesiyle her zamankinden daha farklı davranış sergilememeleridir.

Sınava girecek adayların daha sınav olmadan sonuçlara odaklanmaları onları motivasyon anlamında olumsuz etkileyebilmektedir. Adayların "Ya sınavı kazanırım ya da hayatım mahvolur, deneme sınavları istediğim gibi geçmedi sınavım da kötü geçecek, sınavda heyecanlanacağım." türü sonuca endeksli düşünceler beyni kilitleyeceği gibi doğru akıl yürütmesini de olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Bundan dolayı "Sınava kadar strateji kazanmaya devam edeceğim, sınavda da elimden gelenin en iyisini yapacağım, sınav her şey demek değil, hayatta başka alternatifler olabilir." tarzında iç diyalog geliştirmeleri adayları psikolojik olarak rahatlatacaktır.

Sınav günü yapılması gerekenler

Sınav öncesi evden çıkmadan sınavla ilgili belgeler son kez kontrol edilmeli ve mutlaka sabah kahvaltısı yapılmalıdır. Kahvaltının fazla sulu olmamasına, glikoz ağırlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Sınavda giyilecek elbisenin yeni olmasından çok rahat olmasına dikkat edilmelidir. Her türlü ihtimale karşı bir miktar para bulundurulmalıdır.

Adaylar, sınavdaki olası başarısızlıkları kendi kişilikleriyle ilişkilendirmekten vazgeçmelidir. İnsanda stres oluşturan şartlar ve problemler değil, problemlere bakış açımız ve getirdiğimiz çözüm yollarıdır. Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de bir sınav gerçeği vardır. Sınav stresi ile sınavları ortadan kaldırarak değil, sınavlara bakış açıları değiştirilerek baş edilebilir. Sınavlar, zekâ veya kişiliklerin ispatlandığı bir alan değildir.

Puanlamada LYS'nin katkısı daha fazla olacak

Sınav sisteminin en önemli avantajı telafi edilebilir özelliğinin olmasıdır. Bundan dolayı ilk aşama sınavında iyi veya kötü netice almak o kadar anlamlı olmamaktadır. Çünkü sistem gereği YGS, LYS ve okul başarıları ile bir bütünlük arz etmektedir. YGS'den elde edilen puanın MF, TM ve TS puanlarının en çok yüzde 30-35'ini oluşturduğunu, geri kalan yüzde 60-65'i olan daha büyük payın LYS'den elde edileceğini unutmamalıdır. Örneğin; geçen yıl 30 bininci olan adayların LYS'den sonra yerleştirme puanlarında 15 bininci hatta 10 bininci oldukları gözlenmiştir. Bundan dolayı adaylar YGS'de ellerinden gelenin en iyisini yapmalı, daha sonra da çalışmalarına hızlanarak devam etmelidir.

Sınava bir iki gün kala ne yapmalı?

* Sınav öncesi sınav olunacak yeri görmek sınav kaygısını azaltacaktır.

* Cumartesi günü ağır hareket gerektirecek bedensel ve zihinsel etkinliklerden uzak kalınmalıdır.

* Sınav heyecanı uyandıracak konuşmalardan uzak durulmalıdır.

* En iyisi rahat bir biçimde gezebilme, sevdiklerinizle sohbet etmek ve bolca moral depolamaktır.

* Akşam yemeğinin hafif olması, susatacak cinste olmaması önemlidir.

* Akşam fazla geç olmamak kaydıyla dinlenmeye geçilmelidir.

* Uykusu gelmeyen adayların heyecanlanmasına gerek yoktur. Son olarak sadece hatırlatıcı bazı konulara bakılabilir.

* Sınav öncesi dikkati artırmaya yönelik çokça kahve içmek, reçetesiz uyarıcı ilaçlar almak adaylarda beklenmedik komplikasyonlara neden olabilir.

 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın