KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Şoför edebiyatı' kitaplaştırıldı

Uzun bir çalışma sonrası “Şoförün Dünyası” adlı kitap yazan Ahmet Yanar, “Bu sözler şoförlerin gönüllerinden kopan duygu selinin ifadesidir. Cem Yılmaz ile yeniden gündeme gelen şoför edebiyatı unutulmamalı, aksine yaşatılmalı” dedi.

Şoför edebiyatı` kitaplaştırıldı
14 NİSAN 2006 CUMA 15:49
0
1745
0
AA aa
Dikkati dağıtarak trafik güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle kanunla yasaklanan, ancak özellikle ticari taşıt kullanan şoförlerin vazgeçemediği yazılar, Ahmet Yanar tarafından kitaplaştırıldı.

Mersin'in Erdemli ilçesi bir lisesinde görev yapan ve bir süre önce yolculukları sırasında derlediği “şoför edebiyatı” örneklerini “Şoförün Dünyası” adlı kitabında toplayan araştırmacı-yazar Ahmet Yanar, bu sözlerin aynı zamanda kültürel bir değer olduğunu savundu.

Yanar, ünlü şovmen Cem Yılmaz'ın, bir televizyon reklamında, “Asfalt ağladı” şeklinde sözüyle yeniden gündeme gelen şoför edebiyatının unutulmaması, aksine yaşatılması gerektiğini ileri sürerek, “Bu sözler, şoförlerin gönüllerinden kopan duygu selinin ifadesidir” dedi.

Konuşmalarında araçlarını, yolu ve trafik durumunu bütünleştiren şoförlerin, araçlarına yazdıkları yazılar ve betimlemeleri ile gizli dünyalarını yansıttıklarını kaydeden Yanar, şunları söyledi:

“Bu sözler, şoförlerimizin iç dünyalarını, toplumla olan beşeri münasebetlerini dile getiriyor. Yakın bir gelecekte bu sözler hafızalardan silinecek, anılarımızda kalacak ve bir süre sonra da unutulacaktır. Günümüzde yeni yetişen şoförlerimiz bu tür yazılara artık rağbet etmiyorlar. Yasaklamalara rağmen, araçlarına oto sözleri yazan şoförlerimiz de var. Onlar, bu geleneğin devamını sağlıyorlar.”

UYARI NİTELİĞİ

Yanar, “Cesaretin ölçüsü ölmek değil yaşamaktır”, “Artırma hızını, yetim korsun kuzunu”, “Rahmetli de sollardı”, “Son durak kara toprak”, “Solladın da ne oldu”, “Hatalı sollama, acı haber yollama” gibi sözlerin de şoförlere aslında trafik kurallarına uyma konusunda uyarı niteliği taşıdığını belirterek, şunları kaydetti:

“Bu sözlere sadece (argo) olarak bakmamak gerekir. Bunlar, şoförlerin kendilerini kontrolden başka bir şey değildir. Şoförlerin ömürleri hep yollarda geçtiği için içleri gurbet hasretiyle doludur. Onların yüreği insan sevgisiyle doludur. Onlar, hayat felsefelerini, duygu ve düşüncelerini, insan sevgilerini, aşklarını, cömertliklerini, çalışkanlıklarını, kıskançlıklarını samimi bir lisanla dile getirirler. Hem de nerede, araçlarının arkasında. Anlatımları o kadar etkileyicidir ki, bu sözleri unutmak mümkün değildir.”

KAFİYE DE VAR

Yanar, “Alın teri bilek zoru, Allah'ım sen bizi koru” veya “Aşıksan vur saza, şoför sen bas gaza”, “Yol verin şaşkına, gitsin Allah aşkına”, “Yollar hızıma, kızlar duruşuma hasta”, “Gönlünde yer yoksa bana güzelim, merak etme ben ayakta da giderim” gibi sözlerin de kafiyeleri ile dikkati çektiğini belirtti.

NTV-MSNBC

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.08.2026
03:45
Seçim öncesi yeni hamle! Ortak listeler zorlaşacak mı?
Seçim öncesi yeni hamle! Ortak listeler zorlaşacak mı?
Bahçeli'nin seçim sistemi ve Siyasi Partiler Yasası'nın değiştirilmesi çağrısının ardından AK Parti kulislerinde yeni düzenleme iddiaları gündeme geldi. Resmi ittifak sisteminin korunması, ancak ortak liste ve çatı parti gibi seçim iş birliklerinin zorlaştırılması üzerinde durulduğu öne sürüldü.
24.08.2026
03:43
Bingöl`de peş peşe iki acı:
Bingöl'de peş peşe iki acı: 'Daha kaç can gidecek?'
Genç'te Murat Nehri'nde Mehmet Hazar'ın, ertesi gün Çevrimpınar'da Ahmet Kişeçok'un yaşamını yitirmesi Bingöl'ü yasa boğdu. Art arda gelen ölümlerin ardından sosyal medyada 'Bingöl'de neden dalgıç ekibi yok?', 'Baraj sirenleri çalışıyor mu?' ve 'Daha kaç can kaybedilecek?' tepkileri yükseldi.
24.08.2026
03:42
Akaryakıt zamlandı! Benzin 74 lirayı aştı
Akaryakıt zamlandı! Benzin 74 lirayı aştı
Motorinin ardından benzine de zam geldi. Benzinin litre fiyatı 2 lira 74 kuruş artarken, Bingöl'de benzin 74,08 TL, motorin ise 85,51 TL'den satılıyor.
24.08.2026
03:41
MHP`de delegelik krizi! Akça`dan sert tepki
MHP'de delegelik krizi! Akça'dan sert tepki
MHP Bingöl Merkez İlçe eski Başkanı Yusuf Akça, merkez ilçe delegeliğinin gerekçe gösterilmeden listeden çıkarıldığını belirterek karara tepki gösterdi. Akça, 'Bu karar üyelerin iradesine ve parti içi demokrasiye vurulmuş açık bir darbedir' dedi.
24.08.2026
03:40
Bingöl`de örtü yangını kontrol altına alındı
Bingöl'de örtü yangını kontrol altına alındı
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Bulgurluk köyünde çıkan örtü yangını, ekiplerin koordineli müdahalesiyle kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.
24.08.2026
03:38
Bingöl`de kayaların arasından kilo kilo bal buldu
Bingöl'de kayaların arasından kilo kilo bal buldu
Bingöl'de kayalıklar arasında doğal kaya balı bulundu. Hüseyin Anacur, yaptığı inceleme sırasında fark ettiği balı kayalıkların arasından çıkartarak o anları görüntüledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın