KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Nisan 2026 Perşembe
°C

Solhan üretiyor

Solhan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kurslarda eğitim alan kursiyerler, öğrendiklerini tezgâh üzerinde hayata geçiriyor.

Solhan üretiyor
15 OCAK 2008 SALI 10:35
0
1370
0
AA aa
Hedef, YİBO ve PİO'lar da okuyan öğrenciler ile SYDV'lerden yardım alan yoksul ailelerin giyecek ihtiyacının bu kurslar sayesinde karşılanması. Böylece devlet, kara geçmiş olacak
Son dönemlerde gerçekleştirilen sosyal faaliyetlerin aynı sıra eğitici kurlara yönelik çalışmalarına ağırlık veren Solhan Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü, geleceğe yönelik çeşitli projelerde hazırlıyor. İlçe merkezi ve köylerde açılan dikiş-nakış, biçki, örgü ve el sanatları kurslarına yoğun ilgi gösteren genç bayanlar, hem öğreniyor hem de üretiyor. Tamamen insan gücü ve bilgisiyle kazak ve benzeri ürünlerin yoğun olarak üretildiği kursların daha da büyümesi için boşaltılan cezaevi binasının devri için girişimler devam ediyor. Devir işlemlerinin gerçekleşmesinin durumunda daha büyük atölyeler kurulacak. Bir kazağın üretim maliyetinin 2,5 YTL olduğuna dikkat çeken yetkiler, hedeflerinin; YİBO ve PİO'lar da okuyan öğrenciler ile SYDV'lerden yardım alan yoksul ailelerin giyecek ihtiyacının bu kurslar sayesinde karşılanması olduğunu vurguladılar.
Trikotaj ve dikiş-nakış kurslarına yoğun talep
Kazak üretiminin gerçekleştirildiği trikotaj ile el sanatlarının ön plana çıktığı dişi-nakış kurslarına yoğun ilgili gösteren kursiyerler, öğrendiklerini tezgâh üzerinde uygulamalı olarak yapıp, hem öğrenimlerini gerçekleştiriyorlar hem de üretiyorlar. Halk Eğitim Merkezi Müdürü yardımcısı Hüseyin Tütünen, 2 mahalle 1 belde ve 8 köyde 7 triko ve 11 dikiş-nakış kursu açıldığını, kurslarda eğitim gören kişi sayısının ise toplam 354 olduğunu vurguladı.
Yoğun talep gören kurslar için gerekli malzemelerden, geçmiş yıllarda Halk Eğitim Merkezi bünyesinde olup ta uzun zaman kullanılmayan makinelerin tahrip olduğunu belirten Tütünen,  bu makinelerin onarımı için Elazığ'dan getirilen usta tarafından onarımdan geçirilerek hizmete kazandırıldığını söyledi. Buna rağmen makine eksiklerinin bulunduğunu ifade eden Tütünen: “4 usta öğreticimizin kendi makineleri ile kurs veriyorlar, diğerleri de elimizdeki makinelerle çalışmalarını sürdürüyorlar. Milli Eğitim bakanlığı'na 30 adet makine ihtiyacımızın olduğu bildirdik ancak girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. Yoğun talep var ancak makine ihtiyacımızı karşılayamadığımız için şuanda elimizdeki imkânlarla idare ediyoruz. Bunun yanında Kaymakamımız Sayın Yaşar Aksanyar, Karlıova Kaymakamı ile görüştü. Karlıova Halk Eğitim Merkezi'nde kullanılmayan 4 adet makine tarafımıza verilecek. Sayın kaymakamımızın desteğiyle büyük çalışmalar yaptık ve bunu devam ettirmekte kararlıyız.” dedi.
Talep çok imkân yok
Kurs ihtiyaçlarının belirlenmesi için belde ve köylerde alan taraması yaptıklarını anlatan Tütünen, yoğun talebin bulunduğunu ancak ellerinde yeterli sayıda makine bulunmadığından talepleri karşılayamadıklarını söyledi. Genç kızların özellikle meslek öğrenme konusunda yoğun isteklerinin bulunduğuna işaret eden Tütünen: “Gerekli imkânlar oluşturulursa, burada üretilen ürünlerle iç pazar oluşturulabilinir” dedi.
Tütünen, kurslarda üretilen ürünlerin yılsonu sergisinde halkın beğenisine sunulduğunu da belirtti.
Sosyal faaliyetler de yoğunlukta
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde sadece eğitici değil, sosyal ve kültürel faaliyetlerin de bulunduğunu kaydeden Tütünen, ilçe merkezinde trikotaj, dikiş-nakış kurslarının yanı sıra ahşap boyama, bilgisayar ve kalorifer ateşleyicisi yetiştirme ile halkoyunları kurslarının bulunduğunu dile getirdi.
Kursların yoğun ilgi gördüğünü anlatan Tütünen: “Yoğun ilgiden dolayı sürekli kurslar açmaktayız. Büyük bir potansiyel ve ilgi var. İnsanlarımız öğrenmek, üretime katkıda bulunmak ve bu konuda sertifika sahibi olmak için büyük özveri göstermekte. Bizler de onların bu talep ver beklentileri doğrultusunda çalışmalarımızı şekillendirmekteyiz. Bazı kursları kendi hizmet binamızda, bazılarını da okullarda devam ettirmekteyiz” diye konuştu.
Okuma-Yazma da öğretiliyor
Açılan tüm bu kursların yanı sıra büyük önem verdikleri bir diğer çalışmanın ise okuma-yazma kursları olduğunu vurgulayan Tütünen, aile planlaması eğitimlerinin de aktarıldığını söyledi. Tütünen: “Trikotaj ve dikiş-nakış kurslarına katılan bayanlarımızdan okuma-yazma bilmeyenlere usta öğretilerimiz tarafından okuma- yazma öğretilmekte. Bunun yanında genç bayanlarımıza ve köydeki diğer bayanlara aile planlaması konusunda da önemli bilgiler aktarılmaktadır” dedi.
Aksanyar: “Gayretler görülmeye değer”
Çalışmalarla ilgili görüşlerine başvurulan Solhan kaymakamı Yaşar Aksanyar, çalışmaların başarıyla devam ettiğini, gerekli imkânların sağlanması durumunda daha büyük işlerin başarılabileceğine inandığını söyledi.
Genç kızların sabahın erken saatlerinde kurslara gittiğini anlatan Kaymakam Aksanyar: “Onların bu azmi ve özverisi bizim çalışma şevkimizi daha da arttırmakta. İnsanlarımızın çalışma gayretini gördükçe proje üretmeye yönelik çalışmalarımız daha da artıyor. Çünkü her türlü üretim potansiyeli mevcut. Sadece imkân sunmak ve yönlendirmek gerekiyor. Bu konuda elimizden gelen gayreti göstermekteyiz” dedi.
Cezaevi kurs olacak
İlçedeki atıl durumda olan cezaevinin hizmete kazandırılması için girişimlerin devam ettiğini ifade eden Kaymakam Aksanyar, cezaevi binasının devredilmesi içim Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşüldüğünü ve olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Cezaevi binasının devredilmesiyle yer sıkıntısının çözüleceğini dile getiren Aksanyar: “Bunun için hazırlayacağımız projeyi Adalet Bakanlığı'na sunacağız. Devir işlemlerinin tamamlanmasıyla bu binada çok daha büyük kurslar açılabileceği gibi, kursa sayısı da arttırılabilecek. İstediğimiz tüm çalışmaları burada gerçekleştirme olanağımız olacak” ifadelerini kullandı.
Bir kazağın maliyeti 2,5 YTL
Açılan bu kursların, üretime yönelik iyi bir araç olarak kullanılabileceğini aktaran Kaymakam Aksanyar, ciddi bir üretim potansiyelinin bulunduğunu, bunun da mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Çarşı pazarda 40–50 YTL'ye satılan bir kazak giyisisinin bu kurslardaki toplam maliyetinin 2,5 YTL olduğuna dikkat çeken Aksanyar: “Makine sayısını arttırabilmemiz halinde ciddi bir üretim sağlanabilir ve bu konuda iç pazar oluşturma şansı da yakalanabilir. Sadece iplik maliyetimiz var. Kurslarda üretilen kazak ve diğer ürünler Bingöl genelinde konfeksiyonlarda cazip fiyatlarla satışa sunulabilir. Ayrıca Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) ve Pansiyonlu İlköğretim Okulları (PİO)'larda eğitim gören öğrenciler ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından (SYDV) yardım alan yoksul ailelerin kış giyim ihtiyacı bu kurslardan üretilen ürünlerle karşılanabilir” şeklinde konuştu.
 

 

 




BingolOnline/Bingöl Kent Haber
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.04.2026
15:48
‘Yerel Kalkınma Hamlesi`yle Bingöl`e Yatırım Fırsatı
'Yerel Kalkınma Hamlesi'yle Bingöl'e Yatırım Fırsatı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında TRB1 Bölgesi'nde yatırımcılara 301 milyon TL'ye kadar destek sağlanacak. Programda Bingöl için hayvancılık, arı ürünleri, su ürünleri ve termal turizm yatırımları öncelikli alanlar arasında yer aldı.
22.04.2026
15:07
Bingöl, Efrayim Bebek İçin Buluşuyor
Bingöl, Efrayim Bebek İçin Buluşuyor
Büyük bir fedakârlık gösteren Bingöl kamuoyu, bu kez geniş kapsamlı organizasyonda buluşuyor. Siyasetten bürokrasiye, iş dünyasından sivil toplum örgütlerine, esnaflardan sivil vatandaşlara, herkesin bu gecede yer alması bekleniyor. Hedef, Efrayim bebeğin geleceğine umut olmak!
22.04.2026
12:35
Güveçli`de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Güveçli'de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Bingöl'de Güveçli İlkokulu ve Ortaokulu tarafından düzenlenen Aile Eğitimi Programı'nda veliler ve öğretmenler bir araya geldi. Programda öğrencilerin güvenliği, sağlıklı gelişimi ve okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ele alındı.
22.04.2026
11:04
ÖTV`siz araç düzenlemesi Resmî Gazete`de
ÖTV'siz araç düzenlemesi Resmî Gazete'de
Engeli olan bireylerin Özel Tüketim Vergisi'nden muaf olarak araç alımına yönelik düzenleme Resmî Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme, engelli bireylerin taşıt alımlarındaki istisna şartlarını ve kapsamını yeniden belirliyor.
22.04.2026
10:40
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu:
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu: 'Yatırımlar İçin Seferberlik İlan Edilmeli'
Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Ali Kındap, Bingöl ve çevresinin de yer aldığı Doğu Anadolu'nun zengin jeotermal kaynaklara sahip olduğunu belirterek, yatırımların Ege Bölgesi'nden ülke geneline yayılması için seferberlik çağrısı yaptı.
22.04.2026
10:32
Hak Sahipleri;
Hak Sahipleri; 'Bu Bir Ayrıcalık Değil, Gecikmiş Hak'
Bingöl'ün Genç ilçesinde Şehit Ahmet Boz Caddesi'nde planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili 36 hak sahibi kamuoyuna açıklama yaptı. Yaklaşık 10 yıldır çözüm beklediklerini belirten hak sahipleri, 6 kat imar düzenlemesinin mağduriyeti gidermeye yönelik olduğunu vurguladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın