KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ağustos 2025 Salı
°C

Son hasatlar toplanıyor

Domates, biber ve patlıcan üretimi yaparak geçimlerini sağlayan çiftçiler, tarlalarındaki ürünlerinin son hasadını yapıyor.

Son hasatlar toplanıyor
04 EKİM 2018 PERŞEMBE 18:07
1
2090
0
AA aa

Bölgede mayıs ayı itibariyle ekimi yapılan yerli sebzenin hasadında sona yaklaşıldı. Üretimi yapılan sebzelerden gelir elde eden çiftçiler, geçimlerini sağladıkları tarlalarındaki son ürünleri topluyorlar.

Muş'un birçok köyünde olduğu gibi merkeze bağlı Çöğürlü köyünde yerli sebze üretimiyle uğraşan aileler, kendilerine ait tarlalarında son hasadı yapıyor.

Üreticiler, bu yıl elde edilen ürünlerden iyi bir kazanç sağlayamadıklarını ifade ederek, tarladan 2 TL'ye çıkan ürünün sofraya ulaşıncaya kadar 5 TL'ye çıktığını kaydettiler. Çiftçilerin hiçbir kazanç elde edemediğinden yakınan üreticilerden Şahabettin Yeşilyayla, “Ağustos ayının başında biz hasada başladığımız zaman, domates piyasada biraz fazla olduğu için bir liradan verdik. Bir hafta sonrasında hastalıklar başladı. Elazığ, Bingöl ve Iğdır bölgelerinde çökmeler başlayınca, bir tek Muş tarafı kaldı. Burada da nemin az oluşundan dolayı pek çökme olmuyor. Burada da beyazsinek ve virüs dediğimiz bir hastalık yayıldı. Virüs yayıldıktan bir hafta sonra ürünlerin komplesini kuruttu zaten. Bu kapsamda piyasada sebze ve meyve eksikliği olunca domatesi biz 2 liraya hale vermeye başladık. Hal ise bizden aldığı ürünü 2,5 ile 3,5 arası satıyor. Ürün sofraya gelene kadar 4,5, 5 lirayı buluyor. Burada sadece aracı ve komisyoncular kazanıyor. Çiftçiye herhangi bir kar kalmıyor” diye konuştu.

 “Biz emek veriyoruz ama parayı oturanlar kazanıyor”

Ağabeyiyle birlikte kazanç elde edebilmek adına yerli sebze üretimi yapan üniversite öğrencisi Yusuf Yeşilyayla ise “Geçimimizi sağlayabilmek, para kazanabilmek ve üniversite harçlığımı çıkarabilmek adına sebze ekimi yaptık. Maalesef ektiğimiz ürünlerin yarısını hastalık vurdu. Biz zaten ekiyoruz, çabalıyoruz, ancak mazota, elektriğe, tohuma para harcıyoruz. Ürünlerimizi tarlamızdan bir liraya, 1,5 liraya çıkarıyoruz. Komisyoncular ise tarladan bu fiyata aldıkları ürünleri 4 ile 5 liraya veriyorlar. Bu iş böyle yürümüyor, para kazanamıyoruz. Biz emek veriyoruz, ama parayı oturanlar kazanıyor” şeklinde konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.08.2025
01:26
Bingöl`de kaza! Otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti
Bingöl'de kaza! Otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti
Hayatını kaybeden 65 yaşındaki Kadriye Korkulu'nun, Belediye Başkanı Erdal Başkan Arıkan'ın teyzesi olduğu öğrenildi.
18.08.2025
23:46
Bingöl`de piknik yapan aile ölümden döndü
Bingöl'de piknik yapan aile ölümden döndü
Baraj sularının aniden yükselmesiyle piknik yapan aile mahsur kaldı. Ağaç dallarına tutunarak hayatta kalan ve güçlükle kurtarılan aile, siren uyarı sesinin duyulmadığını vurguladı.
18.08.2025
23:43
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kırtasiye Yardımı Çağrısı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kırtasiye Yardımı Çağrısı
Bingöl Umut Kervanı, Eylül ayında başlayacak olan 2025-2026 yılı eğitim ve öğretim yılında yetim ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamak için hayırseverlere yardım çağrısında bulundu.
18.08.2025
20:45
Bingöl`de aranan 29 firari yakalandı
Bingöl'de aranan 29 firari yakalandı
Bingöl'de aranan şahıslara yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda, firari olan 29 şahıs yakalandı. Vali Usta: 'Aranması olup da hiçbir şey olmamışçasına aramızda dolaşanlara karşı mücadelemiz kararlılıkla sürüyor. Bingöl'ümüzün huzuru için onlara asla yer vermeyeceğiz' dedi.
18.08.2025
20:12
12 Bingölspor, bilet fiyatlarını açıkladı
12 Bingölspor, bilet fiyatlarını açıkladı
2025-2026 sezonunda 3. Lig'de mücadele edecek olan yeşil beyazlı temsilcimiz 12 Bingölspor, iç saha maçlarına dair bilet ve kombine fiyatlarını duyurdu ve 'Bu sezon sen de yerini al, şehrinin takımına omuz ver' çağrısında bulundu.
18.08.2025
19:44
Körtewliler yaylada şenlendi
Körtewliler yaylada şenlendi
Bingöl merkeze bağlı Çukurca köyü (Körtew) sakinleri, ikincisi bu yıl düzenlenen yayla şenliğinde bir araya geldi. Çeşitli ikramların yapıldığı şenlikte, sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde coşan yöre halkı, halaylar çekerek gönüllerince eğlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın