KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Temmuz 2026 Perşembe
°C

Son yüzyılın en sıcak kışını yaşadık

Yapılan ölçümlere göre, geçtiğimiz kış, dünyada yüzyıldan uzun bir süredir yaşanan en sıcak kıştı. Öte yandan her mevsim sıcak olan Arabistan'da nispetem soğuma görüldü.

Son yüzyılın en sıcak kışını yaşadık
16 MART 2007 CUMA 09:21
0
1214
0
AA aa
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinin internet sitesinde açıklanan ölçüm sonuçlarına göre, kayıtların tutulmaya başlandığı 1880'den bu yana, geçen aralık-şubat arasındaki dönem, dünyada yaşanan en sıcak kış oldu.

İnternet sitesindeki rakamlara göre, aralık-şubat dönemindeki ortalama sıcaklık, 20. yüzyıl ortalamasından 1,3 derece daha yüksekti. Bu sıcak kışta, ocak ayının rekor seviyede sıcak geçmesinin etkili olduğu belirtildi. Bu hesaplamada, kara parçaları ve okyanuslar üzerindeki sıcaklık birlikte dikkate alındı.

Sıcaklıklar Avrupa, Asya, Afrika'nın batısı, Brezilya'nın güneydoğusu ve ABD'nin kuzeydoğu kesiminde ortalamanın üstünde olurken, ABD'nin orta kesimi ile Suudi Arabistan'ın bazı kesimlerinde ortalamanın altında oldu.

Ayrıca kuzey yarımkürede kış aylarında kara parçalarındaki sıcaklık rekor düzeyde yüksek olurken, okyanusların yüzeyindeki sıcaklık da 1997-98 kışından sonra en yüksek ikinci seviyede idi. Şimdiye kadar yaşanan ikinci en sıcak kış 2004 kışı, üçüncü en sıcak kış ise 1998 kışı oldu.

En sıcak 10 kışın ise 1995'ten bu yana yaşandığı belirtildi. 20. yüzyıl boyunca kara parçalarında sıcaklığın her on yılda yaklaşık 0,11 derece arttığı, ama sıcaklık artış oranının 1976'dan bu yana 3 kat büyük olduğu ve her on yıl için 0,32 derece olarak gerçekleştiği belirtildi.

-KÜRESEL ISINMA-

İdarenin Ulusal İklimsel Veri Merkezi yetkililerinden Jay Lawrimore ise telefonla yaptığı açıklamada, "Biz bu kışın, sera etkisi gazlarının etkisinin bir kanıtı olduğunu söylemiyoruz" dedi.

Ancak Lawrimore, kendi merkezinin çalışmalarının Hükümetlerarası İklim Değişikleri Kurulunun çalışmalarının bir parçası olduğunu belirtti. Kurul geçen ay yayınladığı raporda, iklimde değişiklik olduğunu ve insan etkinliklerinin bu değişimdeki payının kuvvetle muhtemel olduğunu belirtmişti.

Lawrimore "Dolayısıyla, bu kurulun bir parçası olarak bazı sonuçlara varıldığını ve ısınma eğiliminin kısmen sera etkisi gazlarının salınımlarının sonucu olduğunu biliyoruz. Uzun dönemli eğilimlere ve uzun dönemli değişikliklere bakarak, doğal ve insan kaynaklı iklim değişikliklerini daha iyi anlayabiliriz" dedi

(aa)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.07.2026
19:08
3. Kısım Sanayi Sitesi`nde Hedef Ulaşım Sorununu Bitirmek
3. Kısım Sanayi Sitesi'nde Hedef Ulaşım Sorununu Bitirmek
501 iş yerinden oluşan ve bunlardan 200'ünün faaliyete başladığı 3. Kısım Küçük Sanayi Sitesi'nde, geçen yıl 3 bin 600 metrelik sıcak asfalt tamamlanırken, bu yıl kalan 11 kilometrelik yol ağının bitirilmesi hedefleniyor.
30.07.2026
12:06
25 Kovan Kül Oldu, Bingöllü Arıcılar Kenetlendi
25 Kovan Kül Oldu, Bingöllü Arıcılar Kenetlendi
Solhan'da Yakup Koçak'a ait 25 arı kovanının kundaklandığı iddiası üzerine başlatılan inceleme sürerken, Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği mağdur üretici için dayanışma kampanyası başlattı. Birlik Başkanı Mehmet Ali Aba, tüm arıcılara 'Bir kovan da sen ver' çağrısında bulundu.
30.07.2026
10:44
Motorine Dev Zam Kapıda!
Motorine Dev Zam Kapıda!
Akaryakıt sektöründen gelen son bilgilere göre motorin fiyatlarına bu gece yarısından itibaren 5 TL'ye varan zam bekleniyor. Zam gereksiniminin ÖTV'den karşılanmaması halinde Bingöl'de motorinin litre fiyatı 85 TL'ye ulaşacak.
29.07.2026
20:48
Baraç`tan TOKİ Teslimat Sürecine Tepki
Baraç'tan TOKİ Teslimat Sürecine Tepki
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, 'Hak sahipleri yeni mali yüklerle karşı karşıya, Bingöl milletvekilleri neden sessiz?'
29.07.2026
20:47
Bingöllü Dağcılar Süphan Zirvesinde
Bingöllü Dağcılar Süphan Zirvesinde
Yüksek İrtifa Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri, 4 bin 58 metre rakımlı Süphan Dağı tırmanışını başarıyla tamamladılar.
29.07.2026
20:46
Eğitim-Sen:
Eğitim-Sen: 'Güçlendirmeye Evet, Plansızlığa Hayır!'
Ağustos ayı içerisinde birçok eğitim kurumunun güçlendirilmesine yönelik ihale yapılacak olmasına dair eleştirileri ve endişelerini paylaşan Eğitim-Sen Bingöl Şubesi; 'Güçlendirme gerekli ama planlama yanlış; öğrenciler ve öğretmenler belirsizlikle karşı karşıya bırakılıyor.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın