KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

Stk'lardan bakan yılmaz'ın açıklamasına tepki

Bingöl'deki bazı STK'lar, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın bir gazeteye 'Kürtçenin Zazaca lehçesine ilişkin belirlemelerin'ne ilişkin verdiği demecine tepki gösterildi.

Stk`lardan bakan yılmaz`ın açıklamasına tepki
24 KASIM 2010 ÇARŞAMBA 09:09
0
2822
18
AA aa

Bingöl'de aralarında Fırat Eğitim Ve Kültür Derneği (Fırat-Der), Bingöl Sosyal Kültürel Ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER), Bingöl Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (BİNYAR), Bingöl Kalkınma Merkezi, Makine Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilciliği, SES, İHD, Eğitim Sen, Büro Emekçileri Sendikası ve İnşaat Mühendisleri Odası'nın da bulunduğu STK'lar, gündemdeki Zazaların kökenine ilişkin tartışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Zazalarla ilgili yapılan açıklamaların farklı politik kişilerden ve değişik resmi düzeylerden gelmesine rağmen kullanılan dilin aynı olduğu belirtilen açıklamada, bu açıklamaların şimdiye kadar Kürt realitesini inkar eden veya kerhen kabul eden kişiler tarafından yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, "Genelkurmay'ın, Başbakan'ın, Tunceli ve Bingöl üniversitelerinin, Bingöl milletvekillerinin ve en son Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yaptıkları açıklamalar bu işin doğaçlama olmadığını, resmi bir politika olduğunu ortaya koymaktadır" denildi. 

DEVLET BAKANI'NIN AÇIKLAMASI TALİHSİZ

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın bir gazeteye "Kürtçenin Zazaca lehçesine ilişkin belirlemelerin"ne ilişkin verdiği demecine tepki gösterilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın Zazalar hakkında talihsiz açıklamaları oldu. Biz aşağıda isimleri yer alan Bingöl'ün sivil toplum örgütleri Sayın Bakan'a soruyoruz. 'Zazaca Kürtçeden farklı bir dil, korunması gerekli' derken Zazacanın korunması için ileri sürdüğünüz gerekçe onu Kürtçeden farklı görmeniz midir? Kürtçeden kastettiğiniz nedir? Ayrıca bu ifadenizle Kurmanca'yı ötekileştirmiş olmuyor musunuz? Şayet Kürtçeden kastettiğiniz Kurmanci ise geriye kalan Soranca, Goranca, Lurca, Hewremanca da Zazaca gibi Kürt dil ailesinden dışlanmış olmuyor mu? Ayrıca Zazacanın filolojik farklılığına vurgu yaparken diğer Kürtçe diyalektlerden ve bunlar arasındaki gramatik mukayeselerden haberdar olmanız gerekmiyor mu? 'Anadilde eğitim tartışmasında Zazaların da talepleri var diyebilir miyiz?' sorusuna verdiğiniz cevapta 'Zazaların bu anlamda farklı talepleri yok' derken Zazalardan görüş aldınız mı? Soruyoruz anadilde eğitim sağlanmadan herhangi bir dilin kültürel varlığını devam ettirmesi mümkün müdür?"

SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Bu ve benzeri açıklamaların Kürt kimliğini deforme etmeye yönelik olduğu ve tüm yetkililerin, artık Kurmancıyla, Zazasıyla bir bütün olan Kürt halkına resmi tanım getirme arzusuna son vermeleri gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi: "Daha düne kadar Kürtler yoktur, Türktür diyen çakma görüşün yeni bir versiyonuyla karşı karşıyayız. Nedense bu ülkede yetkili olmakla gerçekleri inkar etmek her zaman doğru orantılı olmuştur. Bakan Bey'in bu açıklamalarına esefle yaklaştığımızı ve bundan sonra da bu tarz açıklamalar karşısında sessiz kalmayacağımızı" denildi
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
zazalar (@Misafir_882)
26 Kasım 2010 Cuma 02:39
www.zazalar.net zazalar kürt değildir.. kürtleri severiz.. ama şartları daha fazla zorlarlarsa büyük sıkıntının doğmasına sebep olurlar.. www.zazalar.net
info (@Misafir_881)
26 Kasım 2010 Cuma 02:37
Sayın bakana aynen katılıyoruz.. Zazalar kürt değildir.. Kürt olduğunu iddia eden zazalar aslını inkar eden kişilerdir. Kürtlerin ipi ile kuyuya inilmez.. Aha şeyh saidin durumu herkese ibret olsun.. şeyh saidi yakalatan bizzzat ahmet türk ün dedesidir. hatta şeyh sait iftiraya bile uğramıştır.. kendisinin asla bir kürt devlerti kurmak gibi bir niyeti yoktu.. Zaza kardeşlerimizin hepsinide zazalar.net isimli web sitesine bekliyoruz..
nihat ergün (@Misafir_878)
25 Kasım 2010 Perşembe 21:36
Kurmancimi,Soranimi,Lorimi,bahdinimi?
Asli olmayan bir seyin nasil fotokopisi olur?
http://www.zazaki.de/turkce/makaleler/asmen-kiyas.htm
http://zazasiteler.tr.gg/
Zazaca yok olurken halen bir zazaca Tv yok diye türkleri ve kürtleri protesto edecegine sadece böyle utanmazca laf edersiniz,yürüyün gidin kim takar sizi el alemin dalkavuklari sizi.
Sizin Zazalari zerre kadar düsündügünüz yok,sadece efendilerinize enayi ariyorsunuz.
nihat ergün (@Misafir_877)
25 Kasım 2010 Perşembe 21:35
Bizde Sizi Protesto ediyoruz Utanmazlar !
Bunlarda zerre kadar utanma vede arlanma yok, be kardesim kürtcenin siveleri derken cahilliginiz diz boyu,birde utanmadan ukalalik etmektesiniz.
Soruyorum kürtcenin sivesi diyorsunuz öyle dediginize göre kürtce diye bir dilin olmasi gerekiyor eee hangisi bu kürtce?
erdal can (@Misafir_868)
25 Kasım 2010 Perşembe 08:18
sayın bakanıma aynen katılıyorum zaza ayrı kürt ayrı STK lar laf yetiştireceğine gitsinler o bahsinin ettikleri filolojik morfolojik yapısını iyi incelesinler zazacada eril dişil ayrımı var zazacanın bu yapısı bile kürtçeyle aynı dil olmadığının kanıtıdır. laf yetiştirmeyin zazacanın lehçe olduğuna dair bilimsel bir delil sunun
hezargol (@Misafir_854)
24 Kasım 2010 Çarşamba 19:48
ah ah ah.bu bingöllü hemşehrilerimiz konuya ne kadar da sığ ve dar bakış açısıyla yaklaşıyor.kürtler zazaları asimile edecekmiş, nasıl oluyor bir açıklasınlarda biz de öğrenelim.üniversitede hem zazaki hem de kurmanci yüksek lisans dersleri ilemi oluyor.yoksa trt şeş te zazaki programları ilemi oluyor.asimilasyon nasıl yapılır merak ediyorlarsa 85 yıllık bu ülkenin politikalarına baksınlar.bir de hiç bir kurmanc, kurmanciye dil demez.çünkü kurmancinin bir lehçe olduğunu biliyorlar.tıpkı zazaki(dımılıki),sorani,hewremani(gorani) gibi.
Zaza Heso (@Misafir_848)
24 Kasım 2010 Çarşamba 17:38
sapla samanı bılınclıce karıstıranlara
Azerıceyı gectık peki ozbekce turkmence kazakca kırgızca bir lehce degıl mı ve anlasılmıyor mu kısa zamanda ve fakat Zazaca neden anlasılmıyor kurtlerce
Varto ve Karlıoava da bırkere zazalar kurtler beraber yasıyor o kadar da anlasınlar bırbırlerını yanı
Ona bakarsan ben de tunusta kaldım bıraz berberılerın dılını konusabılıyorum
Sen bana sunu soyle batmanlı vanlı dıyarbakırlı neden zazacayı anlayamıyor yuzyıllardır


feyzi aydin (@Misafir_847)
24 Kasım 2010 Çarşamba 17:24
sayina bakana sonuna kadar katiliyorum ve size soruyorum nekadar kürtce konusanlar zazaca konusabiliyor yada anlayabiliyor ben rastlamadim ama zaza olup kürtce konusanlara cok rastladim .Simdi kendi kendime soruyorum bazen, dil ve konusanlar ortadayken kürtlerde zazalarimi yok saymak istiyorlar .Bu sivil toplum örgütleri pkk ürgütlerimi acaba inkarci politika örgütlerimidir..bunu anlamak icin zamanlan görecegiz.
özkan çewlik (@Misafir_846)
24 Kasım 2010 Çarşamba 16:44
zazalar kürttür.bunu arkeologlar avesta da görmüş ve yüzyıllar önce yazılan mewlidlerde kapak kısmında (MEWLİDE KIRDKİ) olarak belirtilmiştir.hiçbir bilgi belgesi olmadan çıkıp kürtçenin lehçesi değildir demek cahilliktir.ayrıca bu konuda GENETİK BİLİMİ ZAZALARIN KÜRT OLDUĞUNU BİLİMSEL OLARAK İSPATLADI. madem bakansınız madem zazasınız devletin bütün imkanları emrinizde kurun bi komisyon bilim adamlarından tarihçilerden oluşan bir heyet gelsinler bölgede ve zaza dili üzerinde araştırmalarda bulunsunlar neden yapmıyosunuz bunu bakan efendi.
palu (@Misafir_844)
24 Kasım 2010 Çarşamba 16:11
zazalar ZAZADIR. kürtlerde küttür. analmıyorum bu bizim zazaları acaba birilerinden maaş mı alıyorlar yoksa zazaları kürt göstermek meslekleri mi? anladığım kadarıyla zazaların haklarını ve kendi kimliğini savunması kürt kardeşlerimizin hoşuna gitmiyor. evet zazalar yeni bir irkçılıkla karşı karşıyalar bunada kürt ırkçılığı diye bilriz
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın