KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ağustos 2026 Perşembe
°C

Taahhütlerin kurbanı…

Geçmiş yılların en gözde ve popüler eğitim kurumlarından Bingöl Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi (EML), şimdilerde yoksulluğu oynuyor

Taahhütlerin kurbanı…
23 KASIM 2007 CUMA 09:01
0
1524
0
AA aa
Eğitime el uzatan siyasiler dengeleri alt üst ettiler. Yapılması planlanan 15 milyon YTL'lik fabrika niteliğindeki Bingöl Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi yeni binası, 2 milyon YTL'lik Karlıova Lisesi'ne kurban edildi. 560 öğrenci okulsuz ve atölyesiz kaldı.


İlk darbeyi, ‘üniversite sınavlarında meslek liselerine yönelik uygulanan kat sayı uygulaması' ile, ikinci darbeyi ise 1 Mayıs 2003 depreminde binanın ağır görmesiyle alan EML, son darbeyi yeni bina yapımı sırasında Karlıova Lisesi'ni yapacağını taahhüt eden işadamlarından aldı.

İşte Bingöl'ün fabrika niteliğindeki okulun atölyesiz kalışı ve yaşanan süreç…
Bingöl'de 1 Mayıs 2003'te meydana gelen depremde ağır hasar gördüğü gerekçesiyle boşaltılan ve Fenerbahçe Kulübü tarafından yaptırılan prefabriklere taşınan EML, aynı kaderi paylaşan Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nca yürütülen Eğitime Fiziksel Katkı Projesi (EFİKAP) kapsamına alındı.
Yaklaşık 15 milyon YTL tutarındaki yeni okul binası için başlatılan girişimler devam ederken 2005 yılında Karlıova'da meydana gelen depremlerde hasar gören Karlıova Lisesi'nin yapımını 2 işadamı üstlendi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i makamında ziyaret eden Bingöl Valisi, Bingöl eski milletvekilleri, il milli eğitim müdürü ve okul yapımını üstlenen işadamları, sunulan protokolü imzaladı. Bunun üzerine Bakanlık, Karlıova Lisesi'nin yapımını devlet yatırım programından çıkardı fakat kısa süre sonra işadamları taahhüdünden vazgeçtiğini açıkladı. Karlıova bölgesinden yapılan baskılar üzerine bakanlıkla görüşen siyasiler, EFİKAP Projesi kapsamında yapılması planlanan EML ve halk eğitim merkezi müdürlüğü binalarından birinden vazgeçilmesi durumunda Karlıova Lisesi'ni programa alabileceklerini belirttiler. Bunun üzerine siyasiler, maliyeti yaklaşık 15 milyon YTL'yi bulan EML yeni binasının yerine 2 milyon YTL'lik Karlıova Lisesi'nin yapılması önündeki taleplerini aktardılar. Karlıova Lisesi'ni yapan Bakanlık, halk eğitim merkezi müdürlüğü inşaatını da geçtiğimiz yaz aylarında başlattı. Prefabriklerde eğitimini sürdüren EML öğrencileri, atölye olmadığı için 2003 depreminden sonra meslek derslerinde gerekli uygulamalı eğitimi göremiyor.
Umutlar MYO'nun taşınmasına bağlandı
Aradan geçen 4 yıllık sürede eğitimini prefabrik yapılarda devam ettiren 560 öğrenci, umutlarını 2007–2008 öğretim yılı başında tamamlanması planlanan ziraat fakültesine taşınacağını açıklayan meslek yüksekokulunun binasına bağladı. Tüm hazırlıkları buna göre şekillendiren ve eski okul binasını yıkıp atölyelerdeki malzemeleri prefabriklere taşıyan EML, sessizce girdiği çıkmazı fark edemedi. Planlarını, yeni bina yapılıncaya kadar eğitime Bingöl Lisesi eski binasından taşınacak olan MYO'nun yerinde geçerek devam ettireceği yönünde yapan EML, müteahhit firmanın son dakika golüyle ters köşe oldu. Fakülte inşaatı için gerekli olan 1 milyon YTL'lik ödenek çıkartılamadığı için bina teslimini 2008'e ertelediğini açıklayan müteahhit firmanın bu beyanı, dengeleri tersine çevirdi. Fakülte inşaatı teslim edilmediği için MYO yerinde kalınca, EML'nin 560 öğrencisi, makinelerin doldurulduğu prefabriklere dönemeyince ortada kaldı. Böylece mesleksiz ve seyyar olarak eğitim verilen EML, yeni binasına kavuşma hayalleri gelmeyecek bahara kalmış oldu.
2 okul bir arada
İl Milli Eğitim müdürlüğü'nün kararıyla geçici olarak yaklaşık bin öğrencinin eğitim gördüğü Bingöl Lisesi yeni binasına aktarılan EML öğrencileri, saat 13.00–19.30 arasında eğitimine devam ediyor. Ancak meslek öğrenmek için bu okulu tercih eden öğrenciler, elektrik, bilgisayar, metal, mobilya-dekorasyon ve torna-tesviye bölümlerinin bulunduğu okulda atölye eğitimi alamıyor. 2007 devlet yatırım programına alınan EML yeni binasının ise ne zaman yapılacağı bilinmiyor. Sorulara alınan cevap ise ‘Devlet ne zaman param var derse o zaman yapılır' şeklinde.
Karlıova Lisesi'ni yapacağını taahhüt eden ancak daha sonra taahhüdünden vazgeçen müteahhitler, 15 milyon YTL'lik EML yeni binasını Karlıova Lisesi'ne kurban eden siyasiler ve bu durum karşısında eli kolu bağlı bekleyen bürokrasilerin 560 öğrencinin eğitimi için ne gibi bir çalışma başlatacağı bilinmiyor.
Bilinen tek gerçek; 560 öğrencinin uygulamalı sanat eğitimini hiçe sayan sistemin, Atatürk'ün ‘Sanatsız Kalan Bir Milletin Hayat Damarlarından Biri Kopmuş Demektir' sözü karşısında savunmasız kaldığıdır.


BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2026
01:04
Bingöl`den bir Sadin Babo geçti
Bingöl'den bir Sadin Babo geçti
Bingöl'ün sevilen simalarından Sadin Babo, geride yüzlerce hatıra, sıcak bir tebessüm ve gönüllerde silinmeyecek bir iz bırakarak hayatını kaybetti. Mehmet Emin Barslan, Sadin Babo'nun ardından kaleme aldığı duygu yüklü yazısında, onun yalnızca bir insan değil, değişen Bingöl'ün hafızasında yaşayan bir değer olduğunu anlattı.
20.08.2026
01:02
Bingöl`e 190 okul bahçe görevlisi kontenjanı
Bingöl'e 190 okul bahçe görevlisi kontenjanı
Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde okulların güvenliğini artırmak amacıyla planlanan 30 bin okul bahçe görevlisinin illere göre kontenjanları belli oldu. Bingöl için 190 kişilik kontenjan ayrıldı. Görevlilerin yaklaşık 9 ay süreyle çalıştırılması ve ücretlerinin asgari ücret seviyesinde olması planlanıyor.
20.08.2026
01:00
Uçar:
Uçar: '100 yıl sonra tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız'
Bingöl'de 'Barışın Sözünü Halkla Kuruyoruz' buluşmaları kapsamında yeni sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, yeni sürecin Türkiye'nin demokratikleşmesi ve kalıcı barış açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Meclis'teki çerçeve yasanın sürecin başlangıcı olarak değerlendirilmesi ve toplumsal desteğin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Uçar, Türkiye'nin 100 yıl önce kaybettiği bir fırsatın yeniden ortaya çıktığını vurguladı.
20.08.2026
00:59
MEB`den yeni eğitim yılı genelgesi
MEB'den yeni eğitim yılı genelgesi
2026-2027 eğitim öğretim yılı 14 Eylül'de başlayacak. Millî Eğitim Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgeyle okullarda cep telefonu kullanımından deneme sınavlarına, veli görüşmelerinden kayıt ücretlerine kadar birçok başlıkta yeni dönemde uygulanacak esaslar belirlendi. Bakanlık dışındaki deneme ve tarama sınavlarına okullarda izin verilmeyecek, veli görüşmeleri ise yalnızca Okul Randevu Sistemi üzerinden yapılacak.
20.08.2026
00:57
Bingöl-Muş yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş karayolunun Kardeşler köyü mevkisinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
20.08.2026
00:53
Bingöl`de HİZMET-İŞ kongresi! Akdemir güven tazeledi
Bingöl'de HİZMET-İŞ kongresi! Akdemir güven tazeledi
HİZMET-İŞ Sendikası Bingöl Şubesi'nin 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel kurulda Abdülmecit Akdemir yeniden şube başkanlığına seçilerek güven tazeledi. Kongrede çalışma hayatının sorunlarından taşeron işçilere, KİT'lerdeki kadro beklentisinden vergi adaletine ve 'Terörsüz Türkiye' hedefine kadar birçok başlık gündeme geldi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın