KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Haziran 2025 Salı
°C

Taahhütlerin kurbanı…

Geçmiş yılların en gözde ve popüler eğitim kurumlarından Bingöl Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi (EML), şimdilerde yoksulluğu oynuyor

Taahhütlerin kurbanı…
23 KASIM 2007 CUMA 09:01
0
1336
0
AA aa
Eğitime el uzatan siyasiler dengeleri alt üst ettiler. Yapılması planlanan 15 milyon YTL'lik fabrika niteliğindeki Bingöl Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi yeni binası, 2 milyon YTL'lik Karlıova Lisesi'ne kurban edildi. 560 öğrenci okulsuz ve atölyesiz kaldı.


İlk darbeyi, ‘üniversite sınavlarında meslek liselerine yönelik uygulanan kat sayı uygulaması' ile, ikinci darbeyi ise 1 Mayıs 2003 depreminde binanın ağır görmesiyle alan EML, son darbeyi yeni bina yapımı sırasında Karlıova Lisesi'ni yapacağını taahhüt eden işadamlarından aldı.

İşte Bingöl'ün fabrika niteliğindeki okulun atölyesiz kalışı ve yaşanan süreç…
Bingöl'de 1 Mayıs 2003'te meydana gelen depremde ağır hasar gördüğü gerekçesiyle boşaltılan ve Fenerbahçe Kulübü tarafından yaptırılan prefabriklere taşınan EML, aynı kaderi paylaşan Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nca yürütülen Eğitime Fiziksel Katkı Projesi (EFİKAP) kapsamına alındı.
Yaklaşık 15 milyon YTL tutarındaki yeni okul binası için başlatılan girişimler devam ederken 2005 yılında Karlıova'da meydana gelen depremlerde hasar gören Karlıova Lisesi'nin yapımını 2 işadamı üstlendi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i makamında ziyaret eden Bingöl Valisi, Bingöl eski milletvekilleri, il milli eğitim müdürü ve okul yapımını üstlenen işadamları, sunulan protokolü imzaladı. Bunun üzerine Bakanlık, Karlıova Lisesi'nin yapımını devlet yatırım programından çıkardı fakat kısa süre sonra işadamları taahhüdünden vazgeçtiğini açıkladı. Karlıova bölgesinden yapılan baskılar üzerine bakanlıkla görüşen siyasiler, EFİKAP Projesi kapsamında yapılması planlanan EML ve halk eğitim merkezi müdürlüğü binalarından birinden vazgeçilmesi durumunda Karlıova Lisesi'ni programa alabileceklerini belirttiler. Bunun üzerine siyasiler, maliyeti yaklaşık 15 milyon YTL'yi bulan EML yeni binasının yerine 2 milyon YTL'lik Karlıova Lisesi'nin yapılması önündeki taleplerini aktardılar. Karlıova Lisesi'ni yapan Bakanlık, halk eğitim merkezi müdürlüğü inşaatını da geçtiğimiz yaz aylarında başlattı. Prefabriklerde eğitimini sürdüren EML öğrencileri, atölye olmadığı için 2003 depreminden sonra meslek derslerinde gerekli uygulamalı eğitimi göremiyor.
Umutlar MYO'nun taşınmasına bağlandı
Aradan geçen 4 yıllık sürede eğitimini prefabrik yapılarda devam ettiren 560 öğrenci, umutlarını 2007–2008 öğretim yılı başında tamamlanması planlanan ziraat fakültesine taşınacağını açıklayan meslek yüksekokulunun binasına bağladı. Tüm hazırlıkları buna göre şekillendiren ve eski okul binasını yıkıp atölyelerdeki malzemeleri prefabriklere taşıyan EML, sessizce girdiği çıkmazı fark edemedi. Planlarını, yeni bina yapılıncaya kadar eğitime Bingöl Lisesi eski binasından taşınacak olan MYO'nun yerinde geçerek devam ettireceği yönünde yapan EML, müteahhit firmanın son dakika golüyle ters köşe oldu. Fakülte inşaatı için gerekli olan 1 milyon YTL'lik ödenek çıkartılamadığı için bina teslimini 2008'e ertelediğini açıklayan müteahhit firmanın bu beyanı, dengeleri tersine çevirdi. Fakülte inşaatı teslim edilmediği için MYO yerinde kalınca, EML'nin 560 öğrencisi, makinelerin doldurulduğu prefabriklere dönemeyince ortada kaldı. Böylece mesleksiz ve seyyar olarak eğitim verilen EML, yeni binasına kavuşma hayalleri gelmeyecek bahara kalmış oldu.
2 okul bir arada
İl Milli Eğitim müdürlüğü'nün kararıyla geçici olarak yaklaşık bin öğrencinin eğitim gördüğü Bingöl Lisesi yeni binasına aktarılan EML öğrencileri, saat 13.00–19.30 arasında eğitimine devam ediyor. Ancak meslek öğrenmek için bu okulu tercih eden öğrenciler, elektrik, bilgisayar, metal, mobilya-dekorasyon ve torna-tesviye bölümlerinin bulunduğu okulda atölye eğitimi alamıyor. 2007 devlet yatırım programına alınan EML yeni binasının ise ne zaman yapılacağı bilinmiyor. Sorulara alınan cevap ise ‘Devlet ne zaman param var derse o zaman yapılır' şeklinde.
Karlıova Lisesi'ni yapacağını taahhüt eden ancak daha sonra taahhüdünden vazgeçen müteahhitler, 15 milyon YTL'lik EML yeni binasını Karlıova Lisesi'ne kurban eden siyasiler ve bu durum karşısında eli kolu bağlı bekleyen bürokrasilerin 560 öğrencinin eğitimi için ne gibi bir çalışma başlatacağı bilinmiyor.
Bilinen tek gerçek; 560 öğrencinin uygulamalı sanat eğitimini hiçe sayan sistemin, Atatürk'ün ‘Sanatsız Kalan Bir Milletin Hayat Damarlarından Biri Kopmuş Demektir' sözü karşısında savunmasız kaldığıdır.


BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.06.2025
15:26
Bingöl`de bayram hazırlığı! Ekipler teyakkuzda!
Bingöl'de bayram hazırlığı! Ekipler teyakkuzda!
Kurban Bayramı tedbirleri kapsamında 75 uygulama noktasında 978 personelin görev alacağını belirten Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, dronlarla trafik uygulamalarının yanı sıra dedektör köpeklerin de sahada olacağını vurguladı.
02.06.2025
23:58
Bingöl Engelliler Platformundan tepki!
Bingöl Engelliler Platformundan tepki! 'Kaldırımlar engel, sokaklar tuzak!'
Platform Başkanı Korkutata: 'Kent merkezindeki kaldırımlar, esnaf tarafından işgal edilerek tamamen kullanılamaz hale geldi. Masa, sandalye, tezgâh ve ürünlerin gelişigüzel yerleştirilmesi nedeniyle engelli bireyler kaldırım yerine ana yolları kullanmak zorunda kalıyor.'
02.06.2025
23:56
Bingöl İHL`den örnek çalışma! Okul masa ve sıralarını yenilediler
Bingöl İHL'den örnek çalışma! Okul masa ve sıralarını yenilediler
Öğrencilerin daha temiz, sağlıklı ve motive edici bir ortamda eğitim görmeleri amacıyla yapılan bu yenileme çalışmasının, aynı zamanda dayanışma ve sorumluluk bilincinin de güzel bir yansıması olduğu vurgulandı.
02.06.2025
23:33
Arafat Bingöl ‘Yılın İş Adamı` ödülüne layık görüldü
Arafat Bingöl 'Yılın İş Adamı' ödülüne layık görüldü
Bingöllü hemşehrimiz Arafat Bingöl, Sosyal Yaşam Dergisi Klass Magazi'nin gerçekleştirdiği organizasyonda yılın iş adamı ödülüne layık görüldü.
02.06.2025
17:34
Bingöl Umut Kervanı`ndan 290 aileye destek
Bingöl Umut Kervanı'ndan 290 aileye destek
2025 Mayıs faaliyet raporunu açıklayan Bingöl Umut Kervanı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Behçet Yıldız, Kurban Bayramı için hazırlıklara da dikkat çekti ve Kurban bedelinin 14 Bin TL olduğunu duyurup çağrıda bulundu.
02.06.2025
17:22
Bingöl Üniversitesi 36 akademisyen alacak
Bingöl Üniversitesi 36 akademisyen alacak
Belirlenen kadrolar için başvurular 02-16 Haziran 2025 tarihleri arasında kabul edilecek. Alınacak akademisyenlere dair kadro türleri, sayıları ve başvuru detayları şöyle;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın