KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
31 Temmuz 2026 Cuma
°C

Taş değirmeni teknolojiye direniyor

Genç ilçesinde buğday değirmenleri teknolojiye karşı ayakta durmaya çalışıyor. Buğdaydan un üretimi büyük oranda teknolojik değirmenler ve modern un fabrikalarında yapılsa da sayıları azalan ve artık nostaljik değer taşıyan taş değirmenler teknolojiye direnmeye devam ediyor.

Taş değirmeni teknolojiye direniyor
21 KASIM 2019 PERŞEMBE 17:00
4
7741
1
AA aa

Tarihi insanlık tarihi kadar eski olan ve nesli tükenmekte olan taş değirmenler, günümüzün teknolojik değirmenleri ve modern un fabrikalarına inat direnmeye devam ediyor. Teknolojinin ilerlemesi ve modern buğday üreticilerinin çıkmasıyla birlikte taş değirmenlerin sayısı yok olmak üzere.

İlçenin Yenişehir Mahallesi'nde yaklaşık 20 yıl taş değirmeni işleten Şaban Şavlı, “Taş değirmenin bakımının diğer değirmenlere oranla zor olması ve diğer öğütücüler gibi seri olmamasından dolayı günümüzde tercih edilmediğini belirtti. Şavlı, taş değirmenlerinin en önemli özelliğinin buğdayı ezerek, kepekli un haline getirmek olduğunu belirterek, "İnsanlar günümüzde beyaz unu tercih ediyor, halbuki insanların sağlıklı olarak beslenmeleri açısında kepekli unun büyük önemi var. Taş değirmenler sayesinde kepekli un elde edebiliyoruz" dedi.

Taş değirmenlerin tarihi hakkında bilgi veren Şavlı, "Kol gücüyle çalışan ilk değirmenlerin yerini zamanla rüzgar gücüyle çalışan yel değirmenleri, sonra su değirmenleri, ardından da elektrikli değirmenler aldı. 1 saatte 6 torba buğday öğütebiliyor. Elektrikli değirmenler seri ve zahmetsiz; fakat elektrik fiyatları çok pahalı olduğundan dolayı ilçede bulunan taş değirmenler kapanmanın eşiğine geldi" dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52954)
22 Kasım 2019 Cuma 09:49
çok iyi sağlık açısından bunların sağlık bakanlığı tarafından teşvik edilmesi gerekiyor. Mesela en azından buları işletenlerim sigortaları ve vergilerinin devlet tarafından verilmesi. O kadar ithal ilaç alacağımıza sağlıklı beslen ilaç alma para bizde kalsın
31.07.2026
14:19
Bingöl`de Asfalt Mesaisi Başladı
Bingöl'de Asfalt Mesaisi Başladı
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı asfalt sezonunu başlattı. Kent genelinde 20 kilometrelik yol ağı BSK asfaltla yenilenirken, yaklaşık 40 bin ton asfalt serilecek. Yol yenileme çalışmalarının yanı sıra kaldırım, kavşak, istinat duvarı ve dekoratif aydınlatma projeleri de sezon boyunca etaplar halinde hayata geçirilecek.
31.07.2026
13:48
Bingöl`de İki Otomobil Çarpıştı: 1`i Ağır 8 Yaralı
Bingöl'de İki Otomobil Çarpıştı: 1'i Ağır 8 Yaralı
Genç ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında biri ağır 8 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerince hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.
30.07.2026
19:39
234 Paket Çalıntı Sigarayla Yakalandı, Tutuklandı
234 Paket Çalıntı Sigarayla Yakalandı, Tutuklandı
Bingöl'de bir iş yerinden çalınan 234 paket sigarayla yakalanan şüpheli, polis ekiplerinin çalışması sonucu gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
30.07.2026
19:26
Gündoğdu Kavşağı`nda Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Gündoğdu Kavşağı'nda Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Bingöl merkez Gündoğdu Kavşağı'nda minibüs ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 5 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
30.07.2026
19:08
3. Kısım Sanayi Sitesi`nde Hedef Ulaşım Sorununu Bitirmek
3. Kısım Sanayi Sitesi'nde Hedef Ulaşım Sorununu Bitirmek
501 iş yerinden oluşan ve bunlardan 200'ünün faaliyete başladığı 3. Kısım Küçük Sanayi Sitesi'nde, geçen yıl 3 bin 600 metrelik sıcak asfalt tamamlanırken, bu yıl kalan 11 kilometrelik yol ağının bitirilmesi hedefleniyor.
30.07.2026
12:06
25 Kovan Kül Oldu, Bingöllü Arıcılar Kenetlendi
25 Kovan Kül Oldu, Bingöllü Arıcılar Kenetlendi
Solhan'da Yakup Koçak'a ait 25 arı kovanının kundaklandığı iddiası üzerine başlatılan inceleme sürerken, Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği mağdur üretici için dayanışma kampanyası başlattı. Birlik Başkanı Mehmet Ali Aba, tüm arıcılara 'Bir kovan da sen ver' çağrısında bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın