KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Teşvik paketi gözleri doğuya çevirdi!

Yeni teşvik paketindeki avantajları değerlendirmek isteyen Egeli hazırgiyim ve tekstil ihracatçıları yeni teşvik sisteminde 5. ve 6. bölgede yer alan illerde yatırım yapmak için fizibilite çalışması başlattılar.

Teşvik paketi gözleri doğuya çevirdi!
07 HAZİRAN 2012 PERŞEMBE 06:18
0
1532
0
AA aa

Egeli hazır giyim ihracatçıları, 1990'lı yıllarda Adıyaman'da başarıya ulaşan modellerini bu sefer diğer illerde hayata geçirmeye çalışacak.

Oda başkanlarıyla görüşecekler

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımı ile 08 Haziran'da Muş'ta gerçekleştireceği inceleme gezisine Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk katılarak bölgedeki potansiyeli gözlemleyecekler. İki başkan, 6. bölgede yer alan 15 ilin ticaret ve sanayi odası, organize sanayi bölgesi ve serbest bölge başkanlarının katılacağı toplantıda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki işadamları ile ikili görüşmeler gerçekleştirecekler. İki başkan, daha sonra İzmir'de "Bilgilendirme Toplantısı" düzenleyerek bölgenin avantajlarını Egeli ihracatçılarla paylaşacaklar.

5. ve 6. bölge yatırım için cazip

Yeni Teşvik Sistemi (Yatırımlarda Devlet Yardımları) ile 6. bölge olarak tanımlandırılan Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinin sanayiciler için iş gücü maliyetleri açısından en avantajlı bölge olarak öne çıktığını belirten EHKİB Başkanı Emre Kızılgüneşler, yaptıkları fizibilite sonucunda 6. bölgede yer alan Muş, Van, Bingöl ve Diyarbakır'ı, 5. bölgede bulunan Şanlıurfa ve Erzurum'u tekstil ve konfeksiyon yatırımları için cazip gördüklerini ifade etti.

Tekstil ve Hazırgiyim sektörlerinin emek yoğun sektörler olduğuna işaret eden Kızılgüneşler, "Hazırgiyim sektöründe, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde 1.5 milyon TL'lik yatırımla 500 kişinin istihdam edilebilmesi mümkün. 1990'lı yılların ikinci yarısında Adıyaman'da Egeli ihracatçıların girişimleriyle başlayan konfeksiyon yatırımları bugün o bölgede başarıya ulaştı, önemli ihracatçı firmalar oluştu. Bugün Adıyaman'da tekstil ve konfeksiyon kümelenmesi var. Benzer bir kümelenmeyi Muş, Van, Bingöl, Diyarbakır, Şanlıurfa, Erzurum'da oluşturabiliriz" diye konuştu.

Kadın istihdamına pozitif ayrımcılık şart

Türk hazırgiyim ve tekstil sektörlerinin geçmiş dönemlerde kadın istihdamına pozitif ayrımcılık sağlanması konusunda çok önemli ve kapsamlı projeler hazırladığına da vurgu yapan Kızılgüneşler, "Sektörümüzün bu talebi bugüne kadar Kamu'dan tam beklediği desteği bulamadı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yeni teşvik paketinin başarıya ulaşması için bu desteğin verilmesini olmazsa olmaz koşul olarak görüyoruz. Hazırgiyim sektörünün istihdamının yüzde 70'ten fazlası kadınlardan oluşuyor. Bu sektörün bu bölgede başarılı olabilmesi için kadın istihdamına pozitif ayrımcılık konusunda somut adımların atılması şart" şeklinde konuştu.

Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım yapılacak

Türk tekstil ve hazırgiyim sektörünün geçmiş yıllarda Mısır, Bulgaristan, Gürcistan, Türki Cumhuriyetlerde yatırımlara yöneldiğini anlatan Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, o ülkelerdeki avantajların önemli bölümünün yeni teşvik paketinde yer aldığını bu nedenle, Türk sanayicisinin yurtdışında yatırım yerine, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yatırımı tercih etme konumuna geldiğini ifade etti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Başkanlığı'nda Muş'a gerçekleştirilecek "İnceleme Gezisi" sonrasında Ege İhracatçı Birlikleri'nde tekstil ve hazırgiyim ihracatçılarına bölgenin potansiyelini ve avantajlarını anlatan bir "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tekstil ve Konfeksiyon Yatırımları Bilgilendirme Toplantısı" düzenleyeceklerini kaydeden Ünlütürk, "Bu sürecin sonunda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine yatırım yapmak isteyecek ihracatçılarla, o bölgedeki işadamlarını buluşturan toplantılar gerçekleştireceğiz ve kısa sürede yatırımların hayata geçmesini sağlayacağız. Bugün Türkiye'de en fazla pamuk Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretiliyor, tekstil ve konfeksiyon yatırımları ile bu bölgelerdeki refahı arttırabiliriz. Bu sayede hem bölgedeki terörün beslendiği yoksulluk azalacak, hem de tersine göç hızlanacak" dedi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın