KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Mayıs 2024 Çarşamba
°C

Toki mercek altında

TOKİ ile ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Gözler milyar dolarlık ihaleler ve konutlarda…

Toki mercek altında
08 NİSAN 2008 SALI 12:34
0
928
0
AA aa
Türkiye'nin toplu konut açığını gidermek amacıyla 1980 yılından bu yana faaliyet gösteren Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) 25 yılda yaptığı toplu konut miktarını son beş yıl içinde gerçekleştirdi. TOKİ kısa sürede çok ayrıcalıklı bir kurum konumuna geldi. Bedelsiz arsa alıyor, Hazine arazilerini ise satıyor. Ancak tüketiciler şikayetçi, kurumun sözünü tutmadığı ve konut alanları kandırdığı öne sürüyor. Yolsuzluk iddiaları günlerdir basına yansıyor. Muhalefet partilerinin soru önergeleri ise yanıt bekliyor. Bu ayrıcalıklı kurum bugüne kadar kaç konut yaptı? Hangi konularda suçlanıyor? Hangi müteahhitlere ihale veriliyor? Çok ucuza yaptırılan konutlar sağlam mı? HABERTURK.COM TOKİ dosyasını açıyor.
Hazine'den bedelsiz kapsamında alınan 250 milyon YTL değerindeki 73 milyon metrekare arsaya karşılık 288 bin konut ihale edildi. TOKİ bunun dışında Hazine'ye ait arazileri de satarak kendine milyonlarca dolar gelir elde etti. Ancak  dikkatler TOKİ'nin üzerine çevrildi. İhalelerin veriliş şekilleri, Hazine arazilerinin satışları, Konut projelerinin imara uygunluğu ve hatta TOKİ'nin tanıtım ve reklâmlarını yapan şirketlere kadar bir çok iddia hızla yayılmaya ve sorgulanmaya başlandı.  Son olarak da Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer bugün konuya ilişkin iddiaları köşesine taşıdı. HABERTURK.COM'a konuşan Bayer "Özellikle TOKİ'nin önüne gelen her şeyi satmasının yakından incelenmesi gerekiyor. Hem bu satışlarda kullandığı aracı firmalar hem de satılan yerler çok önemli çünkü hep İstanbul'daki araziler satılıyor ve hep İstanbul'a konut yapılıyor. TOKİ Başkanı ile konuştuğumda bana "Ne yapalım İstanbul dışındaki konutlar ve arsalar satılmıyor" dedi.  Son günlerde iddialar iyice arttı. Konu hakkında TOKİ'nin kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini düşünüyorum " diye konuştu.  TOKİ'nin verdiği sözleri tutmadığını söyleyen Bayer, "Ataköy Konakları"nı bizzat yakından incelediğini ve burada yeşil alanların, yolların, imarda alışveriş merkezi olarak değiştirilmek istendiğini belirtti.


Bayer'in bugünkü köşesinde yer verdiği iddialar ise şöyle:

Ataköy Konakları'nda kandırılıyoruz

Okurumuz Fatih İpek'in "Ataköy Konakları'ndan 'Florya müteahhitleri'ne karşı olmama rağmen TOKİ'nin güvencesi olduğu için bir daire aldım. Bize taahhüt ettikleri gibi tenis kortları ve yeşil alanlar bıraktılar sitede. Nitekim aldığımız bir haberle bu yeşil alanların ve kortların yol yapımı için gideceğini öğrendik. Ayrıca bu yol projesi en başından beri müteahhitler tarafından bilinmekteymiş. Lütfen bunu kamuoyuna yansıtır mısınız, daire alanlar öğrensin" şeklindeki şikâyetinin ardından TOKİ ile ilgili CHP'li Fevzi Topuz (Muğla) ve Çetin Soysal'ın (İstanbul) soru önergeleri düştü önümüze... Kamuoyunda yankı uyandıran olay, "Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun 8.1.2008 tarihli TOKİ raporuyla; TOKİ'nin kendi mülkiyetindeki arazilerini, yine kendine ait Emlak Konut GYO AŞ'ye satmak için Dikran Masis'e ait Eskidji Müzayedeciliğe 1.7 milyon YTL ödediğinin ortaya çıktığına ilişkin habere dayanıyor.

Başbakan'a yöneltilen sorular epeyce ayrıntılı... Özetlersek Çetin Soysal, "TOKİ'nin arsa reklam ve tanıtım faaliyetlerini yürütmek üzere 2003 yılında açılan ihaleye Eskidji Şirketi dışında başka hangi şirketler katılmıştır? Söz konusu ihale, hangi usulle yapılmıştır? Bu ihale ne kadar bedelle Eskidji Şirketi'ne verilmiştir?" diyor.

Fevzi Topuz'un sorularından bir bölüm ise şöyle:

"TOKİ'nin doğrudan kendisi tarafından sattığı arsa ve arazilerden; var mıdır? Varsa, bu satışlarda hangi yol izlenmiştir? Bu taşınmazlar hangi illerimizdedir ve metrekare olarak büyüklükleri nedir? Bu taşınmazlar ne kadar bedelle ve hangi şirketlere satılmışlardır? Bu taşınmazlar, satın alan şirketler tarafından hangi tür (konut, ticaret, otel, sosyal tesis vb.) kullanımlara konu edilmiştir? TOKİ bu satışlardan ne kadar gelir sağlamıştır? Bu gelirler nasıl ve hangi projelerde kullanılmıştır?"


habertürk

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.05.2024
15:29
Hesap kirası pahalıya mal oldu! Dolandırıldı...!
Hesap kirası pahalıya mal oldu! Dolandırıldı...!
Bingöl'de banka hesabını kiraya veren bir şahıs, dolandırıcıların tuzağına düştü, 600 bin TL borçlandırıldı.
15.05.2024
15:28
Bingöl`den Afrika`ya arıcılık eğitimi
Bingöl'den Afrika'ya arıcılık eğitimi
Bingöl Üniversitesi ile Güney Afrika Venda Üniversitesi Arasında 'Arıcılık Alanında İş Birliği Geliştirme Projesi' Altyapı Çalışmaları Başladı. Bingöl'den giden ve bir dizi incelemelerde de bulunan akademisyenler, 'Arı Yetiştiriciliği', 'Ana Arı Yetiştiriciliği' ve 'Bal Arısı Hastalık ve Zararlıları 'eğitimleri verildiler.
15.05.2024
15:27
Bingöl`de `Aile istikbalimizdir` Yürüyüşü
Bingöl'de 'Aile istikbalimizdir' Yürüyüşü
İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 'Desteğe ihtiyacı bulunan her ailenin yanında olduğumuzu ve aynı zamanda ihtiyaç duyulması halinde vatandaşlarımızın aile danışmanlığı hizmetinden ve aile eğitim programlarından ücretsiz olarak faydalanabileceğini vurgulamak isteriz' vurgusunda bulundu.
15.05.2024
15:26
Bingöl Valisi Usta, Genç`te muhtarlarla bir araya geldi
Bingöl Valisi Usta, Genç'te muhtarlarla bir araya geldi
Toplantı, özellikle genel güvenlik ve asayiş konularıyla birlikte, deprem sonrası hasar gören binalar, kira yardımları, yatırımlar, yol, elektrik, meralar, ağaçlandırma, eğitim ve sağlık gibi konulardaki ihtiyaç ve sorunlar ele alındı.
15.05.2024
15:25
Cami kubbesindeki leylek yuvası, yıkım nedeniyle taşındı
Cami kubbesindeki leylek yuvası, yıkım nedeniyle taşındı
Bingöl'ün Genç ilçesinde bir caminin kubbesinde bulunan leylek yuvası, yıkım nedeniyle yandaki binaya taşındı.
14.05.2024
23:50
Bingöl`de uyuşturucu operasyonlarında 28 gözaltı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonlarında 28 gözaltı
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, son iki haftada gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında 28 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın