Balparmak'ın, İstanbul Teknik Üniversitesi danışmanlığı ve TÜBİTAK-Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) desteğiyle yürüttüğü, Türk bal ve arıcılık sektöründe sorunların çözümüne yönelik ''Balda Yörelere Göre Kalıntı, Hile ve Orijin Tespiti'' Ar-Ge projesinde ilk sonuçlar elde edildi.
Balparmak'tan yapılan açıklamaya göre, proje ile özellikle veteriner ilacı kalıntısı problemi olan yörelerde arıcıların eğitimi ve balın hangi yöre ve bitkinin ürünü olduğu tespit ediliyor.
Orijin tespiti çalışmaları kapsamında, Türkiye'nin 7 farklı yöresindeki (Ege Bölgesi, Şanlıurfa, Şemdinli, Yüksekova, Bingöl, Muş, Kayseri) arıcılardan son 3 yıl boyunca bin 500 adedi aşkın bal numunesi toplandı.
Çalışmada numunelerin çok sayıda fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra duyusal özellikleri de incelendi ve veriler bir bütün olarak işlenip, balların hangi yöre ve bitkiye ait oldukları tespit edildi.
''Balda Yörelere Göre Kalıntı, Hile ve Orijin Tespiti Projesi'' çerçevesinde elde edilen bilgi ve araştırma sonuçları, çeşitli ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlarda sunulacak.
Proje kapsamında Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu tarafından yürütülmekte olan çalışmalarla şu ana kadar 37 il ve ilçede toplam bin 669 arıcıya eğitim de verildi.
(Anadolu Ajansı)