KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2025 Cuma
°C

Türkiye ak partiyi de çökertirse...

Yazar Ahmet Taşgetiren, "Ya Türkiye'yi düze çıkarma noktasında el birliği yapmak gerekiyor. Ya da AKP'yi de çökertip, Türkiye davasını bir başka bahara ertelemek..." dedi.

Türkiye ak partiyi de çökertirse...
04 TEMMUZ 2006 SALI 10:11
0
1075
0
AA aa
Ak Parti'ye yönelik eleştirileri ile bir dönem büyük fırtınalar doğuran Ahmet Taşgetiren, son yazısında AK Parti'nin bu ülkenin düzlüğe çıkması açısından kilit önemi olduğunun altını çizdi. Taşgetiren, "AKP'nin pek çok yanlışı olabilir. Vaktiyle öteki siyasi kadroların da yanlışları olmuştur. Ama bu ülkenin yapısal sorunları da var. Herkes birbirine rağmen, birbirini boğarak işi götürmek istediğinde bir süre sonra çıkmazlarla karşılaşılıyor. Bir gün, bir devlet adamlığı sınavından başarı ile geçip, Türkiye'yi düze çıkarma noktasında el birliği yapmak gerekiyor. Ya da AKP'yi de çökertip, Türkiye davasını bir başka bahara ertelemek..." dedi.

Ahmet Taşgetiren'in Aksiyon'da yer alan yazısının tamamı şöyle:  

“Kaht-ı rical”, “Adam kıtlığı” anlamına geliyor; Osmanlı'nın çözülüş dönemi tabiri... Devlet, neredeyse adam gibi bir adama hasret duyuyor ve bu işin adına “Adam kıtlığı” diyor.

Yabancı diplomatlarla sohbette soruluyor:

-Dünyanın en güçlü devleti hangisi?

Osmanlı Paşası cevap veriyor:

-Osmanlı...

Tabii herkes şaşırıyor, çünkü o günler Osmanlı'ya “Hasta Adam” denilen ve mirası üzerine pazarlıklar yapılan günler.

Osmanlı Paşası gerekçesini söylüyor:

-Çünkü, diyor, biz içerden vurduk, siz dışardan, hâlâ çökmedi bu devlet de ondan.

***

Kliklerin dışardan aldıkları destekle birbirlerini vurdukları günler o günler... “Dışarı” ile kendisi işbirliği yapınca kahramanlık, öteki işbirliği yapınca ihanet diye damgalandığı günler...

Elden gitmekte olan devleti kurtarmak için bile ‘kendini aşma'nın akla gelmediği günler...

Bunun adı gerçekte “Devlet Adamı” kıtlığıdır.

***

Aradan aşağı yukarı bir asır geçti, ülkemiz, “Adam kıtlığı” problemini çözdü mü acaba?

“Kendini aşanlar” var mı? Yoksa “bel altı vuruşlar” dediğimiz ilişkiler o günden daha kıyıcı anlamda sürüyor mu?

***

Türkiye sancılı bir ülke.

Sancının nihai planda varıp odaklandığı alan siyaset alanı. Din - toplum - devlet ilişkileri sancı üretiyor, etnik tanımlamalar sancı üretiyor.

Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bu yana bu sancılar içinde kıvranıyor. Zaman zaman toplum, siyasi kadrolar ve ülke bedel ödüyor.

Burada ilginç olan şu ki, bizzat bedel ödeyenler, bir süre sonra bedel ödetici hale geliyorlar.

***

Alın, çok partili hayata geçildikten sonraki siyasi gelişmeleri...

Muhafazakar demokrat çizgi belirli bir siyasi mecra oluşturuyor. En ağır bedel ödeyen mecra bu. Üzerinden iki askeri darbe, bir muhtıra, bir örtülü müdahale geçmiş. (Buradan benim, 27 Mayıs darbesi ile 28 Şubat müdahalesini, aradaki 12 Mart ve 12 Eylül'le birlikte aynı siyasi mecraya karşı girişilmiş bir hareket olarak gördüğüm sonucu çıkacaktır. Evet öyle düşünüyorum, çünkü muhafazakar - demokrat damar Refahyol koalisyonunda da devam etmiştir bana göre...)

Bu siyasi mecraya karşı neden müdahaleler geliyor? Çünkü sistem, zihin dünyasında bu toplumsal olguyu hazmedememiş. Yok saymış. Gerçeklik olduğunu görünce öfkelenmiş, dışlamaya kalkışmış, sandık gerçeği ile ortaya çıkınca da kendisinde yumruk vurma hakkı bulunduğu inancıyla yumruğunu vurmuş.

***

Bir tesbit:

Bu muhafazakar - demokrat damar, içinde dini - milli - hürriyetçi renkler taşıyor. Bu mecra, bu siyasi yaklaşımla hem Devlet - Toplum - Din alanındaki gerilimin sona ereceğini, hem de etnik tanımlamalara bağlı sancıların dineceğini düşünüyor. İlginç olan şu ki, sandık sonuçları, bu siyasi mecranın toplumsal karşılığının yüzde 70-80 arası bir orana ulaştığını, yani oldukça geniş bir mutabakata tekabül ettiğini gösteriyor.

Ama çok partili hayata geçildiğinden bu yana bu siyasi mecrada parçalanmalar oluşmuş. Ve zamanla bu parçalar, aynı sorunlarla boğuştukları gerçeğini bir yana bırakarak birbirine rakip hale getirilmiş. Bu da, siyasi simaları, ülkenin kadim meselelerine çözüm üretmek için çaba sarfetmek yerine, günlük politikalar içinde birer çekişme sembolü haline getirmiş. Benzeri sancıları bizzat yaşamış olanlar, başka siyasi ekipleri, kendilerinin boğuştuğu sorunların içine atmaya çalışmışlar.

***

Şöyle düşünelim:

Demokrat Parti'nin karşı karşıya kaldığı kuşatmalarla, AP de, ANAP da, sonraları MHP ve BBP de, Refah çizgisi de AKP'de karşılaşmış.

Demokrat Parti'ye çok ağır bedel ödetilmiş. AP'ye karşı bir muhtıra verilmiş, bir darbe yapılmış, ardından sürgünler, parti fesihleri gelmiş. ANAP'ın, 12 Eylül sonrasında karşı karşıya kaldığı kuşatma, aslında DP - AP'ye uygulanan kuşatmadan farklı değildir. Evet, Özal, AP'nin enkazı üzerine parti kurmuş, Demirel'in -tabii Erbakan, Türkeş, Ecevit ve Baykal'ın- mağduriyetlerini gözardı etmiş, hatta biraz bu mağduriyetlerin artmasını ister bir tavır içine girmiştir. Ama, hükümet ederken karşılaştığı askeri kuşatma bir gerçektir. İnanç özgürlüğü alanındaki kuşatmayı maalesef o da kıramamıştır. “Takunyalı” damgası, ardından “Takıyye” suçlaması peşini bırakmamıştır.

Bu dönemde Demirel'in mücadelesine “nefsi müdafaa” demek yanlış olmaz. Hakkıdır, o kuşatmadan çıkmak için verilen mücadeleyi kimse haksız göremez.

Ama, Demirel'in 28 Şubat'ta takındığı tavır, bir misyon harabiyetidir.

Sanki orada Demirel, Menderes'i ve iki bakan arkadaşını asanlar safındadır.

Yani eğer Menderes'i asma çizgisi, Türk siyasi hayatında derin bir olgu olarak devam ediyorsa, 28 Şubatçılar, işin muhasebesini 1950'den başlatıyor, “Orada tekerlek yanlış dönmeye başlamıştı” diyorlarsa, Demirel'in içinde bulunduğu misyonu, taa gırtlağından boğazlamış oluyorlar demektir ve Demirel'in bunu farketmemesi mümkün değildir.

Yani şöyle:

Ya Demirel, baştan yanlış bir siyasi kulvara girmişti, orada ikbal görünce orada kalmış, sonra ikbal başka kapıda görününce de oraya hemen intikal etmişti, ya da, 28 Şubat'ta tarihi bir “Devlet adamlığı” kırılması yaşanmıştı.

Demirel, Türkiye'de bir siyasetçinin nasıl kolayca “İrticanın üç ayağından biri” diye suçlanabileceğini, bunun zaman içinde bir askeri müdahale malzemesi haline gelebileceğini bilir. İmam Hatip açmak, bir Hoca'yı ziyaret etmek, camiye gitmek... Erbakan için işi siyasileştirmek anlamına geliyorsa, Demirel için de aynı anlama gelirdi, ya da her iki siyasetçi için bu, kurdun suyu bulandırması niteliğinde bir suçlamadan ibaret olurdu, bunu da bilir Demirel.

Ama bu ülkede hem bir inanç özgürlüğü problemi bulunduğunu bilip, hem sistem - toplum ilişkisinde bu alanın en derin sancılardan birini oluşturduğunun farkında olup, hem de bunu çözmek için en yetkili bulunulan bir mevkide iken adım atmak yerine, bir başka siyasi kadroyu boğmak için bunu suçlama malzemesi haline getirmek...

İşte burada “devlet adamlığı” iflası vardır.

Mesut Yılmaz, bu ülkede başbakanlık yapmış ve zaman zaman ülkede olan bitenin (Susurluk olayında olduğu gibi) ancak yüzde 20'sine vâkıf olduğunu, ziyaret için gittiği Azerbaycan'da, kuş dili ile (üniformalı kuraldışı yapılanmalara ilişkin) bazı ülke gerçeklerini ifade etme zaruretini hissetmiştir. Demek ki, ona göre de bu ülkede başbakan iken bile hakim olunamayan bir alan bulunmaktadır.

Devlet adamlığı, bir başka iktidar döneminde, siyasi kadroların benzeri bunalmışlıkları karşısında, belden aşağı vuranların yanında saf tutmak mıdır, yoksa “Gelin bu kadim sancıları aşalım” demek midir?

MHP, ANASOL-M iktidarının ağırlıklı bir üyesiydi. Seçim sürecinde “Başörtüsüne Özgürlük” talebine sahip çıkmıştı. RP işi çözememişti, çünkü ‘ürkek'ti. Oysa iktidar olmak, ürkekliği kaldırmazdı. “Erkekçe” bir tavır ortaya koyacak ve bu işi çözecekti. Olmadı, istemesine rağmen çözemedi, çünkü çözdürmediler, çünkü sandıktan alınan iktidar, bu ülkede yeterli ‘Erkekçe'lik sağlayamıyordu. İmam Hatip ve meslek liseleri konusunda da MHP bir olumlu adım atamadı.

Şimdi Ak Parti de başörtüsü meselesini çözemiyor. İmam Hatip ve Meslek Lisesi konusunda da adım atamıyor.

Devlet Bahçeli'nin tavrı ne olmalı? Mesut Yılmaz'ın tavrı ne olmalı? Demirel'in tavrı ne olmalı? Ya da ötekilerin...

***

Öteki mecraya baktığımızda da, orada, Cumhuriyet'i kuran çizgiyi görüyoruz. Cumhuriyet bir yeni sistem iddiası. Elbet o kadrolar da, sonuçta oturmuş bir sistem kurmayı, toplumun bu sistem içinde kendisini mutlu hissetmesini ve toplum - devlet ilişkilerinin sıhhatli bir nitelik kazanmasını isterler. Oysa tek parti düzeni içinde bile bu alanda sancıdan kurtulunamıyor. Çok partili hayata geçildiğinde ise, toplumun büyük çoğunluğunun gidişten memnun olmadığı ortaya çıkmış.

Ne yapılacak?

Toplumu döverek bir noktaya getirmek mi? Yoksa topluma gerçekte ne istediğini, neden memnun olmadığını sormak mı?

***

AKP'nin pek çok yanlışı olabilir. Vaktiyle öteki siyasi kadroların da yanlışları olmuştur. Ama bu ülkenin yapısal sorunları da var. Herkes birbirine rağmen, birbirini boğarak işi götürmek istediğinde bir süre sonra çıkmazlarla karşılaşılıyor. Bir gün, bir devlet adamlığı sınavından başarı ile geçip, Türkiye'yi düze çıkarma noktasında el birliği yapmak gerekiyor. Ya da AKP'yi de çökertip, Türkiye davasını bir başka bahara ertelemek...

Ahmet Taşgetiren - a.tasgetiren@aksiyon.com.tr - Sayı: 604

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.05.2025
17:39
Bingöl`de yabancı uyruklu hırsız deport edildi
Bingöl'de yabancı uyruklu hırsız deport edildi
Bingöl'de bir bank üzerinde unutulan telefonu çalan yabancı uyruklu şahıs, polis tarafından tespit edilerek yakalandı. Vatandaşın zararı karşılatılırken, şahıs, İl Göç Müdürlüğü tarafından alınan karar ile ülkeden deport edildi.
15.05.2025
16:37
Bingöl Engelliler Platformu Kuruldu
Bingöl Engelliler Platformu Kuruldu
Bingöl'de farklı kategorilerde çalışma sürdüren engelli dernekleri bir araya gelerek platform oluşturdu. Platform başkanlığına Bingöl Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mücahid Korkutata getirildi.
15.05.2025
14:25
Liselere yeni ders geldi: Not verilmeyecek…
Liselere yeni ders geldi: Not verilmeyecek…
Millî Eğitim Bakanlığı 12 yıllık zorunlu eğitim tartışmaları sürerken liselerle ilgili dikkat çeken bir karara daha imza attı. Lise son sınıf öğrencilerinin akademik başarısını artırmak ve üniversiteye hazırlık sürecini desteklemek için müfredata yeni bir ders daha ekliyor. İşte liselerdeki yeni ders ile ilgili detaylar…
15.05.2025
14:17
Memura Haciz Şoku! Ödemeyen yandı!
Memura Haciz Şoku! Ödemeyen yandı!
Memurlara 2012 yılından beri yapılan 'giyim yardımı'nın Sayıştay'a takıldığı öğrenildi. Sayıştay'ın 2021 yılında ödenen giyim paralarını faiziyle geri istediği, ödemeyene haciz gönderileceği aktarıldı. İlk uygulamanın ise DSİ çalışanlarına yönelik olduğu belirtildi.
15.05.2025
13:56
HüDAPAR, kanun teklifi için toplumsal destek turuna çıktı!
HüDAPAR, kanun teklifi için toplumsal destek turuna çıktı!
Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Bingöl İl Başkanı ve beraberindeki heyet, Meclis'e sunulan 'Ailenin Korunması, Sapkınlığın Suç Sayılmasına Dair Kanun Teklifi'ne yönelik toplumsal desteğin sağlanması kapsamında sivil toplum örgütlerini ziyaret edip destek istediler.
15.05.2025
13:33
Bingöl Umut Kervanı`nda Deprem Semineri
Bingöl Umut Kervanı'nda Deprem Semineri
Umut Kervanı Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Afet Yönetimi Başkanı Cafer Ökmen, Bingöl Umut Kervanı Arama ve Kurtarma Birimine deprem semineri verdi. Afet anı ve sonrasında yapılacaklarla ilgili bilgi veren Ökmen, yürütülecek hazırlıklar için de bilgiler paylaştı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın