KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mayıs 2024 Pazar
°C

Türkiye bu krizden avantajlı çıkabilir

SPK Başkanı Turan Erol carry trade'in sorun doğurmayacağı görüşünde..

Türkiye bu krizden avantajlı çıkabilir
17 AĞUSTOS 2007 CUMA 16:43
0
763
0
AA aa
Gelişmiş ülkeler arasında faiz farkının daha fazla küçülmemesi durumunda carry trade işlemlerinin büyük bir problem doğurmayacağını belirten SPK Başkanı Turan Erol, Türkiye'nin krizden avantajlı çıkabileceğini söyledi.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan Erol, Türkiye piyasasının cazibesini korumaya devam ettiğini, belli kurallara uyulmaya devam edildiği müddetçe Türk piyasalarının bu dalgalanmalardan rahatlıkla korunabileceğini kaydetti. Uluslararası piyasalarda oluşan tutsat (mortgage) kaynaklı son dalgalanmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erol, batı ülkelerinin aksine Türkiye gibi ülkelerin krizden avantajlı çıkabileceğini söyledi.  Uluslararası piyasalarda Japonya ile ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki faiz spredinin daha fazla küçülmemesi durumunda carry trade işlemlerinin uluslararası likidite açısından büyük bir problem doğurmayacağını belirten Erol, bu durumdan gelişmekte olan ülke piyasalarının olumlu etkileneceğini vurguladı.

Yeni fırsatlar doğabilir

Merkez bankalarının kontrolünde seyreden gelişmeler sonucunda, beklenenin aksine dünya piyasalarında faizlerin düşme eğilimine girebileceğini belirten Erol, uluslararası piyasalardaki dalgalanmanın sona ermesinin ardından Türkiye açısından yeni fırsatlar doğabileceğini ifade etti. Erol, dalgalanmadan yara almamak için uygulanması gereken üç kuralı “gelirin gerçeğe uygun beyan edilmesi”, “konutun piyasa fiyatını doğru yansıtacak şekilde değerlenmesi” ve “bankaların kullandırdıkları kredileri doğru bir şekilde finanse etmesi” olarak sıraladı.

Bankalar tarafından gerçek gelire uygun ve konut değerine orantılı olarak kullandırılan kredilerin finansmanında kısa vadeli ticari krediler yerine uzun vadeli sermaye piyasası araçları kullanılarak finansmanın sağlanması durumunda hiçbir sorun yaşanmayacağını kaydeden Erol, bu şekilde uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmaların çok kolay atlatılabileceğini söyledi.

Riskli kredilerde artış

ABD'de mortgage kredilerinde gözlenen sorunların geliri olmayan kişilere  kullandırılan kredilerden kaynaklandığına işaret eden Erol, Türkiye'de  benzer sorunların ortaya çıkma ihtimalinin bulunmadığını kaydetti. ABD'de subprime (yüksek riskli) mortgage hacminin, son 6 yılda önemli ölçüde artarak, yaklaşık 1.4 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirten Erol, yaklaşık 10 trilyon dolar büyüklüğündeki bu piyasanın toplam büyüklüğünün yaklaşık yüzde 14'ünün subprime kredilerinden oluştuğunu, bunun da toplam büyüklük içindeki payının yüzde 2,8 olduğunu ifade etti.

Gerçekçi belirlenmiş konut fiyatlarının, piyasa koşullarındaki değişmelerin konut sahipleri ve yatırımcılar üzerindeki etkisini asgariye indireceğini belirten Erol, SPK'nın bu konuda gerekli düzenlemeleri yaptığını, ABD'de son zamanlarda gözlendiği üzere derecelendirme konusundaki bir zafiyetin çok pahalıya mal olduğunu unutmamak gerektiğini vurguladı.

Uluslararası piyasalardaki dalgalanmanın altında temel bir hata olan “kısa vadeli ticari borçlarla uzun vadeli konut finansmanı sağlanmasının” yattığını dile getiren Erol, “SPK'nın öngördüğü sistemde bunun tam aksine ikincil piyasalar yoluyla uzun vadeli finansman sağlanması hedefleniyor” dedi.

Türkiye'de kredilerin takibe dönüşümü düşük

Türkiye'de konut kredilerinin takibe dönüşüm oranının Avrupa'daki en düşük ikinci oran olan yüzde 0,2 seviyesinde olduğunu söyleyen Erol, ABD'de zamanında ödenmeyen tutsat kredilerinin toplam mortgage kredilerine oranının yüzde 6 olduğunu kaydetti. Benzer bir durumun İngiltere'de de görüldüğünü bildiren Erol, İngiltere'de ise bu oranın yüzde 1,5 olduğunu ifade etti.

Halka açık şirketlere ilişkin mali tabloların ve özel durum açıklamalarının, bu şirketlerin hisse senetleri üzerinde işlem yapan kişilerin yatırım kararlarında çok önemli bir rol oynadığını belirten Erol, “SPK olarak, İMKB şirketlerinin mali tabloları üzerindeki gözetim sistemlerinin geliştirilmesi amacıyla Hollanda'nın Finansal Piyasalar Otoritesi (Autoriteit Financiele Martken-AFM) ile ortak çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Son dönemde makroekonomik istikrar ortamının sermaye piyasaları lehine gelişmesi ile birlikte, piyasada hem bireysel, hem kurumsal yatırımcıların artan taleplerine cevap verebilecek çeşitlilikte enstrüman ihtiyacının ortaya çıktığını kaydeden Erol, SPK tarafından, serbest yatırım fonu (hedge fon), korumalı/garantili fonlar ve fon sepetleri (funds of funds) gibi yeni araçların Türk sermaye piyasasına kazandırıldığını, bu araçların çok yakın bir gelecekte, kurumsal yatırımcı tabanının gelişimine katkıda bulunacağını söyledi.

(HABERTURK)
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.05.2024
01:15
Bingöl`de 342 araca far cezası!
Bingöl'de 342 araca far cezası!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri rahatsız eden xenon far ve usulsüz ışık kullanımına yönelik il geneli yapılan denetimlerde 2024 yılının ilk 4,5 aylık sürecinde 342 araç sahibi ve sürücüsüne idari cezai işlem uygulandığını duyurdu.
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın