KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Ekim 2026 Pazartesi

''Türkiye yeri doldurulamayacak konumda''

Madrid - İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, Batı ile İslam dünyası arasındaki krizin sona erdirilmesinde Türkiye'nin yeri doldurulamayacak bir konumda olduğunu söyledi.

``Türkiye yeri doldurulamayacak konumda``
03 MART 2006 CUMA 10:07
0
1619
0
AA aa
Moratinos, ''Karikatür krizi, İslam dünyası ile özellikle laik bir Avrupa arasındaki kavrayış farklılıklarını ortaya koyuyor. Ben, bizi birleştirenlerin bizi ayıranlardan daha fazla olduğuna ikna oldum'' dedi.

Medeniyetler İttifakı'nın, özelikle ''kavram kargaşalarına karşı mücadele edilmesini, ortak unsurların altının çizilmesini ve ortak hareketler için siyasi çizgilerin belirlenmesini'' öngördüğünü kaydeden Moratinos, ''Aşırı radikal örgütlerin, vatandaşların çoğunluğunun çıkarları için değil, kendi çıkarları için olayları yönlendirmesini önlemek zorundayız. Bu bağlamda Türkiye'nin tecrübesi, yeri doldurulamayacak durumda'' diye konuştu.

Türkiye'nin, İslam dininin AB'ye katılımın temel koşullarıyla uzlaştırılabileceğini gösterdiğini kaydeden Moratinos, bunun, Türkiye'nin Medeniyetler İttifakı'nda İspanya ile eş başkanlık yapmasının başlıca sebeplerinden birini oluşturduğunu söyledi. Moratinos, İslam ile Batı dünyası arasındaki krizin, Türkiye'nin AB'ye girişine etkisiyle ilgili soruya, ''Mevcut kriz, Türkiye'nin katılımının stratejik önemini özellikle gösteriyor. İspanya, her zaman bunun gerekliliğini kavrayan bir ülke oldu ve bunu önceki hükümette paylaşıyordu'' cevabını verdi.

İspanyol Dışişleri Bakanı, Kıbrıs sorunuyla ilgili de BM Genel Sekreteri'nin şimdiki çabalarına da tam destek verdiklerini kaydetti. Moratinos, ''Yeni süreci çok dikkatli bir şekilde hazırlamak zorundayız, çünkü yeni bir başarısızlık riskine atılmamalıyız'' dedi. Filistin'de seçimleri kazanan Hamas'ın temsilcilerinin Türkiye ziyaretiyle ilgili de Moratinos, ''AB dahil etmesine rağmen, Türkiye, Hamas'ı hiçbir terörist örgüt listesine dahil etmedi. Türk tarafının, Hamas'ın bu ziyaretini, Hamas delegasyonuna uluslararası koşulları yeniden hatırlatmak için kullandığı ortaya çıktı'' ifadesini kullandı.

Moratinos, sözlerine şöyle devam etti:

''Türkiye'nin, coğrafi konumu ve gerek siyasi, gerekse ekonomik ağırlığıyla, bölgedeki tarihsel mevcudiyetiyle Ortadoğu'da ilk sırada rol oynamalı. Türkiye'nin son yıllardaki modernliği ve açıklığı, çevresindeki ülkeler üzerinde yararlı bir etki bıraktı. İspanya, Ortadoğu'da barış sürecinin ileriye gitmesini sağlamak için Türkiye'nin gelecekte de tüm siyasi hareket kapasitesini, uluslararası komitelerdeki çabalarını ve desteğini devam ettireceğine ikna olmuştur.''

www.mynet.com.tr

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.10.2026
22:50
İŞKUR`dan üniversite öğrencilerine 19 bin 250 TL destek!
İŞKUR'dan üniversite öğrencilerine 19 bin 250 TL destek!
İŞKUR Gençlik Programı'nın 2026-2027 dönemi kontenjanı 150 bin öğrenciye çıkarıldı. Günlük 1.375 TL ödeme yapılacak programda, ayda 14 gün katılım sağlayan öğrenciler 19 bin 250 TL gelir desteği alabilecek. Başvuru takvimi için üniversitelerin duyuruları takip edilecek.
12.10.2026
22:48
Depremi yaşayan Bingöllü lise öğrencisi arama kurtarma robotu geliştirdi
Depremi yaşayan Bingöllü lise öğrencisi arama kurtarma robotu geliştirdi
Bingöl'de Karşıyaka Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Emir Azam Alban, arkadaşlarıyla 4-5 aylık çalışma sonucunda arama kurtarma robotu prototipi geliştirdi. Altı tekerlekli robotun, deprem enkazları ve maden sahaları gibi insanların girmesinin tehlikeli olduğu alanlarda kullanılması hedefleniyor.
12.10.2026
21:38
Genç Köprüsü`nde feci kaza: 2 ölü, 2 yaralı
Genç Köprüsü'nde feci kaza: 2 ölü, 2 yaralı
Bingöl'den Genç ilçesine doğru seyir halinde olan otomobilin Genç ilçesi girişindeki Murat Köprüsü'nde kontrolden çıkarak bariyerlere çarpması sonucu meydana gelen kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.
11.10.2026
23:10
Bingöl`e sarı kodlu uyarı: Sağanak hafta boyunca sürecek!
Bingöl'e sarı kodlu uyarı: Sağanak hafta boyunca sürecek!
Meteoroloji'nin kuvvetli yağış nedeniyle sarı kodla uyardığı 13 il arasında Bingöl de yer aldı. Kentte pazartesi sabahı başlaması beklenen gök gürültülü sağanağın hafta sonuna kadar etkisini sürdürmesi, hava sıcaklıklarının ise 10 dereceye kadar düşmesi bekleniyor.
11.10.2026
23:09
Bingöl Sefa12 Spor imkânsızlıkları aşıp lider oldu
Bingöl Sefa12 Spor imkânsızlıkları aşıp lider oldu
2022 yılında kurulan ve bu yıl TFF U14 Gelişim Ligi'nde mücadele etmeye başlayan Bingöl Sefa12 Spor Kulübü, kendi imkânlarıyla ortaya koyduğu başarıyla dikkat çekiyor. İlk dört maçını da kazanan Bingöl temsilcisi, grup lideri Iğdır'ı deplasmanda 2-3 mağlup ederek zirveye yerleşti. Şimdi hedef Türkiye finalleri… Ancak genç futbolcuların bu hayalini gerçeğe dönüştürmek için desteğe ihtiyaçları var.
11.10.2026
23:08
E-tebligatta yeni dönem: Mükelleflere 30 Kasım`a kadar süre!
E-tebligatta yeni dönem: Mükelleflere 30 Kasım'a kadar süre!
Hazine ve Maliye Bakanlığının yeni düzenlemesiyle e-Tebligat sistemine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi. Sisteme dahil olması gerektiği halde henüz başvuru yapmayan belirli mükelleflerin 30 Kasım'a kadar işlemlerini tamamlaması gerekiyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın