KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Mayıs 2025 Perşembe
°C

Türkiye'de iki başlı bir yürütme var

İnsanların devletten 3 iş beklediğini ifade eden Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tekin, bunların yasama, yürütme ve yargı olduğunu vurgulayarak: “Türkiye’de iki başlı bir yürütme var” dedi.

Türkiye`de iki başlı bir yürütme var
11 MAYIS 2013 CUMARTESİ 01:31
0
1689
0
AA aa

Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, AK Parti İl Başkanlığı'nca düzenlenen ‘Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor!' konulu konferansa katılmak üzere Bingöl'e geldi.

“Bu nasıl bir demokrasidir”

Konferansta Türkiye'nin sistemini anlatan Tekin: “Türkiye'yi yönetmek üzere seçim yapıyoruz. Ama Türkiye'yi yönetenleri biz seçmiyoruz. Başbakanı, bakanlar kurulunu biz seçmiyoruz. Sadece milletvekillerini biz seçiyoruz. Demek ki burada bir sorunumuz var. Şuan ki anayasaya göre, Cumhurbaşkanı istediği milletvekiline Başbakanlık görevini verebiliyor. Bu durumda Cumhurbaşkanının istemediği bir parti seçimi kazandığında, Cumhurbaşkanı başbakanlık görevini sıradan bir milletvekiline verebilir. Bu durumda, başbakan olan kişi hükümeti kuramadığı için hükümet düşer. Bu nasıl bir demokrasidir. Bu sorunların ortadan kalkması için yerel yönetimlerde olduğu gibi bir sitem geliştirilmeli. Halk hem milletvekilleri için hem de başbakan için ayrı oy kullanmalı. Böylece seçim bittiğinde hem milletvekilleri seçilmiş olur, hem de Başbakan” dedi.

“Biz diyoruz ki, yürütme yetkisi sadece Başbakan'a verilmelidir””

‘Bizim bugüne kadar hiçbir cumhurbaşkanımız tarafsız olmadı' diyen Tekin: “O zaman böyle bir adama gerek yok. Şuanki parlamenter sistemin 1983 seçimlerinde yaşattığı somut bir olay sorunun özetini teşkil ediyor. 1983 seçimlerinde Turgut Özal hükümeti kurma görevi aldığında en yakın arkadaşı olan Mehmet Keçeciler'i bakan yapmak istedi. Dönemin Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren'e sunduğu listede Mehmet Keçeciler ismi kabul edilmedi. Sırf bu yüzden hükümet 49 gün kabine oluşturulamadı. Bir başbakan cumhurbaşkanının izni olmadan bakan, vali, müsteşar ve hatta bir ilin milli eğitim müdürünü bile atayamıyor. Bunun Türkiye tarihinde yaşattığı çok ciddi sıkıntılar herkesçe biliniyor. Yine 20 Ekim 1991 seçimlerinde DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel seçim vaatlerinde ‘2 anahtar' sloganı vardı. Seçim bitti Demirel başbakan oldu. Dediler ki; Hani ‘2 anahtar'. Demirel'de ‘Çankaya'da ki şişman izin vermiyor' diyerek cumhurbaşkanını adres gösterdi. Bu durumda halk kimden hesap soracak. Cumhurbaşkanından da hesap sorma şansınız yok. Biz istiyoruz ki başkanı biz seçelim ve hesabını da biz soralım. Sonuç olarak cumhurbaşkanı ile başbakan arasında sorunların yaşanmadığı bir formül bulmak lazım. Dolayısıyla Türkiye'de iki başlı bir yürütme var. Yürütme denince akla Cumhurbaşkanı ve Başbakan geliyor. Biz diyoruz ki, yürütme yetkisi sadece Başbakan'a verilmelidir” ifadelerini kullandı.

“AK Parti pamuk ipliğine bağlı bir hükümet olsaydı, yine istediklerini yaparlardı ve darbe olurdu”

Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Tekin: “Hükümeti ben seçeyim hesabı bana versin. Neden hükümeti meclis seçiyor? Bu ülke son yıllara kadar yaşadığı sıkıntı ortada. 19990'lı yıllarda gecelik faiz oranları yüzde 700'lere çıkıyordu, bankalar batıyordu ve faturası bize kesiliyordu. Bu yüzden hükümeti biz seçelim, hesabını biz soralım. Yürütme organını biz belirleyelim istiyoruz. Türkiye'de zaten kuvvetler ayrılığı işlemiyor. Hükümet bunalımları basit şeyler değil. Türkiye'de 10 yılda bir darbe olmuş. En son 2007'de bir darbe oldu. Darbe yaptılar, ancak beceremediler. 2007'de AK Parti pamuk ipliğine bağlı bir hükümet olsaydı yine istediklerini yaparlardı ve darbe olurdu. İşte bu yüzden bu işleri milletvekillerine bırakmamalıyız. Milletvekilleri sadece kanun çıkartsın. Türkiye cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki ilişkiler yüzünden çok sorun yaşadı. Cumhurbaşkanı her şeye karışıyor. Bunu derken Sayın Abdullah Gül'ü kastetmiyorum. Türkiye'nin 10 yıllardır yaşadığı genel bir sorundur bu. Cumhurbaşkanı tarafsız değil. Biz istiyoruz ki tüm işleri başbakan yapsın, hesabını da ona soralım. Ben körü körüne başkanlık sistemi istemiyorum. Amaç Türkiye 2002'nin öncesine dönmesin. Bugün barış sürecinden herkes mutlu. Yarın öbür gün bir koalisyon hükümetinin gelmesiyle Türkiye eski günlerine dönmesin. Bu sorun üreten başlıkların çözülmesi lazım. Hükümet sistemi bizim için en hayati konudur. Bizim istediğimiz şey yasamanın yürütmeden bağımsız hale gelmesidir. İkinci istediğimiz şey, yürütme organını da halk seçsin, güçlü bir yürütme olsun, istikrarlı bir yürütme olsun, parlamentoda belirlenen bir hükümet değil de doğrudan halkın seçtiği bir hükümet olsun, diğer yandan iki başlı bir yürütme değil de tek başlı bir yürütme olsun. Bunlarında anayasada yazılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.05.2025
00:53
Bingöl`de oto hırsızları yakalandı
Bingöl'de oto hırsızları yakalandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada otomobil çalan 2 şüpheli yakalandı.
14.05.2025
15:26
Bingöl`de izinsiz özel öğretim kurumlarına ceza yağdı!
Bingöl'de izinsiz özel öğretim kurumlarına ceza yağdı!
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce yürütülen denetimlerde izinsiz faaliyet yaptıkları tespit edilenler ile mevzuat gerekliliklerini yerine getirmeyen özel öğretim kurumlarına yaklaşık 6 milyon TL ceza yazıldı. Ailelere 'izinsiz yerlere çocuklarınızı kayıt ettirmeyin' uyarısında bulunan Müdürlük yetkilileri, denetimlerin devam edeceğinin de altını çizdiler.
14.05.2025
14:53
Beşyol`daki cinayetin faili yakalandı
Beşyol'daki cinayetin faili yakalandı
Bingöl'de Ramazan Bayramı arifesinde Beşyol mevkiinde biri polis iki kişiyi yaralayan Y.B. polis tarafından yakalandı. Olayda, yaralanan sivil vatandaş hayatını kaybetmişti.
14.05.2025
12:56
Bingöl`de sürücü kursları ‘kazaların önlenmesi` gündemiyle toplandı
Bingöl'de sürücü kursları 'kazaların önlenmesi' gündemiyle toplandı
Trafik kazalarındaki sürücü hataları göz önünde bulundurularak eğitimlerin daha sıkı ve yoğun yapılması kararını alan Bingöl Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği, önleyici tedbirler çerçevesinde belirli güzergahlarda Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kurulması önerisinde bulundu.
14.05.2025
11:27
Bingöl`de okul servisleri denetlenip öğrenciler bilgilendirildi
Bingöl'de okul servisleri denetlenip öğrenciler bilgilendirildi
Bingöl'de Trafik Jandarması tarafından okul servisleri denetlenip öğrenciler uymaları gereken kurallar ve alınması gereken tedbirler noktasında bilgilendirildi.
14.05.2025
10:53
Bingöl`de Mayıs ayında kar ulaşımı olumsuz etkiledi
Bingöl'de Mayıs ayında kar ulaşımı olumsuz etkiledi
Soğuk hava dalgası ve yağışlar Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde yerini kar yağışına bıraktı, ulaşım olumsuz etkilendi. Karayolları ekipleri çalışmalarını başlattı, trafik akışında aksama olmadığı bildirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın