KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ağustos 2025 Cuma
°C

Üniversitede 4 farklı renkte bıldırcın üretilmeye başlandı

BÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Söğüt, klasik bıldırcın yumurtasından çıkan renkli bıldırcınları bir birinden ayırmak suretiyle renklerini saflaştırdıklarını belirtti.

Üniversitede 4 farklı renkte bıldırcın üretilmeye başlandı
29 OCAK 2012 PAZAR 19:35
0
4133
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi (BÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Söğüt, klasik bıldırcın yumurtasından çıkan renkli bıldırcınları bir birinden ayırmak suretiyle renklerini saflaştırdıklarını belirterek, "Şuanda elimizde klasik bıldırcın rengi dışında, beyaz, açık kahverengi ve koyu kahverengi ile birlikte kahve renginin de farklı tonları var" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Söğüt, yaptığı açıklamada, bölgede hayvancılığın gelişmesine katkı sunmak amacıyla bıldırcın üzerinde yaptıkları bilimsel araştırmada, 4 farklı renkte yeni bıldırcınlar elde ettiklerini söyledi.

Bıldırcın Eti ve yumurtasının insan beslenmesinde önemli bir yeri olduğunu belirten Yrd. Doç. Söğüt, amaçlarının renk ve ağırlık bakımından bıldırcın ıslahını yaparak öğrencilere ve bölgedeki üreticilerin hizmetine sunmak olduğunu kaydetti.

Yumurtadan çıkan farklı renkteki bıldırcınları bir birinden ayırmak suretiyle renklerini saflaştırdıklarını anlatan Söğüt, "Hayvanlarımızı ilk olarak 2002 yılında başka bir üniversitede iken getirmiştik. Yumurtadan çıkan hayvanlarımız farklı renklerde olduğu için renkli çıkan hayvanlarımızı diğerlerinden ayırdık. Ayırdığımız hayvanları tekrar kendi içinde çiftleştirdik. Yetiştirmelerini kendi içinden yaptık ve bu hayvanların renklerini saflaştırmış olduk. Yüzde 95 oranında bu hayvanlarımız şimdi saf. Dolayısıyla renk bakımından tamamen bir birilerinden ayrılmış durumdadırlar. Şuanda elimizde 4 renk var. Şuanda elimizde klasik bıldırcın rengi dışında, beyaz, açık kahverengi ve koyu kahverengi ile birlikte kahve renginin de farklı tonları var. Bu hayvanları büyütüp daha farklı çalışmalarda kullanacağız. Çünkü bunlar temel ebeveynlerimiz olacak. Bizim amacımız farklı genotip ve fenotip oluşturmaktır" dedi.

"Bıldırcınların ağırlığı ikiye katlandı"

Söğüt, Ziraat Fakültesi bünyesinde eğitim amaçlı üretilen bıldırcınların ağırlık bakımından ıslah çalışmalarının devam ettiğini ve asıl Kırçıl dedikleri klasik bıldırcınları ile renk itibariyle birbirinden farklı olduğunu bildirdi.

Bunlar içinde bir kısmı ağır dedikleri bıldırcınların ortalama 280 gramın üzerinde olduğunu vurgulayan Söğüt, şöyle dedi:

"Hafif dediğimiz bıldırcınlar 180 gram altında olanlardır. Burada yaptığımız esas iş bıldırcınların ağırlık bakımından ıslahını yapmaktır. Ağırlık yönünden yapmış olduğumuz seleksiyon neticesinde ortalama 160-170 gramla ağırlıkla başlatmıştık. Şu anda ise ortalama ağırlığımız 280 ile 300 gram arasında değişiyor. Elimizde 45 günde 350-360 grama ulaşan bıldırcınlarımız mevcut. Hedefimiz ortalama 350-360 gram ağırlığa ulaşmaktır. Şuanda ortalama 300 gramı geçtik, 360 gram gelen bıldırcınlarımız da mevcut. Hedefimiz ortalamayı 360 grama çıkarmaktır. Yaptığımız çalışmaların esas hedefi bu. Bir taraftan da öğrencilerimize uygulama yapmak, öğrencilerimiz burada bir bıldırcın yumurtandan çıktıktan, kesime hazır hale getirilinceye kadar bütün aşamaları tek tek görmektedir."

Doğal yöntemler kullanılıyor

Bıldırcınların ağırlığını artırmak için tamamen doğal yöntemler kullandıklarını anlatan Söğüt, "Herhangi bir suni veya genotipleriyle oynama gibi bir işlem yapmıyoruz. Kendi aralarında çiftleştirmek suretiyle daha ağır hayvanları bir jenerasyon sonra yaşama şansı vererek yapmış olduğumuz bir çalışmadır, seçme işidir yani. Hayvanlar içinde ağır olanları seçip, hafif olanları ayırmak suretiyle yaptığımız bir çalışmadır" diye konuştu.

"Kendi kuluçka makinemizi yaptık"

Söğüt, 1997 yılında basit yöntemlerle eski bir buzdolabını tam otomatik kuluçka makinesine çevirdiklerini, özellikle köylerde kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapan vatandaşlara kuluçka makinesi kullanmalarını tavsiye ettiklerini kaydetti.

Bilindiği gibi köylerde ve kırsal kesimlerde doğal yöntemlerle kuluçka işlemi yapıldığına dikkati çeken Söğüt, "Doğal kuluçkada hayvanlar 15-25 yumurta yumurtladıktan sonra kuluçkaya yatarlar. 21 gün neticesinde civciv çıkar. Çıkan civcivleri annesi gezdirir, büyütmek için 3-4 ay süreyle etrafında dolaştırır. Her köyde kuluçka makinesi olmuş olsa, bu hayvanlar kuluçkaya yatırılmayacağından dolayı yumurtlamaya devam etme şansları daha yüksek olacaktır. Bu hayvanları kuluçkadan uzaklaştıracağımız için de daha çok yumurta elde edilebilir ve elde ettiğimiz yumurtalardan da daha çok civciv, dolayısıyla daha çok tavuk elde etmiş oluruz " şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.08.2025
04:03
Bingöl Üniversitesi uluslararası kongreye hazırlanıyor
Bingöl Üniversitesi uluslararası kongreye hazırlanıyor
Kırsal kalkınmanın önemli unsurlarından biri olan arıcılık sektörüne bilimsel ve stratejik katkılar sunmayı hedefleyen kongrede, disiplinlerarası oturumlar, poster sunumları ve çalıştaylar yer alacak.
15.08.2025
04:02
Bingöl`de tır, kamyona çarptı! 1 ölü
Bingöl'de tır, kamyona çarptı! 1 ölü
Bingöl-Elâzığ Karayolu'nda meydana gelen trafik kazasında tır sürücüsü hayatını kaybetti.
15.08.2025
04:00
8. Geleneksel Bingöl Bal Yarışması Başvuruları Başladı
8. Geleneksel Bingöl Bal Yarışması Başvuruları Başladı
08 Ağustos'ta başlayan başvurular 20 Eylül 2025 tarihinde sona erecek. Değerlendirme sürecinin ardından sonuçlar, Bingöl Üniversitesi tarafından ilan edilecek.
14.08.2025
02:36
Bingöl`de bir okul yeniden yapılacak, 7 okul onarılacak
Bingöl'de bir okul yeniden yapılacak, 7 okul onarılacak
Bingöl'de deprem riski nedeniyle yıkılacak olan okul 24 derslikli olarak yeniden inşa edilecek, merkez ve köylerdeki 7 okul ise bakım onarımla yeni eğitim yılına hazırlanacak.
14.08.2025
02:35
81 ilde artık zorunlu olacak! Resmî Gazete`de yayımlandı
81 ilde artık zorunlu olacak! Resmî Gazete'de yayımlandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeler, özellikle kentsel altyapıyı güçlendirmeyi, sosyal donatıları artırmayı ve afetlere hazırlık kapasitesini geliştirmeyi hedefliyor. Parklara afet ve sağlık altyapısı, büyük konut projelerinde kreş ve sağlık merkezi zorunluluğu getirildi.
14.08.2025
02:33
Bingöl HEM`den ücretsiz YKS hazırlık kursu
Bingöl HEM'den ücretsiz YKS hazırlık kursu
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından mezun öğrencilere yönelik Destekleme ve Yetiştirme (Üniversiteye Hazırlık) Kursları açılacak. 04 Ağustos'ta başlayan başvurular, 18 Ağustos'ta sona eriyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın