KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Haziran 2025 Pazartesi
°C

Üniversitede kadın ve erkek ayrımı yapılmıyor”

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, &';Bingöl Üniversitesi'nde kadın ve erkek ayrımı yapılmıyor, hatta kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılıyor” dedi.

Üniversitede kadın ve erkek ayrımı yapılmıyor”
09 MART 2011 ÇARŞAMBA 08:55
0
3280
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Araştırma Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir panel gerçekleştirdi.
Dün saat 14.00'da Bingöl Üniversitesi Rektörlük Binası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele Vali Mustafa Hakan Güvençer, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Hansu, kurum amirleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜKSAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sibel Duman, dünyanın kadınların eli ile değişmekte olduğunu belirterek, “Dünyanın en önemli gelişmelerine, özel ve anlamlı günlerine bakarsanız hepsinde kadınların verdiği mücadeleyi, çektiği acıları ve sonunda elde ettiği başarıyı görürsünüz. Özellikle, milletimizin verdiği o büyük mücadele de; Kurtuluş Savaşımızın destanlarında da hep kadınlarımızın ön planda olduğu hepimizce bilinmektedir. Ilgaz Dağı'nı tek başına aşarak cepheye top mermisi ve malzeme taşıyan Şerife Bacıları, cephede savaşan Nene Hatunları unutmamız asla mümkün değildir. Bugün onları bir kez daha saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Modern hayatı bütün enstrümanlarıyla yaşama çabasının hızlandığı çağımızda, Kadının toplumsal, sosyal, ekonomik hayatta ve siyasette mutlaka yer alması temel hedef olmasına rağmen, Bugüne kadar alınan mesafeye baktığımızda oldukça geride kaldığımızı da görüyoruz. Bir anlamıyla, kadın ekonomik ve sosyal hayatta, iş yaşamında var. Ancak sorunlarıyla var, açmazlarıyla var” dedi.


SORUNLARI TESPİT EDEREK, AKILCI ÇÖZÜMLER ÜRETMEK BÜKSAM'IN NİHAİ HEDEFLERİ ARASINDA
‘Kadınlarımız, ailede, toplumda ve diğer alanlarda gerek yasal olarak gerekse keyfiyet olarak hak ettikleri yerde değillerdir' diyen Yrd. Doç. Dr. Duman, “Tüm söylem ve teşviklere rağmen kadının toplumsal hayatta var olamayışının nedenlerini kendi tarihî tecrübelerimiz ve toplumsal geleneklerimiz ışığında akademik olarak yeniden ve gerçekçi bir şekilde irdelemek gerekmektedir. Kadın örgütlerinin belirli bir düzeyde olduğu ve kadınlara yönelik faaliyetlerin artarak devam ettiği Bingöl'de gerçekleştirilen araştırmaların güvenilirliğini üniversite çatısı altında akademik çalışma ile ortaya koymak amacıyla bir merkez kurulması ihtiyacı hissedilmiş ve bu amaçla senato kararı ile ”Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulmuştur. Kadın konusundaki akademik merkezlerden biri olan Bingöl Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜKSAM) 2011 yılında Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş'ın onayı ile oluşturulan çalışma grubumuz ile ön hazırlıklara başlanmıştır. Kuruluş çalışmalarına üniversitemizden çok sayıda öğretim elemanın katılması, kadın konusunun önemine dikkat çeken ayrı bir husustur.

Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde faaliyet gösterecek olan BÜKSAM'ın çalışmaları, şimdilik 8'i kadın olmak üzere 14 öğretim elemanı tarafından yürütülecektir. Böyle bir merkezin Bingöl'de açılması çok anlamlıdır. Bingöl, kadınların iş yaşamında girişimci ve sosyal hayatta aktif olabileceği bir şehirdir. Ancak ülkemizin her yerinde olduğu gibi Bingöl'de de kadınların karşı karşıya kaldığı sorunlar mevcuttur. Tüm bu sorunları tespit ederek, akılcı çözümler üretmek BÜKSAM'ın nihai hedefleri arasında yer almaktadır. 21. yüzyılda Türkiye de her sekiz kadından birinin okuma-yazma bilmediğini düşünürsek, sağlıklı kuşakların yetişmesi için ve kadının toplumda hak ettiği yeri bulması için hepimiz, öncelikle eğitime önem verilmesi gerektiğini biliyoruz. Kadının yaşadığı genel sorunların, uğradığı haksızlıkların, düşük ücretler, cinsiyet ayrımcılığı ve aile baskısı gibi sorunların kaynağında eğitimsizlik var” dedi.


ZAZACA BİLEN ÖĞRENCİLER ANKET YAPACAK
Aileye ve ailenin güçlendirilmesine çok önem verdiklerini vurgulayan Duman, “Bu bilinç sadece kadında değil erkekte de oluşturulmalı. Töre cinayetleri başta olmak üzere birçok sorunun çözümü için aile içi iletişim çok önemli. Merkezimizce, bu konuda hazırlanan projeler kapsamında üniversitemizdeki akademisyenlerce kadınlara yönelik eğitim seminerleri düzenleyerek, Kadın sağlığına yönelik bilinçlendirici etkinlikler gerçekleştireceğiz. Eğitim, sağlık, hukuk ve çalışma yaşamıyla ilgili bireysel danışmanlık hizmeti vereceğiz. Üniversite bünyesinde özellikle Zazaca bilen öğrencilerden gruplar oluşturarak bu öğrencileri sahada anketör olarak değerlendirmeyi planlıyoruz. Hedefimiz bölgemizde ülke ortalamasının da altında seyreden kadın hakları, sağlığı ve eğitimi alanında iyileştirici öneriler geliştirerek kadının eğitim, sosyal ve siyasal hakları ile toplumsal statüsünü artırmaktır. Bingöl Valiliği, Bingöl Belediye Başkanlığı, Kadın Girişimciler, Bingöl Barosu, çeşitli İl Müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları kısaca tüm Bingöl ile işbirliği yaparak kadınları ve ülkemizi ilgilendiren konularda çeşitli platformlarda bir araya gelmeyi planlamaktayız. BÜKSAM akademik ve sosyal alanda projeler üreterek kadın konusunda bölgenin bilinçlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır” şeklinde konuştu.


CENNET ANNELERİN AYAKLARI ALTINDADIR
Duman'ın konuşmasının akabinde Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, kısa bir konuşma yaptı.
Türkiye'de ki kadınların büyük bir kısmının eğitim sorunu olduğunu belirten Prof. Dr. Baydaş, “Kadının sorunu demokrasi sorunudur. Bingöl Üniversitesi'nde kadın ve erkek ayrımı yapılmıyor, hatta kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılıyor. Yönetim olarak her öğrenci konseyine bayan öğrencilerin seçilmesini destekledik. Cennet annelerin ayakları altındadır” dedi.


Yapılan konuşmaların akabinde Yrd. Doç. Dr. Sibel Duman, ‘Türkiye'de Kadın Olmak' ile ilgili bir sunum yaparken, Yrd. Doç. Dr. Beşir Koç, ‘Kadın Girişimciliği ile Fark Yaratın' ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğrencisi Sibel Çakır'n da “Hayatı Kolaylaştıran Kadınlar ve İcatları” konulu birer sunum yaptı. Gerçekleştirilen panel, verilen kokteylin akabinde son buldu. 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.06.2025
17:18
Bingöl Elâzığ yolunda kaza! 2 yaralı
Bingöl Elâzığ yolunda kaza! 2 yaralı
Bingöl Elâzığ karayolunda taksi ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.
23.06.2025
16:59
Hutbelerden ‘barış çağrısı` istediler
Hutbelerden 'barış çağrısı' istediler
DEM Parti heyeti Bingöl İl Müftülüğünü ziyaret etti. Ziyarette 'Dinin vereceği mesaj, barıştan başka bir şey olamaz' İl Eş Başkanı Ormangören, sohbetlerde, vaazlarda, hutbelerde barış vurgusu yapılması çağrısında bulundu ve ekledi; 'İslam'ın temel mesajı olan barışın bu sürecin ruhuna uygun şekilde toplumla buluşturulması, yaşamsal bir öneme sahiptir.'
23.06.2025
12:25
Bingöl`de 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı
Bingöl'de 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Bingöl'de toplam 182 Bin 180 dekar tarım arazisinde yapılacak sulu tarım ile birlikte 2025 yılı birim fiyatlarıyla ülke ekonomisine yaklaşık 3 milyar lira katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.
23.06.2025
11:56
Lüks markaların koleksiyonları artık Bingöl`de üretilecek
Lüks markaların koleksiyonları artık Bingöl'de üretilecek
Artar Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Bingöllü İş İnsanı Mücahit Artar; 'Amerika'daki ofislerimizde, planlama ve organizasyonu İstanbul'daki merkezimizde, üretimi ise Bingöl'deki fabrikamızda gerçekleştireceğiz.'
23.06.2025
11:10
Bingöl Belediyesi`nden çocuklara yaz sürprizi
Bingöl Belediyesi'nden çocuklara yaz sürprizi
Yaz tatiline 'Merhaba' diyen çocuklar, Bingöl Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte gönüllerince eğlendi. Konserlerden sihirbaz gösterilerine, yüz boyamadan tiyatro oyunlarına kadar birçok renkli aktivitenin yer aldığı şenlik, unutulmaz anlara sahne oldu.
23.06.2025
10:55
Kaderin böylesi! Mezarını kazdırdı, ertesi gün vefat etti
Kaderin böylesi! Mezarını kazdırdı, ertesi gün vefat etti
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 1 kişi, aile kabristanında kendisi için mezar kazdırdı. Ertesi gün fenalaşması üzerine kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybeden şahıs, kazdırdığı mezara gömüldü.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın