KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Eylül 2023 Cumartesi
27 °C Kısmen güneşli

Üniversitede kadın ve erkek ayrımı yapılmıyor”

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, &';Bingöl Üniversitesi'nde kadın ve erkek ayrımı yapılmıyor, hatta kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılıyor” dedi.

Üniversitede kadın ve erkek ayrımı yapılmıyor”
09 MART 2011 ÇARŞAMBA 08:55
0
2909
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Araştırma Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir panel gerçekleştirdi.
Dün saat 14.00'da Bingöl Üniversitesi Rektörlük Binası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele Vali Mustafa Hakan Güvençer, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Hansu, kurum amirleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜKSAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sibel Duman, dünyanın kadınların eli ile değişmekte olduğunu belirterek, “Dünyanın en önemli gelişmelerine, özel ve anlamlı günlerine bakarsanız hepsinde kadınların verdiği mücadeleyi, çektiği acıları ve sonunda elde ettiği başarıyı görürsünüz. Özellikle, milletimizin verdiği o büyük mücadele de; Kurtuluş Savaşımızın destanlarında da hep kadınlarımızın ön planda olduğu hepimizce bilinmektedir. Ilgaz Dağı'nı tek başına aşarak cepheye top mermisi ve malzeme taşıyan Şerife Bacıları, cephede savaşan Nene Hatunları unutmamız asla mümkün değildir. Bugün onları bir kez daha saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Modern hayatı bütün enstrümanlarıyla yaşama çabasının hızlandığı çağımızda, Kadının toplumsal, sosyal, ekonomik hayatta ve siyasette mutlaka yer alması temel hedef olmasına rağmen, Bugüne kadar alınan mesafeye baktığımızda oldukça geride kaldığımızı da görüyoruz. Bir anlamıyla, kadın ekonomik ve sosyal hayatta, iş yaşamında var. Ancak sorunlarıyla var, açmazlarıyla var” dedi.


SORUNLARI TESPİT EDEREK, AKILCI ÇÖZÜMLER ÜRETMEK BÜKSAM'IN NİHAİ HEDEFLERİ ARASINDA
‘Kadınlarımız, ailede, toplumda ve diğer alanlarda gerek yasal olarak gerekse keyfiyet olarak hak ettikleri yerde değillerdir' diyen Yrd. Doç. Dr. Duman, “Tüm söylem ve teşviklere rağmen kadının toplumsal hayatta var olamayışının nedenlerini kendi tarihî tecrübelerimiz ve toplumsal geleneklerimiz ışığında akademik olarak yeniden ve gerçekçi bir şekilde irdelemek gerekmektedir. Kadın örgütlerinin belirli bir düzeyde olduğu ve kadınlara yönelik faaliyetlerin artarak devam ettiği Bingöl'de gerçekleştirilen araştırmaların güvenilirliğini üniversite çatısı altında akademik çalışma ile ortaya koymak amacıyla bir merkez kurulması ihtiyacı hissedilmiş ve bu amaçla senato kararı ile ”Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulmuştur. Kadın konusundaki akademik merkezlerden biri olan Bingöl Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜKSAM) 2011 yılında Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş'ın onayı ile oluşturulan çalışma grubumuz ile ön hazırlıklara başlanmıştır. Kuruluş çalışmalarına üniversitemizden çok sayıda öğretim elemanın katılması, kadın konusunun önemine dikkat çeken ayrı bir husustur.

Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde faaliyet gösterecek olan BÜKSAM'ın çalışmaları, şimdilik 8'i kadın olmak üzere 14 öğretim elemanı tarafından yürütülecektir. Böyle bir merkezin Bingöl'de açılması çok anlamlıdır. Bingöl, kadınların iş yaşamında girişimci ve sosyal hayatta aktif olabileceği bir şehirdir. Ancak ülkemizin her yerinde olduğu gibi Bingöl'de de kadınların karşı karşıya kaldığı sorunlar mevcuttur. Tüm bu sorunları tespit ederek, akılcı çözümler üretmek BÜKSAM'ın nihai hedefleri arasında yer almaktadır. 21. yüzyılda Türkiye de her sekiz kadından birinin okuma-yazma bilmediğini düşünürsek, sağlıklı kuşakların yetişmesi için ve kadının toplumda hak ettiği yeri bulması için hepimiz, öncelikle eğitime önem verilmesi gerektiğini biliyoruz. Kadının yaşadığı genel sorunların, uğradığı haksızlıkların, düşük ücretler, cinsiyet ayrımcılığı ve aile baskısı gibi sorunların kaynağında eğitimsizlik var” dedi.


ZAZACA BİLEN ÖĞRENCİLER ANKET YAPACAK
Aileye ve ailenin güçlendirilmesine çok önem verdiklerini vurgulayan Duman, “Bu bilinç sadece kadında değil erkekte de oluşturulmalı. Töre cinayetleri başta olmak üzere birçok sorunun çözümü için aile içi iletişim çok önemli. Merkezimizce, bu konuda hazırlanan projeler kapsamında üniversitemizdeki akademisyenlerce kadınlara yönelik eğitim seminerleri düzenleyerek, Kadın sağlığına yönelik bilinçlendirici etkinlikler gerçekleştireceğiz. Eğitim, sağlık, hukuk ve çalışma yaşamıyla ilgili bireysel danışmanlık hizmeti vereceğiz. Üniversite bünyesinde özellikle Zazaca bilen öğrencilerden gruplar oluşturarak bu öğrencileri sahada anketör olarak değerlendirmeyi planlıyoruz. Hedefimiz bölgemizde ülke ortalamasının da altında seyreden kadın hakları, sağlığı ve eğitimi alanında iyileştirici öneriler geliştirerek kadının eğitim, sosyal ve siyasal hakları ile toplumsal statüsünü artırmaktır. Bingöl Valiliği, Bingöl Belediye Başkanlığı, Kadın Girişimciler, Bingöl Barosu, çeşitli İl Müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları kısaca tüm Bingöl ile işbirliği yaparak kadınları ve ülkemizi ilgilendiren konularda çeşitli platformlarda bir araya gelmeyi planlamaktayız. BÜKSAM akademik ve sosyal alanda projeler üreterek kadın konusunda bölgenin bilinçlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır” şeklinde konuştu.


CENNET ANNELERİN AYAKLARI ALTINDADIR
Duman'ın konuşmasının akabinde Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, kısa bir konuşma yaptı.
Türkiye'de ki kadınların büyük bir kısmının eğitim sorunu olduğunu belirten Prof. Dr. Baydaş, “Kadının sorunu demokrasi sorunudur. Bingöl Üniversitesi'nde kadın ve erkek ayrımı yapılmıyor, hatta kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılıyor. Yönetim olarak her öğrenci konseyine bayan öğrencilerin seçilmesini destekledik. Cennet annelerin ayakları altındadır” dedi.


Yapılan konuşmaların akabinde Yrd. Doç. Dr. Sibel Duman, ‘Türkiye'de Kadın Olmak' ile ilgili bir sunum yaparken, Yrd. Doç. Dr. Beşir Koç, ‘Kadın Girişimciliği ile Fark Yaratın' ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğrencisi Sibel Çakır'n da “Hayatı Kolaylaştıran Kadınlar ve İcatları” konulu birer sunum yaptı. Gerçekleştirilen panel, verilen kokteylin akabinde son buldu. 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.09.2023
17:41
Meteoroloji`den Bingöl için şiddetli yağış uyarısı!
Meteoroloji'den Bingöl için şiddetli yağış uyarısı!
Yurdu etkisi altına almaya başlayan yağışlı hava, hafta sonu itibariyle Bingöl'de de etkili olacak, Cuma'ya kadar da sürecek. Valilik, vatandaşlara tedbirli olmaları çağrısında bulundu.
29.09.2023
14:39
Bingöl`de gezici KETEM aracı hizmete alındı
Bingöl'de gezici KETEM aracı hizmete alındı
Kente kazandırılan ve İl Özel İdaresi ve Bingöl Belediyesinin de destekleriyle tamamlanan gezici KETEM aracı hizmete sunuldu. Aracın, öncelikle kırsal alanlarda hizmet vereceği belirtildi.
29.09.2023
14:17
Deprem için tedbir ve dikkat uyarısı!
Deprem için tedbir ve dikkat uyarısı!
Doğu Anadolu fay hattı boyunca Elâzığ Pütürge ve Bingöl Karlıova taraflarında çok ciddi bir gerilim yoğunlaşması olduğunu ifade eden Doç. Dr. Toker: 'İç Anadolu'da ve aynı zamanda Kuzeydoğu Anadolu fayının Erzincan tarafı ve Doğu Anadolu fayının Elâzığ ve Kahramanmaraş taraflarında 4 buçuk ve 5'in üzerinde yüksek değerli artış şokları görmeye devam edeceğiz.'
29.09.2023
13:17
Elektrikte ekim tarifesi belli oldu zam geldi!
Elektrikte ekim tarifesi belli oldu zam geldi!
1 Ekim'den itibaren geçerli olacak yeni elektrik fiyat tarifesi belirlendi. Yeni tarifeye göre, konut aboneleri için zam yapılmazken, sanayi ve ticarethane abonelerinin kullandığı elektriğe ise yüzde 20 oranında zam yapıldı.
28.09.2023
17:07
Yedisu`da kuru fasulye festivali
Yedisu'da kuru fasulye festivali
Coğrafi işaretli Yedisu horoz kuru fasulyesi festivali düzenlendi. Bingöl Valisi Usta, 'Halihazırdaki 700 dekarda üretimin ekonomiye katkısı yaklaşık 17 milyon TL civarındadır. Hedeflediğimiz üretimin 4 bin dekarının ekonomiye katkısı ise 100 milyon civarında olacağını paylaşmak istiyorum' dedi.
28.09.2023
17:02
Bingöl`de kentsel dönüşümle yeni bir yaşam alanı oluşuyor
Bingöl'de kentsel dönüşümle yeni bir yaşam alanı oluşuyor
Konut ve iş yerlerinin tamamlandığı, alt yapı ve çevre düzenlemesinin sürdürüldüğü kentsel dönüşüm projesi alanında incelemelerde bulunan Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Bingöl için çok güzel bir yaşam alanı oluşuyor, mahallemizle birlikte şehrimizin çehresi değişiyor' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın