KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Eylül 2025 Cuma
°C

Üniversiteye girişe ağır formül

YÖK raporunda, üniversiteye girişi dört aşamaya yayma formülü tartışmalara yol açtı. Yeni sistemle, sınavın kaldırılması bir yana üniversiteye gitmek isteyen gençlerin önüne aşmaları gereken çok daha fazla sınav konuyor.

Üniversiteye girişe ağır formül
05 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA 12:55
0
1253
0
AA aa
ÖSS, gençlerin kabusu olmaya devam ediyor
Türkiye'de genç neslin korkulu rüyası olan üniversiteye giriş sınavı, her yıl milyonlarca adayın kapısını çaldığı üniversitelerdeki kontenjan yetersizliği nedeniyle eleme sistemine dönüşmüş durumda.

Yıllar içinde sınava talebin artması, sistemde de değişikliklere gidilmesini eleme özelliğinin daha da öne çıkarılmasını beraberinde getirdi.

Önce iki aşamalı ÖSS ve ÖYS vardı, sonra tek sınav uygulamasına geçildi. Her yıl 1 milyonun üzerinde genç 180 dakikada ipi göğüsleme mücadelesine girdi.

Sistemin adil olmadığı, ortaöğretim müfredatının tamamını kapsamaması nedeniyle lise eğitimini bitirdiği eleştirileri sınavda yine değişikliğe gidilmesine neden oldu.

Ve yeni sistem ilk kez 2006 ÖSS'de uygulandı.

Sınav sisteminde neler değişti?


Sınav süresi 180 dakikadan 195 dakikaya çıkarıldı

Lise 2 ve 3 müfredatı da kapsama alındı

Adaylara her biri 30 soru içeren 8 test verildi

İlk bölümdeki 120 soruyu çözen 2 yıllık yüksekokullar ile açıköğretime girecek

İkinci bölümden 2 alan testi çözerek 180 soru yanıtlayan 4 yıllık fakülte tercih edebilecek

Öğrenciler daha bu yeni sistemin sonucunu göremeden, farklı bir sınav sistemi üzerinde tartışma başladı.

YÖK'ün Yükseköğretim Strateji Raporu'nda gündeme getirdiği değişiklikler bu kez çok daha karmaşık bir sistemi öngörüyor. Raporda beş ayrı sınavdan söz ediliyor:


Lise 2'de alan belirleme sınavı

Ortaöğretim sonunda olgunluk sınavı

Mühendislik, tıp, hukuk fakülteleri için ders düzeyi seçme sınavı

Meslek yüksekokulları için temel düzey seçme sınavı

Özel yetenek gerektiren programlar için üniversitelerin ilgili bölümlerinin açacağı sınav

Yani rapora göre, üniversiteye gitmek isteyenler aşamalı olarak farklı alan sınavlarına girecek.

Önce ortaöğretimi bitirme sınavı yapılacak bunu geçen öğrenciler üniversite sınavına girmeye hak kazanacak.

ÖSS yerine iki ayrı sınav yapılacak. Ders düzeyi seçme sınavı mühendislik tıp hukuk gibi temel donanım gerektiren lisans programları için uygulanacak.

Haziran ayının ikinci yarısında dört aşamalı yapılacak sınav için matematik, sosyal bilgiler, fen bilimleri, Türkçe ve yabancı dil sınavları gerçekleştirilecek.

Adayın girmek istediği programın özelliğine göre belirlenecek dersledeki başarı puanı esas alınacak.

İkinci sınav ise temel düzey seçme sınavı. Meslek yüksekokullarına veya bazı 4 yıllık lisans programlarına girmek isteyenlerin başvuracağı, 2006'dan önce uygulanan ÖSS'ye benzeyen bir sıralama sınavı olacak.

Ayrıca özel yetenek seçme sınavı yapılacak bu da hala uygulandığı gibi üniversitelerin ilgili bölümleri tarafından açılacak.



Cnn Türk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.09.2025
09:27
Tandırda unutulan köz yangına neden oldu
Tandırda unutulan köz yangına neden oldu
Bingöl'ün Genç ilçesinde tandırda unutulan köz yangına neden oldu. Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.
11.09.2025
17:36
Bingöl`de okul çevreleri ve servisler denetlendi
Bingöl'de okul çevreleri ve servisler denetlendi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından okul çevreleri ve servisleri denetlendi. Denetimlerin yıl boyu süreceği aktarıldı.
11.09.2025
17:29
Bingöl`de iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı gerçekleştirildi
Bingöl'de iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı gerçekleştirildi
Bingöl'de, üst merkezlerde riskli bulunarak yapılmayan iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı, Bingöl Devlet Hastanesi'nde başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
11.09.2025
12:16
Bir ilginç kaza! Bingöl`de park halindeki otobüs kaza yaptı!
Bir ilginç kaza! Bingöl'de park halindeki otobüs kaza yaptı!
Otobüsün hareket ettiğini fark eden sürücü kapıyı açmak istese de başarılı olmadı ve otobüs, park halindeki başka bir otobüse çarparak durdu. Kameralara yansıyan kazada maddi hasar oluştu.
11.09.2025
11:56
Bingöl`de aranan şahıs saklandığı adreste yakalandı!
Bingöl'de aranan şahıs saklandığı adreste yakalandı!
Bingöl'de 7 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şüpheli şahıs saklandığı adreste yakalandı. Yapılan aramada 1 adet tabanca ve 14 adet fişek ele geçirildi. Şahıs, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine teslim edildi.
11.09.2025
07:37
`Haftada 4 gün mesai` iddiasına DMM`den yalanlama
'Haftada 4 gün mesai' iddiasına DMM'den yalanlama
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı basın yayın organlarında yer alan 'Orta Vadeli Program'da haftada 4 gün mesai uygulamasına geçileceği' yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın