Vali Usta'dan 'Doğru yer seçimi, güçlü inşaat' vurgusu
Deprem haritasının en kritik noktasındaki Bingöl için yapıların yönetmeliklere uygun ve sağlam inşa edilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 'Binaların yapımında yer seçimi, zemin etüdü, proje ve inşaat safhaları titizlikle takip edilmeli; ilgili kanun, yönetmelik ve diğer kurallara titizlikle uyulmalıdır' dedi.
Vali Ahmet Hamdi Usta, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada bulundu. Bingöl'ün birinci derecede deprem bölgesinde yer aldığına dikkat çeken Vali Usta, bina yapımında vatandaşlar ve ilgili kurumlara önemli görevler düştüğünü söyledi.
Vali Usta, şunları söyledi; “Toplumumuzda deprem bilincinin oluşturulması ve depremlere karşı daima hazırlıklı olunması amacıyla, ülkemizde her yıl 1–7 Mart tarihleri, “Deprem Haftası” olarak anılmaktadır. Deprem Haftası etkinlikleri; bilinçlenme, depreme karşı daha dayanıklı yapılar yapma ve bir deprem felaketi halinde toplum bilinci ve dayanışması içinde hareket edilmesi bakımından hayati önem arz etmektedir. Ani Gelişen Doğal Afet olarak değerlendirilen depremler, yaşandıkları bölgelerde çok büyük can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Ülkemizde son yıllarda yaşanan 17 Ağustos 1999 Gölcük, 12 Kasım 1999 Düzce, 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 Van ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri toplumumuzda deprem olgusunun çok boyutlu olarak değerlendirilmesini sağlamış ve Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında konuyla ilgili birçok alanda önemli adımlar atılmıştır. Aynı şekilde ilimiz Bingöl'ün de birinci dereceden deprem kuşağında bulunduğunu daima hatırlamalı; 1971 ve 2003 tarihlerinde ilimizde yaşanan deprem felaketlerindeki acıları bir daha yaşamamak için zamanında ve etkin tedbirler almalıyız. Bu kapsamda, “Deprem Öldürmez Binalar Öldürür” sözü gereğince bina yapan vatandaşlarımız ile denetim yapan kurum ve kuruluşlarımıza önemli görevler düşmektedir. Binaların yapımında yer seçimi, zemin etüdü, proje ve inşaat safhaları titizlikle takip edilmeli; ilgili kanun, yönetmelik ve diğer kurallara titizlikle uyulmalıdır. Bu vesileyle, ülkemizdeki depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor, tüm vatandaşlarımıza deprem felaketinden ve diğer doğal afetlerden uzak, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam dileyerek saygılarımı sunuyorum.”
'Deprem Öldürmez Binalar Öldürür'sözü dikkate alınarak yapılar yapılmalı.Ancak Bingöl'ün yapıların yaklaşık p oranında yenilenmiş,yeni yapılar deprem yönetmeliğe göre yapılan yapılardır,başında mühendisi bulunan ayrıca yeni uygulama, her inşaatın yapı denetimi firmaları tarafından denetimi yapılmakta,burda anlaşılmayan konu nedir diye sorulduğunda soru şu ;kimse yeni yapılan yapıya güvenmiyor ? neden ? bu konuda denetim yetkilileri tarafından açıklama yapma ihtiyacı var.
Sayın valim memleketin sorunlarının az çok farkına varmışsınız. Ama Kanun ve tüzüğe önce amirler sonra çalışanlarının uyması memleket için yeter ve artar. Siyasetin içine girmemiş bir daire amiri ve çalışanını bulmamak zor. Mesele bu. Mesai saatlerine riayet sıfır, denetim sıfır. ne olacak
MHP Bingöl'de kongre heyecanı! 15. Olağan İl Kongresi 11 Eylül'de
Milliyetçi Hareket Partisi Bingöl İl Başkanlığı, 15. Olağan İl Kongresi'ni 11 Eylül Cuma günü gerçekleştirecek. Kongre, Bingöl Belediyesi Konferans Salonu'nda saat 13.00'te başlayacak.
08.09.2026
15:25
Zazaca için yeni dönem: MEB'de ayrı müfredatla okutulacak
Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü'nde görev yapan Zaza Dili ve Edebiyatı alan uzmanı Dr. Murat Varol, Zazaca için hazırlanan yeni öğretim programının onaylandığını duyurdu. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yaklaşık 200 sayfalık programla Zazaca, MEB'in öğretim programlarında ayrı bir dil olarak yer alacak.
08.09.2026
15:07
122 milyar TL'lik para trafiği! Bingöl'de de gözaltılar var
Bingöl dahil 3 ilde düzenlenen operasyonda, yurt dışından yasa dışı yollarla getirilen dövizleri usulsüz şekilde yurt dışına aktardıkları belirlenen 27 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheli hesaplarında 122 milyar 791 milyon TL'lik para hareketi tespit edilirken, yaklaşık 50 milyon TL değerindeki mal varlığına el konuldu.
08.09.2026
15:06
Arıcılara destek müjdesi! Kovan başına ödeme 475 TL'ye çıkıyor
Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Aba, Resmî Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle arıcılık desteklerinde yüzde 80 oranında artış yapıldığını açıkladı. Bazı üreticiler için ödenecek destek tutarı dikkat çekici seviyeye ulaşırken, yeni desteklerle arıcıların üretim maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor.
08.09.2026
15:05
Bingöl'de 5 bin 176 kök kenevir ele geçirildi
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince düzenlenen operasyonlarda 5 bin 176 kök kenevir/skunk bitkisi, 430 gram esrar, 104 kilogram tütün, silah ve yüzlerce mühimmat ele geçirilirken, aranan 2 kişi de yakalanarak tutuklandı.
07.09.2026
19:07
Genç'te 'Aile, Bağımlılık ve Değerler Eğitimi' Çalıştayı
Bingöl'ün Genç ilçesinde düzenlenen 'Aile, Bağımlılık ve Değerler Eğitimi' çalıştayında uyuşturucu ve sanal kumarla mücadeleden aile yapısının güçlendirilmesine, ağır borçlanmadan düğün ve taziyelerde israfın azaltılmasına kadar ilçenin sosyal sorunları ele alındı. Çalıştayda, gençlerin zararlı alışkanlıklardan korunması ve toplumsal değerlerin gelecek nesillere aktarılması için ortak hareket çağrısı yapıldı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın