KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Mayıs 2024 Salı
°C

Vali'den çarpıcı açıklamalar

Son günlerin en fazla dile getirilen ve sorun olduğunu vurgulanan ‘yeşilkart ve terörden zarar görenlerin alacağı tazminatlara' ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Vali`den çarpıcı açıklamalar
04 NİSAN 2008 CUMA 10:50
0
1978
0
AA aa
Müracaatlar ve taleplerdeki çarpıklığa dikkat çeken Balkanlıoğlu, bu konuda gerekli yaptırım ve titizliğin uygulanacağının altını da çizdi.
‘5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun' çerçevesinde Bingöl genelinde yapılan müracaatların hane sayısından daha fazla olduğuna değinen Vali Balkanlıoğlu, zarar gören veya zarar görmeyen binlerce kişinin haksız kazanç elde etmek için müracaatta bulunduğunu söyledi.
Balkanlıoğlu: “Geçmiş dönemlerde yaşanan yoğun terör hadiselerinden dolayı vatandaşlarımız çeşitli zararlara uğramış ve yerlerini terk etmiştir. 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun' çerçevesinde valilik bünyesinde oluşturulan komisyonlara müracaatlar istemiştir. Ancak Bingöl'de, yoğun bir müracaat yaşanmıştır” dedi.
Hane sayısı 41 bin, müracaat sayısı 43 bin
Bingöl merkez, ilçeler, köy ve mezralardaki toplam hane sayısının 41 civarında olduğuna dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, terörden zarar görüldüğü gerekçesiyle yapılan müracaat sayısının 43 bin olduğu ve bu rakamın Mayıs 2008'e kadar 44 Bin'e yükselmesini beklediklerini söyledi.
‘Buradan göç edip giden insanların tamamı terörden zarar ettiği için göç etmemiştir' diyen Balkanlıoğlu, şunları kaydetti.
“Ailevi sıkıntılar olabilir, geçim şartlarının zorluğundan olabilir, tahsil için olabilir. Çok değişik amaçlarla göçler yapılmış. Kimileri yurt dışına çalışmak amacıyla gitmişler. Bu vatandaşlarımızdan dahi müracaat var. Bu nedenle hak sahiplerini belirlemede büyük sıkıntılarımız var. Bugüne kadar müracaat eden 43 bin vatandaşımızdan 10 bin 359 hanenin başvurusu karara bağlanmıştır. Bunlardan 6 bin 135 adedi, tazminat ödemeyle sonuçlanmış, yardım yapılmasına karar verilmiştir. 3 bin 790 vatandaşımızın talebi uygun görülmeyerek red edilmiş, 444'ünede daha önce zararı telafi edildiği için yardım edilmemiş. Bu tazminat veya zararın telafisi için sulhname imzalayarak karşılıklı ibralaştığımız ödeme yapmak istediğimiz ve bakanlıktan 6 bin 135 vatandaşımız için talep edilen rakam,  63 milyon 647 bin 225 YTL'dir. Vatandaşlarımızın kamu kurum ve kuruluşlarını lüzumsuz yere işgal etmeleri, hak etmediği bir hakka ulaşmak için talepte bulunmaları, hakikatten mağdur olan, zararının telafisini biran önce istenen ve bizimde yapmak istediğimiz vatandaşların biran önce bu haklara ulaşmasını geciktiriyorlar veya engelliyorlar deniliyor. Sizin aracılığınızla bu vatandaşlarımızın bir kez daha müracaatlarını gözden geçirmelerini, terörden zarar görmedikleri halde başvurmuşlarsa, başvurularını geri çekmeleri çalışmalarımızı daha da hızlandıracak ve hak eden vatandaşlarımızın haklarına bir an önce kavuşmalarını sağlayacaktır.  Bingöl'deki hane sayısından daha fazla müracaat var. Bingöl'deki bütün fertler terörden zarar görmemiştir ve bu amaçla buradan göç etmemiştir. Burada yaşayan vatandaşlarımızın zaten büyük bir bölümü sağduyulu, vatanına milletine sahip, terörle alakası olmayan ve terörden zarar görmeyen vatandaşlarımızdır.”
“Müracaatların yoğunluğunu eğitime ve dürüstlükteki aşınmalara bağlıyorum”
Balkanlıoğlu: “Bu müracaatlardaki yoğunluğu, Maalesef öteden beri devletten gelen her türlü parayı hak etse de hak etmese de almak, devletin sağladığı imkânlardan hak etmese de o statüyü taşımasa bile faydalanmak isteyen birçok vatandaşımız var. Bunları eğitime bağlıyorum. Biraz da dürüstlükteki değerlerimizdeki aşınmalara bağlıyorum.”
“Yeşil kart Türkiye rekoru bizde”
Nüfus oranına göre en fazla yeşilkartlının olduğu İl'in Bingöl olduğunu hatırlatan Balkanlıoğlu: “Nüfusun yüzde 77'si yeşil kartlı olduğu söyleniyor. Yaptığımız araştırmada da Bingöl'ün 251 bin nüfusuna karşılık 131 bin 248 vatandaşımızın yeşilkarta sahip olduğunu tespit ettik. Bu rakamlar bir hafta öncesine aittir. Haksız yere yeşilkart alanlar ile yeşilkart veren memurlar hakkında inceleme başlattık. Bingöl'de yeşilkart ile ilgili olarak yaptığımız incelemeler sonucunda çok fazla olmamakla birlikte haksız yere yeşilkart alan bir vatandaşımıza ait 66 adet gayrimenkulü çıktı. Bu gayrimenkuller değerli menkullerdir ve buna rağmen yeşil kartı bir şekilde almıştır”
“42 bin kişi köyüne geri dönmek istiyor”
Herhangi bir sebepten dolayı yerlerinden olmuş insanların, talepte bulunmaları durumunda köylerine, ayrıldığı yerleşim birimlerine geri dönebileceklerini belirten Balkanlıoğlu, “Köye Geri Dönüş Projesi' var. Buna ilişkin olarak ta devletimiz ödenek ayırtmış. Bingöl'de de bir hayli terör nedeniyle yerlerinden olmuş insanlarımız var. Bize bu duyurudan sonra köye geri dönüş için Bingöl ölçeğinde 42 bin 306 vatandaşımız müracaatta bulunmuştur. Fiilen gelen 16 bin 20 vatandaşımız var. Son nüfus sayımında bu rakam 17 bin 315 kişi olarak tespit edilmiştir. Bu vatandaşlarımıza da konut yapımında, tahrip olan köy altyapılarının iyileştirilmesi ve rehabilitasyonunda, geçim şartlarının iyileştirilmesinde yardımlar yapılmıştır” şeklinde konuştu.
 

 






BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.05.2024
16:27
Nisan ayında 110 trafik kazası meydana geldi
Nisan ayında 110 trafik kazası meydana geldi
Bingöl'de nisan ayında 110 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 1 kişi hayatını kaybetti, 131 kişi de yaralandı.
13.05.2024
17:46
Bingöl`de JASAT dedektifleri aranan 2 şahsı yakaladı
Bingöl'de JASAT dedektifleri aranan 2 şahsı yakaladı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığına bağlı JASAT dedektifleri, kasten öldürme suçundan dolayı 2 yıldır firari olan şahsı ve cinsel istismar suçundan aranan şahısları yakaladı.
13.05.2024
17:27
Bingöl`de kamu ve özel işletmelere kamera zorunluluğu
Bingöl'de kamu ve özel işletmelere kamera zorunluluğu
Valilik: 'Güvenlik eksikliği tespit edilen kamu işyerlerine ve özel işletmelere, otuz günden az olmamak üzere eksikliklerini giderebilecek kadar makul bir süre tanınacak ve tanınan süre sonunda işyeri alması uygun değerlendirilen tedbirler yönünden tekrar kontrol edilecek ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sahipleri hakkında ilgili mevzuatlar gereğince işlem yapılacaktır.'
13.05.2024
16:45
Bingöl`de özel program! Gönüllerince eğlendiler
Bingöl'de özel program! Gönüllerince eğlendiler
Bingöl Belediyesince düzenlenen farkındalık etkinliğinde bir araya gelen özel gereksinimli bireyler, hem gönüllerince eğlendi hem de hünerleriyle katılımcılara keyif dolu anlar yaşattı.
13.05.2024
14:16
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi açıklandı! Neler kısıtlandı?
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi açıklandı! Neler kısıtlandı?
'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' çerçevesinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlarda zorunlu ihtiyaçlar hariç yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduruyoruz. Mevcut kiralık taşıt sözleşmeleri de izin alınmadan yenilenmeyecek' dedi. İşte tedbirler ve öne çıkan başlıklar…
12.05.2024
17:39
Bingöl`de bir silahlı olay daha! 1 ölü, 2 ağır yaralı
Bingöl'de bir silahlı olay daha! 1 ölü, 2 ağır yaralı
Bingöl merkez Çapakçur Vadisi'nde iki akraba arasındaki arazi anlaşmazlığı nedeniyle yaşanan gerilimde ateş açan kişi, bir kişinin ölümüne, iki kişinin yaralanmasına sebep oldu. Polis, cinayet zanlısını yakalama çalışmalarını sürdürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın