İçişleri Bakanlığı, Bingöl başta olmak üzere toplamda 32 ilin valiliğine bakan Süleyman Soylu imzalı ‘Güvenlik Tedbirleri' konulu genelge gönderdi.
Genelgenin ardından Bingöl Valiliği de kent genelinde göçerleri yaşam malzemeleri konusunda uyardı. 2017 yılında, söz konusu illerde toplamda bin 807 sığınak, barınak ve mağara ele geçirildiği anımsatılan açıklamada, 166 ton gıdanın ele geçirildiği belirtildi.
Yayla ve meraların vatandaşların kullanımına açılması ile birlikte terör örgütüne yardımcı olabilecek kişilerin terör örgütü mensuplarına erzak ve yaşam malzemesi sağlamalarını önlemek için gerekli tedbirlerin alınacağı belirten açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Yayla dönüşlerinde vatandaşların artan yaşam malzemelerinin terör örgütü mensuplarınca alınabileceği düşünülerek yaylada bırakmamaları konusunda uyarılacak. BTÖ mensuplarının lojistik faaliyetlerine yardım eden ve erzak götüren işbirlikçilerinin genellikle yol kontrollerinde ana yollar yerine ara ve tali yolları kullanması nedeniyle bu yolların denetimine ağırlık verilecek. Kolluk kuvvetlerince toptan satış yapan yerler ile market ve bakkallardan dikkat çekici miktarda un, şeker, konserve, helva, reçel vb. gıda ve yaşam malzemelerin satışı takip edilecek ve istihbarata ağırlık verilecek. Yol kontrollerinde kamyonet, panelvan, minibüs gibi şüpheli araçlar detaylı aramalardan geçirilecek. Terör örgütü tarafından kullanılması muhtemel gıda ve yaşam malzemelerini aracında bulunduran şahısların yerleşim yeri ile yol güzergâhı ve kaç kişilik malzeme götürdüğü hususları ayrıntılı sorgulanacak.”