KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Nisan 2026 Cumartesi
°C

Ve doğalgaz krizi fabrikaları vurdu

İran ve Ukrayna'dan gelen gazın azalması ilk etkisini Kocaeli'nde gösterdi. Kocaeli'nde 20 fabrika üretimi durdurdu. Bu konuda Gökçek kaygılıyken, Erdoğan'ın çözümü ise hazır.

Ve doğalgaz krizi fabrikaları vurdu
26 OCAK 2006 PERŞEMBE 14:41
0
1669
0
AA aa
İran'ın Türkiye'ye verdiği doğalgaz miktarını 26 milyon metreküpten 5 milyon metreküpe düşürmesi ve ardından Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen gazın azalması Türkiye'yi etkilemeye başladı. İzmit'te 20 dev fabrikanın doğalgazı kesildi. Doğalgazı kesilen fabrikalar arasında Ford Otomotiv, Brisa ve Good Year, Hyundai, Çelik Halat, Kartonsan gibi dev kuruluşlar da bulunuyor.


BURSA'DA DA DOĞALGAZ KESİLDİ


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanvekili Mahmut Yılmaz, çoğunluğu Bursa'da bulunan Güney Marmara'daki 40 otoprodüktör şirketten 2'si dışında tümünün doğalgazının kesildiğini bildirdi.  Yılmaz, BOTAŞ'ın bildirdiğine göre Güney Marmara'da 40 otoprodüktör şirket bulunduğunu belirterek, BİS Enerji ve Koç Entek dışında, Bursa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için elektrik üreten BOSEN'in de aralarında bulunduğu tüm otoprodüktör şirketlerin doğalgazının dün itibariyle kesildiğini söyledi. 


Bu tür kriz durumlarının geçmişte sık sık yaşanmasına rağmen, AB sürecindeki Türkiye'de ilgili kurum ve kuruluşların yaşanan deneyimlerden ders çıkararak, gerekli altyapıyı hazırlamamasının kabul edilebilir olmadığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

''Ayrıca, BOTAŞ'tan bugün saat 11.00 itibariyle sanayiye verilen doğalgazın da kesileceği yönünde haber aldık ancak, henüz gerçekleşmedi. Eğer, sanayi doğalgazı kesilirse üretim büyük darbe yer. Biz bu duruma şiddetle itiraz ediyoruz. Çünkü, sanayi zaten kesintisiz tarifeden gaz alıyor. (Sırf gazımız kesilmesin) diye fazla ödeme yapıyoruz. Kesintisiz tarife böyle zamanda işe yaramayacaksa bu külfete niye katlanıyoruz? 

İkinci bir konu, kesintisiz üretim yapmak zorunda olan özel imalatlar var. Gaz kesildiğinde telafisi mümkün olmayan zararlarla karşılaşabilirler. Bunlar, teknik anlamda kesintiye tahammülü olmayan üretimlerdir. Oluşabilecek zararı kim ödeyecek? Bugüne kadar B planları niye yapılmadı, tedbirler alınmadı anlayamıyoruz.''

Yılmaz, AB ülkelerinde 3-4 ay yetecek kadar gaz depolayabilen tesislerin bulunduğuna dikkati çekerek, ''Kış aylarında gaz arzında sıkıntı olabileceği tahmin edilmeliydi. BOTAŞ, yeterli kapasiteye sahip depolama tesisleri yapmalıydı. Marmara Ereğlisi'ndeki depolama
tesisi 1 milyar 600 milyon metreküp kapasiteye sahip ve sadece 15 gün idare edebilir'' görüşünü dile getirdi.

GÖKÇEK KAYGILI, BAŞBAKAN RAHAT


Bu arada doğalgaz krizi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i endişelendirdi. Gökçek, ''Doğalgaz stoğumuz yok. Eğer keserlerse Ankaralılar doğalgazsız kalacak'' dedi. Gökçek, Başbakan Erdoğan'ı Davos'a uğurlamasından önce gazetecilerin doğalgaza ilişkin bir soru üzerine, şu anda Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin stokunda 2-3 güne yetecek kadar gaz bulunduğunu bildirdi.


''Elimizde şu anda Ankaralılar'ın uzun süre ihtiyacını karşılayacak gaz bulunmuyor'' diyen Gökçek, ''Doğalgaz stoğumuz yok. Eğer doğalgazı keserlerse Ankaralılar doğalgazsız kalacak. Gazın kesilmesi halinde 2-3 gün sonra Ankaralılar doğalgazsız kalacak. Gaz kesilir mi? Onu bilmiyoruz. Bunun detaylarını Enerji Bakanlığı biliyor.''


ERDOĞAN: DOĞALGAZDA SIKINTI YOK

    
''İran ve Ukrayna'dan gelen doğalgaz sıkıntısı Türkiye'ye nasıl yansır? Bu konuda bir önlem var mı?'' sorusu üzerine Erdoğan, konuyu dün yakından takip ettiğini, Ukrayna ve İran'da bazı sıkıntılar olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Fakat, Mavi Akım'da kapasite artırıldığı için şu anda böyle bir sıkıntı yok. Böyle bir fevkalade sıkıntı olacağını da zannetmiyoruz. Böyle bir durumda özellikle sanayiye verdiğimiz doğalgazda yapılan anlaşmalar gereği, bu tür fevkalade sıkıntı olması halinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız gerekli tedbirleri alır. Ama dün yaptığım görüşmelerde henüz böyle bir sıkıntı söz konusu değil. Gerekirse biz, doğalgaz çevrim santrallarında kısıtlamaya gitmek suretiyle hidroelektrik ve termik santrallardaki elektriği kullanarak, böylece oradaki kapasiteyi artırıp doğalgazdan tasarrufa giderek, evlerde
özellikle böyle bir sıkıntı söz konusu olmayacak.''

HABER7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.04.2026
22:28
Vali Çelik: Bingöl`ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz
Vali Çelik: Bingöl'ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz
Yerel Kalkınma Hamlesi Programı'nın tanıtıldığı toplantıda konuşan Vali Çelik, istihdamı artıracak yatırım alanları ve KOBİ'lere sağlanacak finansman desteğini açıkladı. Tarımdan turizme birçok alanda yatırımcıya sunulacak teşviklerin anlatıldığı toplantıda, büyükbaş hayvancılık, termal turizm, bal üretimi ve su ürünleri yatırımları öne çıktı.
10.04.2026
22:00
Genç`te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi
Genç'te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen 'O'nu Oku, O'nu Yaşa' temalı umre ödüllü siyer sınavında Genç ilçesinde dereceye giren öğrencilere ödülleri, okullarda ve il merkezinde gerçekleştirilen programlarla takdim edildi.
10.04.2026
21:58
Bingöl`de
Bingöl'de 'İdam Yasası' Tepkisi: Kudüs, Aksa ve Filistin İçin Ortak Çağrı
Bingöl Gazze Sivil İnisiyatifi, Cuma namazı sonrası Kent Meydanı'nda kitlesel basın açıklaması düzenleyerek İsrail'in Filistinli tutsaklara yönelik idam kararına tepki gösterdi. Açıklamada, Filistin halkına destek çağrısı yapılırken, Filistinli esirler için uluslararası topluma çağrıda bulunuldu.
10.04.2026
20:50
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı! Yüksek kesimlerde kar bekleniyor
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı! Yüksek kesimlerde kar bekleniyor
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl'ün doğusunda kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu. 1600 metre üzerindeki yüksek kesimlerde kar yağışı öngörülürken, sel, buzlanma ve çığ riskine karşı uyarı yapıldı.
10.04.2026
19:42
Genç`e 750 Kişilik Spor Salonu: İhale Tarihi Açıklandı
Genç'e 750 Kişilik Spor Salonu: İhale Tarihi Açıklandı
Genç ilçesinde yapılması planlanan 750 seyirci kapasiteli Çok Amaçlı Spor Salonu projesinin ihalesi 11 Mayıs 2026 tarihinde gerçekleştirilecek. Projenin ilçenin spor altyapısını güçlendirmesi bekleniyor.
10.04.2026
19:02
Sigara kullanımına yeni düzenleme! Yasak genişliyor!
Sigara kullanımına yeni düzenleme! Yasak genişliyor!
AK Parti grubunun Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda hazırladığı 41 maddelik tütün düzenlemesi Meclis'e sunuluyor. Taslağa göre sigara yalnızca belirlenen alanlarda içilebilecek, yeme-içme hizmeti sunulan açık alanlarda kullanım yasaklanacak. 2040 yılı itibarıyla tütün ürünlerinin satış ve tüketiminin tamamen sona erdirilmesi hedefleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın