KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Aralık 2025 Çarşamba
°C

Vergi borcu olan ev alamayacak

Maliye Bakanlığı, vergi borcu olanlara ciddi kısıtlamalar getirdi

Vergi borcu olan ev alamayacak
06 NİSAN 2008 PAZAR 12:01
0
1067
0
AA aa
Amme Alacaklarının Tahsili Yasası'nda deşikliğe gidiliyor. Vergi borcu olanlara ev satılmayacak, silah ruhsatının yanı sıra petrol arama, tekel bayii, özel okul, otel, sigorta şirketi kurma izni verilmeyecek..

Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda ele alınan bir yasa tasarısında yapılan düzenleme ile ev almak isteyen vatandaştan tekel bayii açmak isteyen girişimciye kadar çok geniş bir kitle için önemli kısıtlamalar getirildi. Örneğin, vergi borcu olan vatandaşlar birikmiş borcunu ödemeden ev alım satımı yapamayacak. Vergi borcu olanlar petrol arama izni alamayacak, tekel bayii, özel okul, otel, sigorta şirketi açamayacak. Bu durumda olanlara silah ruhsatı da verilmeyecek. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun Amme Alacaklarının Tahsili Yasa Tasarısı ile ilgili yaptığı çalışma tamamlandı. Tasarıda, amme alacağı ödenmeden yapılamayacak işlemler konusunda Maliye Bakanlığı'na geniş yetki tanındı. Ev satın alınmasından döviz bürosu açmaya kadar çok sayıda işlemde, mükellefin vergi borcu olmadığına ilişkin yazı istenmesi konusunda Maliye Bakanlığı'na yetki verildi. Alt komisyonun tasarıda yaptığı değişiklik şu düzenlemeleri içeriyor:

* BORCU OLANA EV VE RUHSAT YOK:
Vergilerini vadesinde ödemeyenlerin yapamayacağı resmi işlemlerin kapsamı genişletildi. Buna göre, yapı kullanma izni alımı, bina inşaat harcı ve tapu işlemlerinde vergi borcu bulunmağına ilişkin belge istenecek. Yani ev alan vatandaşlar tapu dairesinde işlem yaptırırken vergi dairesinden aldığı "Borcu yoktur" yazısını götürecek. Herhangi bir vergi borcu bulunan vatandaş, tapu işlemi yapamayacağı için örneğin ev alımı satımı gerçekleştiremeyecek.

* SİLAH RUHSATI VE DEFİNE ARAMA: Silah taşıma ve bulundurma ruhsatı da vergi borcu olmayanlara verilecek. Eski eser ve define arama izni, avcılık belgesi alımı, maden arama izni, özel yat kayıtları gibi işlemler sırasında da vergi borcu olmadığına ilişkin yazı istenecek.

* PETROL ARAMA VE DÖVİZ BÜROSU: Vergi borcu bulunanlar marka tescili yaptıramayacak, petrol arama izni alamayacak. Burcu olanlara tekel ürünleri, tıbbi ürünleri satma, özel hastane, avukatlık bürosu, özel okul, özel sürücü kursu, turizm tesisi açma izni verilmeyecek. Müteahhitlik karnesi, özel TV ve radyo kurma, banka, sigorta şirketi, döviz büfesi açma sırasında da bu belge istenecek.

* KAMU İHALELERİ: Maliye Bakanlığı, Kamu İhale Kanunu kapsamında devletten ihale alanlar, teşviklerden yararlananlar ile kamu kurumlarında yaptırılacak bazı harç ve izin belgesi işlemlerinde de bakanlığa bağlı tahsil dairelerince takip edilen alacak olmadığına dair yazı getirme zorunluluğu getirebilecek. Bakanlığın uygulamasına rağmen işlem yaparken vergi borcu olmadığı yazısını zorunlu tutmayan idarelere 2 bin YTL idari para cezası verilecek.

Maliye Bakanlığı'nın tahsil ettiği vergiler yasa kapsamında olacak. Ev alımından ruhsata kadar yapılacak işlemlerde Gelir, Kurumlar Vergisi, KDV, ÖTV ve Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu olup olmadığına bakılacak. Bu vergileri ödemeyen vatandaş yasadaki işlemleri de yapamayacak. Belediye Gelirleri Yasası ile getirilen vergiler ile Emlak Vergisi ise kapsam dışı olacak.

Vergi borcu olmadığına ilişkin bilgilere vergi dairelerinden rahatlıkla ulaşılabilecek. Vatandaşlar vergi dairelerinde 'vergi numaralarını' vererek hızla bilgilerine ulaşıp, işlem yaptırabilecek.

Plan ve Bütçe Alt Komisyonu Başkanı Mehmet Açıkalın, yapılan düzenlemenin kırtasiyeyi fazla arttırmayacağını belirterek, "Bütün vergi daireleri online olarak birbirine bağlı. Sisteme girince mükellefin borcu olup olmadığı ortaya çıkıyor. Bu nedenle hızla iş yaptırmak mümkün" dedi. Alt Komisyonun CHP'li üyesi Akif Hamzaçebi ise vergi borcu olanların ev bile satın almasını önleyecek önergenin Maliye Bakanlığı'ndan gelen halinin çok daha geniş olduğunu, ancak komisyon olarak bunun kapsamını daralttıklarını söyledi. Hamzaçebi, "Tasarıda vergi ayrımı yapılmadığı için yerel yönetimlerin aldığı vergiler hariç tüm vergi borçları kapsamda olacak" dedi.

Sabah
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.12.2025
20:24
Meteoroloji`den Bingöl`e Yoğun Kar Uyarısı
Meteoroloji'den Bingöl'e Yoğun Kar Uyarısı
Sürücüler ve besiciler için kritik günler başlıyor! Bir diğer önemli uyarı ise sürücülere! Kış lastiği olmadan yola çıkılmaması istenirken, olası tipi ve buzlanma nedeniyle yollarda mahsur kalma riskine de dikkat çekildi.
24.12.2025
20:20
50 bin mahkûma tahliye yolu
50 bin mahkûma tahliye yolu
Kamuoyunda 'Covid-19 düzenlemesi' olarak anılan ve infaz indirimini içeren 27. madde kabul edildi. Deprem suçları ise pakete dahil edilmeyerek, deprem suçlularının infaz indiriminden faydalanılmasının önüne geçildi.
24.12.2025
16:57
12 Bingölspor Cephesinde Disiplin Gündemi
12 Bingölspor Cephesinde Disiplin Gündemi
Tartışmaların gölgesinde kalan Silifke Belediyespor–12 Bingölspor karşılaşmasının ardından disiplin süreci başladı; kulüp, başkan Özturan ve bir futbolcu PFDK'ya sevk edildi.
24.12.2025
16:36
Bingöl`deki silahlı saldırı olaylarıyla ilgili 2 şüpheli tutuklandı
Bingöl'deki silahlı saldırı olaylarıyla ilgili 2 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de meydana gelen iki ayrı silahlı saldırı olayıyla ilgili gözaltına alınan ve işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
24.12.2025
16:34
Hayatını kaybeden Uzman Çavuş Arı, son yolculuğuna uğurlandı
Hayatını kaybeden Uzman Çavuş Arı, son yolculuğuna uğurlandı
Kuzey Irak harekât alanında görev yapan ve hayatını kaybeden Piyade Uzman Çavuş Taner Arı, memleketi Bingöl'de son yolcuğuna uğurlandı
24.12.2025
16:33
Jandarma trafik ekiplerinden kış lastiği denetimi
Jandarma trafik ekiplerinden kış lastiği denetimi
Bingöl-Erzurum yolunda jandarma trafik ekipleri kış lastiği denetimi yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın