KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Eylül 2025 Salı
°C

Vergi kaçıran kaçırana!

Son 5 yılda nüfusumuz 4 milyon arttı, vergi verenlerin sayısı ise 404 bin azaldı

Vergi kaçıran kaçırana!
12 NİSAN 2008 CUMARTESİ 11:15
0
962
0
AA aa
Türkiye nüfusu son 5 yılda 4 milyon arttı, ekonomi son dönemde yavaşlasa da büyümesini hiç durdurmadı. Bütün bunlara karşılık vergi mükellefi sayısı 5 yılda 404 bin azaldı

Türkiye, hızlı nüfus artışının yanı sıra son yıllarda yüksek büyüme rakamları elde ederken, vergi mükellefleri sayısında gerileme oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, 2003 Şubat ayında 1 milyon 724 bin 754 olan gelir vergisi mükellef sayısı, bu yılın aynı ayında 1 milyon 720 bin 289 olarak belirlendi. Esnaf ve sanatkarların oluşturduğu basit usulde vergiye tabi mükellef sayısı da aynı dönemde 809 bin 174'den 759 bin 558'e düştü.
Son 5 yıllık dönemde en fazla mükellef erozyonu, katma değer vergisinde (KDV) ortaya çıktı. 5 yıl önce 2 milyon 894 bin 190 olan KDV ödeyenlerin sayısı, 5 yıl sonra 2 milyon 273 bin 207'ye geriledi.

Sıkı takip işe yaradı
Söz konusu süreçte sadece kurumlar vergisi mükellefleriyle gayrimenkul sermaye iradı için gelir vergisi ödeyenlerin sayısında artış görüldü. Kurumlar vergisi mükellefleri, 589 bin 992'den 638 bin 695'e, kira geliri elde edip de vergi verenlerin sayısı da 475 bin 811'den 697 bin 665'e yükseldi.
Kira gelirleri için vergi ödeyenlerin sayısındaki bu artışta, Gelir İdaresi'nin kira geliri elde edip de vergisini vermeyenlere yönelik olarak Türkiye çapında başlattığı takibat etkili oldu.
Vergi İstihbarat Merkezi'ndeki bilgilerden de yararlanılan bu takibat sırasında, kira geliri olup beyanda bulunmayan binlerce kişiye ulaşıldı ve bunlardan cezalı tarhiyat yapıldı.
Aynı şekilde, otomasyon sistemi yardımıyla diğer vergi unsurları için de çok sayıda yeni mükellefiyet tesis ettirildi.

Sorun kayıtdışı
Bütün bu çabalara karşın son 5 yılda toplam mükellef sayısında 404 bin 507 adet azalma meydana geldi. 5 yıl önce 6 milyon 493 bin 921 olan gelir, KDV, kurumlar, gayrimenkul sermaye iradı ve basit usule tabi mükellef sayısı, 5 yıl sonra 6 milyon 89 bin 414'e geriledi.
Buna karşılık, bu dönemde Türkiye nüfusu 66.8 milyon kişiden 70.6 milyona çıktı. Türk ekonomisinde de yeni seriye göre 2003 yılında yüzde 5.3, 2004 yılında yüzde 9.4, 2005 yılında yüzde 8.4, 2006 yılında yüzde 6.9, 2007 yılında ise yüzde 4.5'lik bir büyüme sağlandı.
Ancak bu iyileşmeler vergi ödeyenler sayısına yansımadı. Tam tersi bu süreçte vergi verenler azaldı.
Maliye Bakanlığı yetkilileri, mükellef sayısının azalmasında, işini bıraktığı halde kâğıt üzerinde hâlâ mükellef görünen kişilere yönelik resen silme işleminin yanı sıra kayıtdışı ekonominin yüksek oranlarda seyretmesiyle vergiye tabi gelir elde eden kişi ve kuruluşların vergi vermekten kaçınmasının etkili olduğunu belirtiyor.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.09.2025
16:47
Açıktan okuyacaklar dikkat! Başvuru ve kayıt yenileme başladı!
Açıktan okuyacaklar dikkat! Başvuru ve kayıt yenileme başladı!
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, 3 Eylül'de başlayan başvuruların 26 Eylül 2025 günü sona ereceğini duyurdu. Kayıt ücreti 400 TL. İstenen evraklar ise şöyle;
09.09.2025
16:28
Öğrencilerin ilk ziyaretçisi Jandarma oldu
Öğrencilerin ilk ziyaretçisi Jandarma oldu
Jandarma mesleğinin tanıtıldığı ve okumanın önemine vurgu yapıldığı ziyarette öğrencilere jandarma çocuk dergisi, jandarma boyama kitabı ve hayvan figürlü maskeler dağıtıldı.
09.09.2025
14:21
Bingöl`de dolandırıcılıktan ceza alan şahıs yakalandı!
Bingöl'de dolandırıcılıktan ceza alan şahıs yakalandı!
Bingöl'de Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 3 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı.
09.09.2025
14:15
Bingöl polisi uyarıyor! Dikkatli olun!
Bingöl polisi uyarıyor! Dikkatli olun!
İşyerleri, parklar ve daha birçok yerde vatandaşlarla birebir temas kurup dolandırıcılık ve hırsızlık vakalarına karşı uyarılarda bulunan Bingöl polisi, broşür dağıtıp detayları örnekleriyle anlatıyor.
09.09.2025
14:04
Esnaflar dikkat! Vergi sistemi değişti
Esnaflar dikkat! Vergi sistemi değişti
Büyükşehirlerde ilçe nüfusu 30 bini geçmeyenler hariç olmak üzere faaliyette bulunan bazı vergi mükellefleri basit usulden gerçek usule geçiş yapacak. Gerçek Usule Tabi olan mükellefler KDV, gelir vergisi, stopaj vergisi, gelir geçici vergisi öderken, Basit Usule Tabi olan mükellefler yalnızca basit usulde ticari kazançlarının vergisini ödüyor.
08.09.2025
16:27
12Bingölspor, kupadaki yeni rakibi Elazığspor
12Bingölspor, kupadaki yeni rakibi Elazığspor
12Bingölspor, Ziraat Türkiye Kupası 2. Eleme Turu'nda Elazığspor ile eşleşti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın