KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mayıs 2024 Pazar
°C

Vergide uzlaşma mı olacak?

ATO Hükümeti uyardı...

Vergide uzlaşma mı olacak?
09 ŞUBAT 2008 CUMARTESİ 13:25
0
1019
0
AA aa
Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Sinan Aygün, Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı ve Bakanlar Kurulu'nun TBMM'ye sunduğu "Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Yolu ile Tahsili Hakkında Kanun Tasarısı"yla sadece ihtilaflı vergi ve cezalar için uzlaşma kolaylığı getirilmesinin öngörüldüğünü belirterek, uygulamanın diğer kamu alacaklarını da kapsayacak şekilde genişletilmesini ve yeni bir vergi barışı uygulanmasını önerdi.

Yazılı bir açıklama yapan Sinan Aygün, TBMM'ye sunulan yasa tasarısıyla getirilen ödeme kolaylığının kapsamına 'ikmalen, re'sen ve idarece tarh edilen ve Vergi Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay'da bulunan davalarla tarh edilmiş olmakla birlikte henüz uzlaşma ve dava açma süreleri dolmamış' vergi ve cezalarının girdiğini bildirdi. Aygün, bu durumun vergi incelemesinde bulunan mükellefler, vergi ziya-ı cezasının Anayasa Mahkemesince iptal edilmiş olması nedeniyle kesinleşmiş ancak ödenmemiş olan vergi ve cezalar ile diğer kanunlardan kaynaklanan ve ihtilaflı olan idari para cezaları açısından eşitsizlik yarattığını belirtti. Sinan Aygün, Maliye'nin tahakkuk etmiş ancak tahsil edilmemiş vergi, resim ve harç alacaklarının 16,7 milyar YTL'yi, bunlara ilişkin gecikme faizlerinin 5 milyar YTL'yi, henüz tahsil edilemeyen vergi cezalarının da 7,6 milyar YTL'yi bulduğunu hatırlattı.

Aygün, "TBMM'ye gönderilen tasarıyı duyan ve birikmiş vergi borcu bulunan üyelerimiz haklı olarak 'bizim suçumuz, yasalara uyup vergimizi zamanında beyan etmek mi?' diye soruyorlar. Vergisini beyan edip ekonomik zorluklar ve piyasalarda yaşanan durgunluk yüzünden zamanında ödeyemeyen, bu nedenle de her ay işletilen yüzde 2,5 gecikme faiziyle borcu katlanan mükelleflerin gözardı edilmemesi gerekir. Eğer bir kolaylık sağlanacaksa enflasyonun yıllık yüzde 8,4 olduğu bir dönemde, geciken vergisine yıllık yüzde 30 zam eklenen mükellefe de sağlanmalı" şeklinde konuştu.

Sinan Aygün, ihtilaflı olanların yanı sıra diğer vergi borçlarının da getirilecek ödeme kolaylığı kapsamına alınmasını, matrah artırımına da gidilerek, bir taraftan yüzde 2 oranında incelenme riski bulunan mükelleflerden devlete ek gelir sağlanması, diğer taraftan da devlet ve mükellefin barıştırılması gerektiğini bildirdi. 2003 yılındaki vergi barışı uygulamasında tüm aksaklıklarına rağmen 4,7 milyar YTL'lik tahsilât sağlandığını ifade eden Aygün, önceki vergi barışından kaynaklanan aksaklıklar dikkate alınarak ve halk vicdanında burukluğa sebebiyet vermemesi için kesinleşmiş kamu alacaklarında vergi aslına dokunulmaksızın yeni bir 'Vergi Barışı' yasa önerisinde bulunduklarını bildirdi.

VERGİ BARIŞININ KAPSAMI

ATO'nun vergi barışına yönelik olarak hazırladığı yasa önerisi, Gelir, Kurumlar, KDV, ÖTV, Damga, Emlak, Veraset ve İntikal Vergi Yasalarıyla, Amme Alacaklarının Tahsili Usulü ve Vergi Usul Kanunu hükümlerinden kaynaklanan vergi ve cezalarla, Trafik Kanunu, İmar Kanunu, Çevre Kanunu, Elektrik Piyasası Kanunu, Doğalgaz Piyasası Kanunu, Petrol Piyasası Kanunu, LPG Piyasası Kanunu'ndan kaynaklanan idari para cezalarını kapsıyor.

KESİNLEŞMİŞ KAMU ALACAKLARI

ATO'nun önerisinde 31 Aralık 2007 tarihi itibariyle kesinleşmiş vergi asıllarının, 31 Aralık 2007'ye kadar olan dönem için, vade tarihlerinden itibaren hesaplanacak yüzde 1 oranındaki uzlaşma faiziyle birlikte 18 ayda 18 eşit taksitte ödenmesini öngörüyor. Bu şekilde ödenen söz konusu vergi ve cezalara ilişkin olarak kesilen cezalar, aylık yüzde 1'in üzerindeki faiz ve vergi ziya-ı cezaları ise silinecek.

Kesinleşmiş vergi cezaları nedeniyle mükellefler ya da yasal temsilcileri hakkında açılmış ceza davası bulunması halinde, ceza davasının dayanağını oluşturan vergi asıllarının yüzde 25 fazlası ve yüzde 1 uzlaşma faiziyle birlikte 18 ayda 18 eşit taksitte ödenmesi halinde ceza davasından vazgeçilecek. Ancak taksitlerin ödenmesine kadar zamanaşımının kesilmesi amacıyla yargılamaya devam edilecek. Mahkûmiyet kararı çıkması halinde ise infaz ertelenecek.

Ceza davalarının dayanağını oluşturan vergi davalarının mahkemece terkin edilmiş olmasına rağmen mükellefin mahkûmiyetine hükmedilmesi halinde ise terkin edilmiş vergi asıllarının yüzde 10'unun ödenmesi halinde bu ceza davası ve şikâyetlerden vazgeçilmesi ve tutuklu bulunan sanıkların salıverilecek.

Tasarı kapsamındaki yasalara dayanılarak verilen idari para cezalarıyla herhangi bir vergi aslına bağlı olmadan kesilen cezaların ise yüzde 25'inin ödenmesi halinde, kalan yüzde 75'inden ve bu cezalar için hesaplanan gecikme faizlerinin tamamından vazgeçilmesi öngörülüyor.

İHTİLAFLI ALACAKLAR

Mükellefler, tarh edilmekle beraber henüz dava açma süresi ve uzlaşma süresi dolmamış olan vergi ve cezalarla henüz ilk derece mahkemelerinde bulunmakla birlikte karara çıkmamış davalarda, vergi asıllarının yüzde 40'ını aylık yüzde 1 uzlaşma faiziyle birlikte, herhangi bir vergiye bağlı olmaksızın kesilen ceza ve idari para cezalarında ise cezanın yüzde 15'ini 12 ayda 12 eşit taksite ödenmeleri halinde kalan kısmı ödemeyecekler.

Yerel mahkeme tarafından mükellef lehine sonuçlandırılan ancak idarenin itirazı etmesi nedeniyle halen Danıştay ve Bölge İdare Mahkemelerinde bulunan davalarda ihtilaf konusu vergi aslının yüzde 20'sinin aylık yüzde 1 uzlaşma faiziyle birlikte, herhangi bir vergiye bağlı olmayan ceza ve idari para cezalarında yüzde 10'unun, karar düzeltme aşamasında bulunan davalarda ise vergi aslının yüzde 15'inin aylık yüzde 1 uzlaşma faiziyle birlikte 12 ayda 12 eşit taksitte ödenmesi halinde kalan kısımdan vazgeçilecek.

Mükellef aleyhine sonuçlandığı için mükellef tarafından itiraz edildiği için Danıştay ve Bölge İdare Mahkemelerinde bulunan davalarda, ihtilaf konusu vergi asılarının yüzde 50'sinin aylık yüzde 1 uzlaşma faiziyle birlikte, herhangi bir vergiye bağlı olmaksızın kesilen ceza ve idari para cezalarında yüzde 15'inin, tashih-i karar aşamasında bulunan davalarda ise vergi aslının yüzde 60'ının aylık yüzde 1 uzlaşma faiziyle birlikte ödenmesi halinde kalan kısım tahsil
edilmeyecek.

MATRAH ARTIRIMI

Taslakla, Türkiye'deki vergi inceleme oranlarının mükelleflerin yüzde 2'siyle sınırlı kaldığı ve bazı sektörlerin incelenmesindeki güçlükler dikkate alınarak, mükelleflere geçmişe dönük olarak matrah artırımı olanağı da sağlanıyor. Matrah artırımında bulunan mükelleflere matrah artırımında bulundukları dönem için defter ve belge ibraz etme yükümlülükleri devam etmek koşuluyla her hangi bir vergi ceza ve tarhiyatı yapılmaması hükmü getiriliyor.

Buna göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri beyan ettikleri vergi matrahını, 2003 yılı için yüzde 15, 2004 yılı için yüzde 20, 2005 yılı için yüzde 25, 2006 yılı için yüzde 35 ve 2007 yılı için yüzde 50 oranında artırabilecekler. Katma değer vergisi mükellefleri indirim konusu yaptıkları toplam yıllık KDV beyanını 2003 yılı için yüzde 10, 2004 yılı için yüzde 15, 2005 yılı için yüzde 20, 2006 yılı için yüzde 25 ve 2007 yılı için yüzde 30 oranında artırabilecekler.

Özel tüketim vergisi, damga ve banka ve sigorta muameleleri vergisi mükellefleri ise matrahlarını 2003 yılı için yüzde 5, 2004 yılı için yüzde 10, 2005 yılı için yüzde 15, 2006 yılı için yüzde 20 ve 2007 yılı için de yüzde 25'i oranında artırabilecekler. Matrah artırımına gidecek olan mükellefler, artırdıkları matraha ilişkin vergiyi 18 ayda 18 eşit taksitte ödeyecekler.

İNCELEME AŞAMASINDA OLANLAR

İhtilaf halindeki davalarda uzlaşma yolunun açılmasına paralel olarak henüz inceleme aşamasında olanlara eşitlik sağlamak amacıyla, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte inceleme aşamasında bulunan mükelleflerin matrah artırımından yararlanmaları halinde incelenmelerinden vazgeçilmesi hükmü getiriliyor. Taslakta, taksitlerin vadesinde ödenmemesi halinde karışıklığa yol açmamak ve geçmişe dönüşü önlemek için vadesinde ödenmeyen taksitlere aylık yüzde 2.5 oranında faiz uygulanması öngörülüyor.

Cihan
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.05.2024
01:15
Bingöl`de 342 araca far cezası!
Bingöl'de 342 araca far cezası!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri rahatsız eden xenon far ve usulsüz ışık kullanımına yönelik il geneli yapılan denetimlerde 2024 yılının ilk 4,5 aylık sürecinde 342 araç sahibi ve sürücüsüne idari cezai işlem uygulandığını duyurdu.
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın