KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Vista çıkmadan saldırı kodları hazır

Yeni kuşak işletim sistemi Windows Vista'daki açıkları bulmalarını isteyen Microsoft'a hacker şoku. Polonyalı hacker, Vista'yı koruyan güvenlik kilidinin nasıl kırıldığını gösterdi.

Vista çıkmadan saldırı kodları hazır
08 AĞUSTOS 2006 SALI 09:46
0
1263
0
AA aa

ABD'de yapılan bir hacker konferansında, Polonyalı bir uzman Windows Vista'daki güvenlik açıklarının nasıl suistimal edileceğini anlattı.

Microsoft, Las Vegas'ta yapılan dünyanın en önemli bilgisayar uzmanlarını buluşturan Black Hat konferansında yeni kuşak işletim sistemi Windows Vista'yı hacker'lara göstererek, bulabildikleri kadar açığı bildirmelerini istemişti. Ancak, Microsoft'un fazla beklemesi gerekmedi, zira konferansa hazırlıklı gelen Polonyalı bir bilgisayar mühendisi, yan salonda Vista'daki açıkları ve nasıl suistimal edilebileceklerini meslektaşlarına anlatıyordu. Joanna Rutkowska adlı Polonyalı bir hacker, Vista'yı koruyan güvenlik kilidinin nasıl kaldırıldığını gösterdi.

Rutkowska, konuşmasında ‘virtualisation' teknolojisini kullanarak tehlikeli bir kodun nasıl saklanabileceğini gösterdi. Vista'nın ilk versiyonlarını kullanan Rutkowska'nın sunumu büyük ilgi gördü. Microsoft yetkilileri ise, Vista'nın henüz son halini almadığını, ancak yazılım uzmanlarının işletim sistemini en güvenilir şekilde piyasaya sunacağını belirtiyor.

‘AÇIKSIZ BİR SİSTEM ZOR'

Rutkowska ayrıca Microsoft'un Vista'nın 64-bit versiyonuna koyduğu bir diğer güvenlik kilidini de devre dışı bırakarak kendi kodlarını sızdırmayı başardı. Rutkowska, Vista'yı “Benim bu kodları sızdırmış olmam Vista'nın güvensiz olduğu anlamına gelmez, ancak reklamı yapıldığı kadar da güvenli değil. Kabul etmek gerekir ki, yüzde 100 korumalı bir çekirdek yazmak zaten oldukça zor” sözleriyle özetliyor.

KULLANICININ KAFASI KARIŞABİLİR

Rutkowska, söz konusu kodların bilgisayara sızabilmesi işletim sisteminin ‘administrator' modunda çalışması gerektiğini söyledi. Microsoft kullanıcılarına bilgisayarı bu modda kullanmak yerine, tüm güvenlik ayarlarının otomatik hazırlandığı ‘standart' modu kullanmalarını öneriyor.

Polonyalı hacker, Vista'nın karışık güvenlik korumasının uyarı içeren çok sayıda pop-up pencereler açtığını ve birçok kullanıcının bunları yanlışlıkla iptal edebileceğini, bunun sonucunda da bazı güvenlik kilitlerinin devre dışı kalabileceğini belirtti. Windows Vista'da güvenlik duvarı, Internet Explorer güvenlik modları başta olmak üzere birçok güvenlik unsuru bulunuyor.

Daha önce de Windows Vista'nın tam anlamıyla hazır olmadığı ve bu nedenle Ocak 2007'de piyasaya sürülmesi yerine, üçüncü bir betasının dağıtılarak denenmesi fikri gündeme gelmişti.




NTV
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın