Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi'nde düzenlenen çalıştayda bir selamlama konuşması yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl Üniversitesi olarak bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmanın memnuniyet verici bir durum olduğunu söyledi.
Çalıştay için Bingöl Üniversitesi'ne gelen tüm akademisyenlere teşekkür eden Prof. Dr. Çapak, çalıştayın hayırlara vesile olmasını diledi.
Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Vekil Dekanı Prof. Dr. Abdullah Taşkesen, Çalıştay'a katılım sağlayan misafir dekanları selamlayarak başladığı konuşmasında; İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri'nin ülke için önemine dikkat çekti.
İslam dininde rızkın onda dokuzunun ticarette olduğunu fakat bugün herkesin kamu kurumlarında, devlet kapısında iş aradığının altını çizen Prof. Dr. Taşkesen, bu kadar İİBF ve İşletme diplomasının verildiği ülkemizde ticaret ve iş ahlakının içinde bulunduğu durum hakkında ayrıca düşünülmesi gerektiğini ayrıca vurguladı.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Erdinç Koç ise; “Bu kurumlardan ilki, iktisat derslerinin ülkemizde serbest dersler arasında ilk defa verildiği Tıbbıyye-i Şahane'dir. Diğer bir önemli kurum ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden ayrılan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'dir. 19. Yüz yılda Osmanlı Devleti'nin batılılaşma çalışmaları kapsamında dil bilen bürokratların yetiştirilmesi için 1859 yılında kurulan Mektebi Mülkiye'dir. Yine aynı dönemde Türk-Müslüman halkın ticaret öğrenmesi için Hamidiye Ticaret Mektebi kurulmuştur. İlerleyen yıllarda İstanbul Ticari İlimler Akademisi'ne dönüşen okul günümüzde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak eğitim hayatına devam etmektedir” dedi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin birçoğunda yaşanan kontenjan problemlerinin, Türkiye'nin tüm bölgelerinde, vakıf-devlet üniversiteleri fark etmeksizin önemli bir sorun olarak yaşandığının altının çizildiği çalıştay kapsamında İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri'nin uluslararası arenadaki durumu ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin mevcut durumu analiz edilerek gelecek projeksiyonu çizilmeye çalışıldı. Macaristan'dan Budapeşte Metropolitan Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Laszlo Vass da çalıştaya video konferans aracılığıyla katıldı. Prof. Dr. Laszlo Vass, işletme ve ekonomi bölümlerinin rekabet gücünü artırmaya dair görüşlerini paylaştı. Kamu ve özel sektör banka yöneticilerinin de katıldığı çalıştayda, açılış oturumlarının ardından öğleden sonra düzenlenen oturumlarda yuvarlak masa toplantıları şeklinde devam etti.
Çalıştay programı, sonuç bildirgesinin sunumu ile son buldu. Çalıştay kapsamında ayrıca İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine 2018/2019 yılında 1., 2. ve 3'lük dereceleri ile yerleşen öğrencilere ödülleri de verildi.