Türkiye geneli yapılan sınavların Bingöl kısmında yardım yapıldığı iddiaları ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yapan Karasu, İstanbul'daki öğretmenlerin öğrencilerine: 'Çocuklar iyi çalışın, sizler Bingöl'deki öğretmenlerle yarışıyorsunuz' esprisinin yapılmasının Bingöl için bir acı olduğunu söyledi.
Öğretmeni, öğrencisi, idarecisi, velisiyle, herkesin bu espriden çıkarması gereken çok önemli dersler olduğunun altını çizen Karasu, "Yardım yapmayan, işi ciddi tutan öğretmenler sıkıntı yaşıyor ve baskı altında kalıyor, tehdit ediliyor. Yardım yapmak ve almak doğal bir davranış ve hak olarak algılanıyor. Yazık! Köyünden ilk defa şehre gelen çocukların veya başka yaş grubuna mensup kişilerin sınavlarda yardım ve iltimasla karşılaşması ve bu ilişki biçimine şahit olmaları çok kötü. Çocuk; 'ben hiç çalışmasam bile kazanırım, çalışmama gerek yok, niye çalışayım ki' düşüncesine kapılıyor. Bu da çocuğun hayatına mal olabiliyor. Üzülerek görüyoruz ki, bu tablo ve anlayış yavaş yavaş bir kültür haline gelmekte. Üniversite sınavlarındaki başarı düzeyimizin düşük olmasının en önemli sebeplerinden birisi de budur. Hiçbir sınav için Bingöl'e gelmeyenlerin açık lise sınavlarında Bingöl'ü tercih (tabii ki herkes her yerde sınava girebilir) etmeleri bize çok tuhaf geliyor." dedi
Karasu, açıklamasına şu sözlerle son verdi. "Hak etme anlayışı ve kültürü geliştirilmelidir. Çalışmanın önemi anlaşılmalı, çalışarak kazanmanın değeri bir kültür haline gelmelidir. İnsanlarımız, çalışmayana ekmeğin olmadığını yaşayarak öğrenmelidir. Yardım, 'bir yolu vardır' anlayışı üretim ve çalışma duygusunu felç etmiştir. Her Bingöllü sorunlarına hak ve hakikat temelinde yaklaşmalıdır. Bingöl imajını hiç kimsenin hesabına ve çıkarlarına feda etmemeliyiz. BİN-DER olarak ancak çalışmakla, hak temelinde kazanmakla, üretmekle, gayret etmekle Bingöl'ün kalkınacağına inanıyoruz."
bingolgazetesi