KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Nisan 2026 Cuma
°C

‘Yedisu Fasulyesi’ piyasada

Bingöl'de tarım alanında nam yapan ‘Yedisu Fasulyesi' piyasadaki yerini almaya başladı.

‘Yedisu Fasulyesi’ piyasada
16 KASIM 2007 CUMA 10:29
0
1831
0
AA aa
Lezzeti ve erken pişme özelliğiyle yoğun rağbet gören ‘Yedisu Fasulyesi'nin hangi şartlar yetiştiği konusunda bilgi veren Mehmet Kesen isimli satıcı, destek verilmesi durumunda yurtiçi piyasasında büyük bir atak geliştirilebileceğini söyledi.
10 yıldır fasulye yetiştiriciliği yaptığını belirten Kesen, Yedisu'da horoz, şeker, denason, çalı ve nerman olmak üzere toplam 5 çeşit fasulye üretildiğini, bunlardan en fazla ilginin ise kilosu 3 YTL'den satılan horoz ve 4 YTL'den satılan şeker fasulyenin gördüğünü ifade etti.
Yedisu Fasulyesi'nin yetiştirilmesi sırasında hiçbir katkı maddesi kullanmadıklarını, özelliğini ve lezzetini tamamen doğadan aldığını anlatan Kesen: “Ektiğimiz fasulyenin yetişmesi sırasında katkı maddesi veya gübre kullanmıyoruz. Tamamen hava, su ve topraktan aldığı güçle yetişiyor. Yedisu'nun havası, soğuk suyu ve toprağı fasulye için oldukça elverişli. İki köy arasında bile verim farklılığı görülebilir ancak lezzet farkı bulunmaz” dedi.
Haziran ayı başlarında ektikleri tarlalarını Eylül ayında hasat ettiklerini ifade eden Kesen, sahibi olduğu 6 dönümlük tarladan yıllık 5 ton fasulye elde ettiğini kaydetti.
Destek verilmesi durumunda ‘Yedisu Fasulyesi'ni yurtiçi piyasasında markalaştırabileceklerini savunan Kesen: “Buralarda büyük göçler yaşandı. Kimse kalmadı. Bu yüzden eskisi kadar üretim olmuyor. Toprağı olan da imkânları el vermediği için fazla üretim yapmıyor. Yetkililer bu konuda bir girişimde bulunursa Yedisu fasulyesini Türkiye'nin her yerinde satabiliriz” diye konuştu.
Geçmiş yıllarda ağırlıklı olarak Karlıova, Kovancılar ve Erzincan ve Erzurum'da sattıkları fasulyeleri son yıllarda Bingöl merkezde tükettiklerine dikkat çeken Kesen, piyasadaki talebi karşılayamaz duruma geldiklerini, bu nedenle üretimin arttırılması için destek verilmesi gerektiğini vurguladı.
 

 

 

 



BingolOnline/Bingöl Kent Haber

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.04.2026
22:02
Bingöl UMKE`ye Dünya Sağlık Örgütü Bayrağı!
Bingöl UMKE'ye Dünya Sağlık Örgütü Bayrağı!
Bingöl UMKE Lojistik, Eğitim ve Operasyon Merkezi, uluslararası verifikasyon sürecini tamamladı. Düzenlenen törende Dünya Sağlık Örgütü bayrağı teslim edilirken, merkezin üç farklı EMT yapısıyla dünyada bir ilke imza attığı vurgulandı.
23.04.2026
21:52
Vali Çelik makamını Muhammed Selim`e devretti
Vali Çelik makamını Muhammed Selim'e devretti
Bingöl Valisi Cahit Çelik, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında koltuğunu Muhammed Selim Kısa'ya devretti.
23.04.2026
18:14
Ilıcalar Bölgesinin Sorunları Meclis Gündeminde
Ilıcalar Bölgesinin Sorunları Meclis Gündeminde
HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, TBMM'de yaptığı konuşmada Bingöl merkez Ilıcalar beldesi ve çevre köylerde yaşanan yol, su, eğitim ve sağlık sorunlarının çözülmesini istedi.
23.04.2026
18:00
Okullarda
Okullarda '7 basamaklı güvenlik modeli' dönemi başlıyor
Şanlıurfa Siverek ve Kahramanmaraş'ta peş peşe yaşanan, 10 kişinin hayatını kaybettiği okul katliamlarının ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçti. İçişleri Bakanı Mustafa Çitfçi'nin talimatıyla okullardaki güvenlik zafiyetlerini ortadan kaldırmak amacıyla '7 Basamaklı Okul Güvenlik Modeli' hayata geçiriliyor. Yeni sistemle her okulda özel bir 'Güvenlik Kurulu' oluşturulacak.
23.04.2026
17:42
Bingöl UMKE Uluslararası Arenaya Açılıyor
Bingöl UMKE Uluslararası Arenaya Açılıyor
Bingöl'de kurulan UMKE Lojistik, Eğitim ve Operasyon Merkezi, üç farklı EMT verifikasyonunun aynı anda gerçekleştirildiği ilk merkez olarak uluslararası alanda dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü ve Azerbaycan'dan ekipler süreci yerinde takip etti.
22.04.2026
15:48
‘Yerel Kalkınma Hamlesi`yle Bingöl`e Yatırım Fırsatı
'Yerel Kalkınma Hamlesi'yle Bingöl'e Yatırım Fırsatı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında TRB1 Bölgesi'nde yatırımcılara 301 milyon TL'ye kadar destek sağlanacak. Programda Bingöl için hayvancılık, arı ürünleri, su ürünleri ve termal turizm yatırımları öncelikli alanlar arasında yer aldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın