KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Yeni bir anayasaya ihtiyacımız var

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 'Dünyanın birinci liginde oynayacak bir ülke haline geleceksek, yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Bu konuda tüm partiler uzlaşı içerisinde' dedi.

Yeni bir anayasaya ihtiyacımız var
29 EYLÜL 2011 PERŞEMBE 21:10
0
1288
0
AA aa

Bakan Yılmaz, Balıkesir Üniversitesinin (BAÜ) 2011-2012 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, ülkeyi kalkınma konusunda, bulunduğu durumdan daha ileriye taşımak istediklerini, bu noktada bilgi ekonomisinin öne çıktığını söyledi.

21. yüzyılda artık sadece üretmenin yetmediğini, bilgi ve teknolojinin de üretilmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bütün bunlar insanı ima ediyor. Eskiden kas gücü, şimdiyse tabiri caizse beyin kası öne çıkıyor. Eskiden beden teri, şimdiyse beyin teri öne çıkmış durumda. Bunlar da üniversiteleri ön plana çıkarıyor. Biz de buna önem veriyoruz. Üniversiteleri, sadece öğrencilerin mevcut bilgileri aldıkları mekanlar olarak algılamıyoruz, bilgiler, fikirler üreten kurumlar olarak görüyoruz. Çok fonksiyonlu Üniversite anlayışından yanayız. Birbirinin kopyası üniversiteler istemiyoruz. Her bir bölgede birbirinin kopyası üniversitelerin bir faydasının olacağını sanmıyoruz. Elbette her üniversitenin olmazsa olmaz boyutu olacaktır. Aynı zamanda özgün bir tarafının olması lazım. İçinde bulunduğu bölgenin özelliklerine göre belli alanlara yoğunlaşması, farklılaşması lazım. Rekabet dediğimiz şey böyle oluyor."

-"ÜNİVERSİTELERE YATIRIM 249 MİLYONDAN 2.4 MİLYARA ÇIKTI"-

Yılmaz, Türkiye'nin hizmet sektörleri ihraç edecek hale geldiğini, bu yolda ilerlediğini belirterek, eğitim alanında da üniversitelerin kendilerini geliştirerek, dünyanın birçok ülkesinden gençleri Türkiye'ye çekmelerini istedi.

Üniversitelere büyük önem verdiklerini anlatan Yılmaz, 10 yıl önce ülkedeki üniversitelere yapılan yatırım tutarının 249 milyon lira olduğunu, bugün ise bu rakamın 2.4 milyara yükseldiğini kaydederek, "Geçmişe göre 2-3 kat değil, 10 misli artış var. Bu bir ülkenin büyük fedakarlığı demektir. bu rakamlar üniversiteye verdiğimiz desteğin öneminin çok açık, net örneğidir" dedi.

Yılmaz, 2006'dan bu yana 50 devlet, 36 vakıf üniversitesi kurulduğunu kaydederek, öğrenci sayılarında da ciddi artış olduğunu, bir sıçrama döneminin yaşandığını ifade etti.

-"ÜNİVERSİTELERİMİZ DAHA ÖZERK HALE GELECEK"-

Bu yatırımların insana yapılan yatırımlar olduğunu vurgulayan Cevdet Yılmaz, şöyle devam etti:

"Üniversitelerden toplumla işbirliği noktasında çok şey bekliyoruz. Üniversiteler içine kapanık olsun istemiyoruz, dünyaya da ülkemize de açık yapılar olsun istiyoruz. İstiyoruz ki üniversitelerimiz daha çok katma değer üretsin. Bugün üniversitelerin öz gelirleri yüzde 12'ye ulaşmıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bütçeden belli bir dönem yatırım yaparsanız, altyapıyı kurarsınız. Ama asıl olan üniversitelerin kendi katma değerlerini üretmeleridir. Bunu gerçekleştirdiklerinde, daha özerk hale gelecek üniversitelerimiz."

Yılmaz, Anayasa Değişikliği çalışmalarına da değinerek, şöyle konuştu:

"Dünyanın birinci liginde oynayacak bir ülke haline geleceksek, yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Bu konuda tüm partiler uzlaşı içerisinde. Herkes yeni bir anayasa istiyor. Önemli olan bütün bu kesimlerin ortak akılla bunu gerçekleştirmeleri. Bu, Meclisin görevi, Hükümetin görevi değil. Mecliste en büyük grubu bulunan parti olarak biz de buna en büyük katkıyı sunmaya gayret edeceğiz. İnşallah bu süreç başarılı bir şekilde sonuçlanır."

BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, daha sonra Bakan Yılmaz'a şilt sundu.

Bakan Yılmaz, törenin ardından BAÜ yerleşkesinde yapımı süren Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi inşaatında incelemelerde bulundu.

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'ı da ziyaret eden Bakan Yılmaz'a AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur eşlik etti.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
04.05.2024
14:16
'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
04.05.2024
14:15
'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
04.05.2024
14:13
Vali Usta:
Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
04.05.2024
14:11
Bingöl`ün `Kayıp şehir` Pargasur şelalesi
Bingöl'ün 'Kayıp şehir' Pargasur şelalesi
Bingöl'ün Yayladere ilçesindeki tarihi kalıntı ve mağaralar ile 'kayıp şehir' olarak adlandırılan Pargasur şelalesi dron ile görüntülendi.
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın