KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Ocak 2026 Cumartesi
°C

Yök'ün yeni rektör seçimi planı

YÖK, yeni rektör atamalarının Sezer'e yetişmeyeceğini anlayınca; 'Üniversiteler tarafından seçilsin' dedi. Adaylardan biri yüzde 50'yi geçemezse atamayı YÖK yapacak.

Yök`ün yeni rektör seçimi planı
05 OCAK 2007 CUMA 11:04
0
1114
0
AA aa
Rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına sesini çıkartmayan YÖK, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin bitmesine kısa bir süre kalınca bu kez rektörlerin üniversitelerde seçilmesini gündeme getirdi. YÖK'ün önerisinin hayata geçirilmesi halinde rektörler cumhurbaşkanı devre dışı bırakılarak ya üniversitelerde seçilecek ya da YÖK atayacak. YÖK'ün rektörlerin görevden alınmasına imkan sağlayan 'geri çağırma' önerisi ise rektörlerin tepkisine neden oldu.

YÖK'ün hazırladığı 'Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi Raporu'nda AB ülkelerindeki rektör seçiminlerinden örnekler verilirken, Yunanistan gibi bazı ülkelerde rektörün tek dereceli bir seçim ile belirlendiği ve seçmen kitlesinin tüm akademik ve idari personel ile öğrencilerden oluştuğu hatırlatılırken, Finlandiya gibi ülkelerde ise sadece akademik personelden oluştuğu belirtildi. Tek dereceli seçim uygulanan ülkelerde atama genelikle bir üst merciin Eğitim Bakanı, Başbakan veya Cumhurbaşkanı'nın onayını gerektirdiğine dikkat çekilirken, Almanya, Fransa, İsviçre gibi diğer bazı ülkelerde ise iki dereceli bir sistem uygulandığı,önce seçiciler kurulu üyeleri belirlendiği ve rektörün bu kurul tarafından seçildiği belirtildi.


5 YIL TEK DÖNEM

YÖK, rektörlerin görev süresinin 5 yıla çıkartılmasını ancak tek dönemle sınırlanmasını önerdi. Yürürlükteki kanunda rektörler 4 yıl ve iki dönem görev yapabiliyor. Raporda, “Rektör belirlenmesinde özellikle büyük üniversitelerde tek dereceli seçimin yararları tartışmaya açıktır. Seçimin kendi başına bir amaç olmayıp en uygun rektörü seçmenin bir yöntemi olmasının umulduğu düşünülecek olursa tartışmaya açıktır” denildi.


ÜNİVERSİTELER SEÇMELİ

YÖK'ün raporunda, “Rektör seçiminin üniversite içinden gerçekleştirilmesi daha uygundur. Amaç en uygun rektör adayını belirlemek olduğuna göre kurumun ve akademik dünyanın sorunlarını ve olanaklarını daha iyi değerlendirme durumunda olan öğretim üyelerinin seçmen kitlesini oluşturması uygun olur” denildi. Üniversitelerin altı aday belirlemesi yönteminin verimli olmadığı ve kaldırılması gerektiği belirtilen raporda, “Rektör belirlenmesinin üniversitelere bırakılması amacıyla Anayasa'nın ilgili maddesi değiştirilmeli ve konu Anayasa'dan çıkartılmalıdır. Yukarıda belirtilen seçim sisteminde öğretim üyelerininin en az yüzde 50'sinin seçime katılmış olması koşulu konabilir ve iki ayrı günde yapılan toplantıda da yüzde 50 katılım koşulu aşılamazsa, o zaman rektörü YÖK'ün belirlemesi düşünülebilir. Ayrıca seçmenlerin yeterli desteğinin ortaya çıkabilmesi amacıyla seçilebilmek için alınan oyların yüzde 50'yi aşması koşulu düşünülebilir” ifadelerine yer verildi.


Rektörler tepkili

YÖK'ün bu önerisine rektörlerden tepki geldi. Ege Üniversitesi Senatosu tarafından raporla ilgili YÖK'e gönderilen görüşte, “Rektörler için stratejik raporda önerilen 'Dönem Ortası Rapor'u yararlı olabilir. Ancak rektörün geri çağırılması yolunun açılması, üniversiteyi değişik mecralara sürükleyebileceği gibi istismara da açıktır” ifadesi kullanıldı.



YENİ ŞAFAK
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.01.2026
23:51
Ormangören:
Ormangören: 'Yerel basın kentin aynasıdır'
Yerel basının imkânsızlıklar içinde dahi kentin gerçeklerini görünür kılmaya devam ettiğini belirterek basın emekçilerine teşekkür eden DEM Parti İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, Bingöl'de zor koşullarda çalışan gazetecilerin kentin hafızasını taşıyan önemli bir görev üstlendiğini vurguladı.
09.01.2026
23:38
Bingöl`de hırsızlık yapan şüpheli tutuklandı
Bingöl'de hırsızlık yapan şüpheli tutuklandı
Bingöl'de hırsızlık yapan ve polis ekipleri tarafından yakalanan şüpheli, sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı.
09.01.2026
13:23
Bingöl`de eğitime ara
Bingöl'de eğitime ara
Bingöl'de etkili olan kar yağışı nedeniyle eğitime yarım gün ara verildi.
09.01.2026
12:21
En düşük SSK ve Bağ-Kur maaşı belli oldu: 20 bin lira
En düşük SSK ve Bağ-Kur maaşı belli oldu: 20 bin lira
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM'de yaptığı açıklamada, 2026 yılının ilk yarısında uygulanacak en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşının, 6 aylık enflasyon farkı da eklenerek 3 bin 119 lira artırıldığını ve 20 bin liraya yükseltildiğini duyurdu.
09.01.2026
01:55
Taksilere yeni zorunluluk!
Taksilere yeni zorunluluk!
Kayıt dışılıkla mücadele ve belge düzenine uyumun artırılması amacıyla taksilerde yeni bir döneme giriliyor. Taksimetreye bağlantılı olarak bazı teknik özellikleri taşıyan 'taksi mali cihazı' kullanma zorunluluğu yolda. Ama uygulamanın Bingöl'ü kapsamayacağı öngörülüyor! Çünkü…
08.01.2026
23:16
Karlıova`da eğitime 1 gün ara verildi
Karlıova'da eğitime 1 gün ara verildi
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle eğitim ve öğretime 1 gün ara verildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın